Eddie Condon – “jack of all trades”

25.07.2016 15:33

Eddie Condon

Vaikka Eddie (Albert Edwin) Condonin (1905-1973) panos jazzissa ei perustunutkaan hänen ansioihinsa solistina ja tyylin uudistajana, hän lukeutuu kuitenkin sen tärkeisiin vaikuttajiin. Condon oli ”jokapaikanhöylä”: banjisti, kitaristi, laulaja, PR-mies, organisaattori, orkesterinjohtaja sekä  lukemattomien levytysten, konserttien ja radio-ohjelmien liikkeellepaneva voima.

Lue lisää...

Nina Mya lumosi Lokkilavan yleisön

23.07.2016 13:54

Nina Mya on todellinen jazzlaulajatar

Pori Jazzin vuoden taiteilijaksi vuonna 2012, siis jo neljä vuotta sitten valittu Nina Mya julkaisi kolmannen albuminsa Closure Kirjurinluodossa Lokkilavan konsertissa.

Lue lisää...

Pori Jazz päätöspäivänä tapahtui vielä paljon

23.07.2016 09:11

Mikko Iivanainen Trio

Sunnuntaina Pori Jazzin päätöspäivänä kadut olivat jo hiljaisia, mutta iltapäivällä oli tarjolla vielä kolme ilmaiskonserttia ja soitto jatkui senkin jälkeen kolmella konsertilla ja loppujameilla maanantain aamupuolelle asti Café Jazzissa. Ilmaislavalla kuultiin kolme selkeästi toisistaan eroavaa konserttia.

Lue lisää...

Validi Karkian kesäklubi Suomalaisella Klubilla

22.07.2016 16:14

Halme Prospekt Suomalaisen Klubin lavalla jazzviikolla.

Vuosikymmenten saatossa Pori Jazzin toimesta jazz on soinut monilla iltaklubeilla, tänä vuonna jäljellä oli enää Café Jazz. Pori Jazz ei jatkanut sopimusta enää Suomalaisen Klubin kanssa ja sekin sai väistyä konserttipaikkojen listalta. Vielä viime vuonna siellä oli konsertteja päivittäin koko festivaaliviikon.

Lue lisää...

Kitaran legenda John McLaughlin taituroi yleisön sydämiin

21.07.2016 22:08

John McLaughlin

John McLaughlin muistetaan muun muassa 1970-luvun Mahavishnu Orchestrastaan, Shakti kokoonpanostaan ja kolmen huippukitaristin Al Di Meola, Paco de Lucia & John McLaughlin akustisesta kokoonpanosta sekä hurjasta määrästä omissa nimissä tehtyjä levyjä. Merkittävä ansio on myös pitkäaikainen yhteistyö itsensä Miles Davisin kanssa.

Lue lisää...

Unelmat vievät Mount Everestille

21.07.2016 16:24

Bowman Trio Jazzkadun ilmaislavalla.

Pori Jazz 2016 on vaiennut tämän vuoden osalta. Paljon tuli kerrottua, mutta paljon jäi myös kertomatta, aika ei yksinkertaisesti riittänyt. Tässä vaiheessa palaan vielä viime viikon alkuun, kun jazzkadun ilmaiskonsertit olivat käynnissä. Lavalla esiintyi monia nuorten suomalaisten nousevien jazzmuusikoiden kokoamia yhtyeitä.

Lue lisää...

Melodisen kaunis jazz päätti Lokkilavan esitykset

21.07.2016 10:45

Avishai Cohen Trio päätti Lokkilavan esitykset.

Monikulttuurisen perhetaustan omaava basisti Avishai Cohen on syntyisin Israelista.  New Yorkiin hän muutti 22 vuotiaana 1992 tehden aivan muita töitä jazzin opiskelun ohessa. Työnteko ja jazz yhdessä olivat hankala yhtälö. Se oli kovaa aikaa, on Avishai kertonut, mutta hän oli päättäväinen eikä aikonut antaa periksi.

Lue lisää...

Puolittaista jakomielitautia potien

21.07.2016 00:11

Makaya McCravenin yhtye supistui trioksi.

Yhdysvaltalaista rumpalia Makaya McCraven on hehkutettu nousevana tähtenä. Chicagolaisartisti omaa verenperintönä musiikillisen lahjakkuuden. Pariisissa syntynyt Makaya seuraa rumpali-isänsä jalanjälkiä. Nuorena hänen kiinnostus suuntautui etupäässä hip-hop-, funk- ja rock-musiikkiin.

Lue lisää...

Rantajatsien kutsu – 28. Rantajatsit lähestyvät

20.07.2016 19:08

Mikko Innanen 10+ (Kuva: Maarit Kytöharju)

Kysyimme tämän vuoden artisteilta, millä mielellä he tulevat esiintymään Raaheen ja mitä eväitä he ottavat mukaan rantaretkelle.
Pauli Lyytinen  
Magnetia Orkesteri taitaa olla ensimmäinen yhtye joka soittaa yksinomaan sinun säveltämäsi musiikkia, ja Rantajatsit ensimmäinen festivaali, jossa tuore yhtyeesi esiintyy.

Lue lisää...

Image-lavan tarjonta maistui

20.07.2016 15:38

Jukka Eskola Soul Trio Image-lavalla

Kirjurinluodolla Lokkilavan vieressä ensi kertaa kokeiltu pieni Image-lava tarjosi kuusi konserttia kolmen päivän aikana. Kokeilu oli todella onnistunut. Saimme nautiskella yksinkertaisesti hyvästä niin perinnetietoisesta kuin kokeilevasta jazzista.

Lue lisää...

Jazzia Korsholman ”Vaellusvuosissa” 

20.07.2016 14:17

Viktoria Tolstoy

Heinä-elokuun vaihteessa, 27.7 – 4.8. Vaasassa ja sen ympäristössä pidetään 34. kerran kansainvälinen Korsholm Music Festival. Tämän vuoden teema ”Vaellusvuodet” viittaa paitsi esitettäviin teoksiin ja musiikintekijöihin ”on the Road” myös matkaan artistien sisimpään omien säveltensä löytämiseksi.
Jazzilla on omat konserttinsa. Maanantaina 1.8.

Lue lisää...

Tanakkaa vyörytystä Puistobluesissa

20.07.2016 11:49

Sonny Landreth

Puistobluesin pääkonsertissa Järvenpään Vanhankylänniemessä 2.7. vahva ja kitaravetoinen musisointi hallitsi tuotosta. Akustinen maalaisblues ja jazzblues olivat nyt pois kuvasta, mutta niihin oli mahdollista paneutua laajalla klubiosastolla ja vauhdikkaalla blueskadulla Järvenpään bluesviikonlopun aikana.

Lue lisää...

Five Elements puhutteli karuudellaan

19.07.2016 22:46

Steve Coleman & Five Elements Lokkilavalla.

Chicagosta kotoisin oleva alttosaksofonisti Steve Coleman edustaa vapaata jazztulkintaa, missä on paljon polveilevaa avantgardistista kuvailua. Suoraviivainen rytmikäs eteneminen on hänelle ominaista. Coleman kuului jo vuosikymmeniä sitten jazzin uudistajiin, mutta jostain syystä hänen maineensa ei ole kuitenkaan noussut sellaisiin sfääreihin kuin joidenkin muiden hänen aikalaisistaan.

Lue lisää...

Syntymäpäiväsankareita juhlittiin Yrjö-orkesterin voimin

19.07.2016 19:46

Kaksi saksofonistia ja Straight Up loikkii eteenpäin.

Kirjurinluodon konserttien viimeinen päivä lauantai avautui pilvipoutaisessa säässä, mutta perjantain kaltaista sadetta ei ollut odotettavissa. Näin päivä kuluisi taas käytännössä yksinomaan Lokkilavan ympärillä. Tarjolla oli nimien mukaan tuhti paketti todellista jazzia. Edellispäivät toivat mukanaan muutamia pettymyksiä, mutta ehkä lauantai parantaisi vanhat haavat.

Lue lisää...

”Volcano” – Kenny Clarke-Francy Boland Big Band (CBBB)

19.07.2016 18:06

Clark - Boland Big Band

Kun Euroopan kiertueella oleva amerikkalainen yliopisto-bigband “Synthesis” räväytti Vaasan konsertissaan kappaleen ”Box 703”, mieleen tuli Porin vuosi 1969. Kirjurinluodon pääkonsertin viimeinen esiintyjä, 16-miehinen Clarke-Boland Big Band (CBBB), tarjosi hienon elämyksen.

Lue lisää...

Tähtäimenä elinvoimaisuus ja peruskaaviosta poikkeavuus

19.07.2016 17:35

Norjalainen Jaga Jazzist Jokilavalla

Kahdeksanhenkisen Jaga Jazzist -yhtyeen alkujuuret löytyvät Tönsbergistä, eteläisestä Norjasta. Tämä vuonna 1993 perustettu kokoonpano on siis toiminut pitkään, mutta Suomessa Jaga Jazzist ei ole aikaisemmin vieraillut.  Itselläni ei ollut mitään ennakkomielikuvaa yhtyeestä ja kaiketi suomifanit ovat varsin marginaalinen ryhmä tässä mielessä muutenkin.

Lue lisää...

Väsymättömät keikkailijat

19.07.2016 17:33

Snarky Puppyn puhallinsektio Chris Bullock, Mike Maher ja Justin Stanton.

Yhdysvaltalaisesta New Yorkin Brooklynia kotipaikkana pitävästä Snarky Puppy -kollektiivista on syntynyt melkoinen häly. Varsinaisesta kollektiivista tämän yhtyeen suhteen voidaan puhua, sillä sen ryhmään kuului alkujaan noin 25 soittajaa, mutta nykyään määrä on 40 tienoilla, ydinryhmä käsittää kuitenkin 13 soittajaa.

Lue lisää...

Trumpetistin johdattelemana siistiä viihdejazzia

19.07.2016 17:17

Matthew Halsall & The Gondwana Orchestra

Manchesterista tuleva Matthew Halsall & The Gondwana Orchestra teki ensi esiintymisen Suomessa perjantain Lokkilavan avauksessa. Trumpetisti Matthew Halsallista ei näin ennakkoon ainakaan minulla ollut juuri mitään tietoa. Yleisössä tuntui kuitenkin olevan joukko hänen fanejaan suosionosoituksista ja huudahduksista päätellen.

Lue lisää...

Pori Jazz 2016 – mycket rytmmusik, lite jazz

19.07.2016 16:03

John McLaughlin

Pori Jazz fortsätter med sin redan mångåriga linje med annan rytmmusik än jazz.  Men under torsdagen bjöds i alla fall en del godbitar på jazzmusik.
John McLaughlin & The 4 th Dimension stod för det mest imponerande inslaget under hela torsdagen. McLaughlin har minsann inte tappat stinget trots att han för flera år sedan passerat 70-strecket.

Lue lisää...

Lännenlokari Kalle Kalima jääkäreineen marssi Alamon taisteluun

19.07.2016 12:07

Kalle Kalima Trio Porin päälavalla

Kitaristi ja musiikin maisteri Kalle Kalima tunnetaan lähinnä avantgardisesta ja vapaasta kitarailmaisustaan. Hän yllätti kuluvan vuoden tammikuussa kaikki kitaramusiikin ystävät julkaisemalla High Noon levyn, joka henkii silkkaa  country & westerniä ja jossa on ripaus suomalaista perinnettä vielä yllättävää sellaista.

Lue lisää...

Saxfest Pärnun Yacht Clubilla 

19.07.2016 11:10

Mihkel Mählgand, Manuel Dunkel ja Mika Kallio

Pärnun kesätarjonnan yksi jazzannos tarjoiltiin viikonloppuna 8.-9.7. paikallisen pursiseuran klubin miljöössä open air konsertteina. Esiintymislava avautui pursiseuran terassille ja taustalla oli Pärnujoki ja venesatama. Kuulaan kauniit kesäillat kruunasivat makoisat jazzsoitannot.

Lue lisää...

Jaska Lukkarinen Porvoo Jazz festivaalin taiteelliseksi johtajaksi  

18.07.2016 20:50

Jaska Lukkarinen

Neljättä kertaa 29.9. -2.10.2016 järjestettävä Porvoo Jazz festival jatkaa toimintaansa uusiutunein voimin. Taiteelliseksi johtajaksi on valittu rumpali Jaska Lukkarinen ja tuottajaksi Elina Brooks. Tiimissä on mukana festivaalin perustaja Antti Ansas, graafinen suunnittelija Hash Varsani sekä Porvoolainen kulttuurin moniottelija Thomas ”Tumppi” Törnroos.

Lue lisää...

Audiovisuaalisuus taipui jazziin

18.07.2016 20:07

Aki Rissanen Trio Pori Jazzin suurella Päälavalla.

Aki Rissanen on jo pitkään kuulunut suomalaisten jazzpianistien kärkikaartiin. Hän on tehnyt jo vuosia lujasti töitä kansainvälisen uran luomiseksi. Hänet tunnetaan nykyään hyvin ainakin eurooppalaisissa jazzpiireissä. Tämän vuoden keväällä ilmestynyt uusin albumi Amorandom saattaa johdatella hänet lopulliseen läpimurtoon kansainvälisillä areenoilla.

Lue lisää...

Teemu Viinikainen Kolmas – ensiesiintyminen

18.07.2016 17:56

Teemu Viinikainen III:n ensiesiintyminen Image-lavalla.

Teemu Viinikainen on jo hyvän matkaa toistakymmentä vuotta tehnyt nousujohteista matkaa suomijazzin kitaristien etujoukoissa. Nykyään hän on kansainvälisesti arvostettu huippukitaristi, joka on ”rankattu” aivan jazzkitaristien kärkikaartiin maailmalla.

Lue lisää...

Seikkailua rockin ja jazzin psykedeliassa

18.07.2016 14:29

Tenors Of Kalma Image-lavalla.

Perjantaina Image-lavalla kuultiin kahta erilaista suomalaista jazzyhtyettä. Illan aloitti Tenors of Kalma, jonka nimi juontaa kahden muusikon, Jimi Tenorin ja Kalle Kaliman, pitkäaikaisesta yhteistyöstä. Molemmat ovat tehneet jo pitkään omaa uraansa ulkomailla ja yksinkertaisesti tästä syytä he eivät ole kovin tunnettuja kotimaassaan, vaikka esiintyvätkin aika ajoin myös Suomessa.

Lue lisää...