Erkki Hurrille Louis Armstrong -palkinto

Kuvat: Martti Koljonen

12.08.2017 22:29


Erkki Hurri

Suomen PerinneJazz ry on myöntänyt Louis Armstrong -palkinnon Erkki Hurrille ”perinteisen jazzin hyväksi tehdystä työstä”. Palkinto luovutettiin 32. Otava Happy Jazzeilla 12.8. Mikkelissä. Tänä vuonna 80-vuotta täyttänyt Hurri perusti ensimmäisen orkesterinsa Mikkelissä vuonna 1957 ja oli erittäin otettu, että sai vastaanottaa palkinnon kotikaupungissaan.

Erkki Hurri on itseoppinut rumpali. – Soittourani alkoi Mikkelissä armeijasta päästyä. Olin innokas tanssija ja siitä kehittyi halu oppia soittamaan tanssimusiikkia. Ostin eräältä everstin pojalta vanhoja rojuja, joista rakentelin ensimmäisen rumpusetin ja aloin treenaamaan.

– Minulla oli joitain Louis Armstrongin levyjä, joita soittelin.  Rummut olivat sängyn vieressä ja harjoittelin komppityylejä ahkerasti. Kukaan ei koskaan ole neuvonut eikä 1950-luvulla ollut juuri mahdollistakaan saada opetusta. Unelmana oli joskus päästä soittamaan dixielandia.

Erkki Hurri kiersi oman orkesterinsa kanssa Mikkelin seudulla kymmenen vuotta soittaen lähinnä tanssimusiikkia lavoilla, työväentaloilla ym. – Vierailin myös muissa orkestereissa, parhaimmillaan oli 150 keikkaa vuodessa. Pääsimme säestämään jopa sen ajan tähtinimiä kuten Kai Lindiä, Inga Sulinia ja Harri Saksalaa.

Erkki Hurri rumpujen takana 1958

Erkki Hurri joutui siirtymään siviilityönsä vuoksi vuonna 1967 Helsinkiin ja soittaminen jäi uusissa ympyröissä useaksi vuodeksi. – Vein rummut kauppaan ja ostin ”beomasterit”. Musiikki-innostus ja soittohalut kuitenkin säilyivät.

Jazzväki tuntee Hurrin erikoisesti jazzristeilyjen tarmokkaana puuhamiehenä, siitä lisänimi Erkki ”Viking” Hurri. – Esitin kerran idean Jazzristeilystä laivalla aamupalapöydässä Viking Linen Jamppe Haakanalle. Hän innostui heti ja ensimmäinen järjestettiin 7.2.2004 Viking Line Rosellalla.

Tapahtuma saavutti heti niin jazzin ystävien kuin soittajienkin suosion. Risteilyjä järjestettiin alkuaikoina myös pitempinä versioina Helsinki-Tukholma-Helsinki ja Turku-Tukholma-Turku reiteillä. Viime vuodet on seilattu Suomenlahdella yön yli kestävillä Miniristeilyillä Viking Linen XPRS-laivalla. Kaikki hyttipaikat on myyty yleensä loppuun.

Jazzristeilyt ovat olleet vuosittain Hurrin oman Barbeque Jazzbandin runko ja tärkein keikka. Laivalla on nähty ja kuultu lukuisia maamme jazzin kärkinimiä kuten: Erik Lindström, Helena Siltala, Antti Sarpila, DDT Jazzband, Old Time Jazzband, Marle Mikkola, Esa Pethman, Veikko Hakkarainen, Wade Mikkola, Acoustic Dixie Six, Polaris Celebration Band ja monet muut. Risteilyjä on järjestetty tähän mennessä yli 30 kertaa.

Toimelias Erkki Hurri on edelleen monessa mukana, Jazzristeilyjen manageroinnin lisäksi hän on puuhamiehenä Tikkujameissa ja soittaa monissa kokoonpanoissa. – Erikoisen iloinen olen siitä, kun pääsin Alvi´s Dixie Stomperseihin soittamaan ”ensi rakkauttani”, dixielandia.

SPJ:n vpj Jaakko Rinne (vas.) ja sihteeri Niklas Andersson

Louis Armstrong -palkinnon luovutti Erkki Hurrille Suomen PerinneJazz ry:n varapuheenjohtaja Jaakko Rinne. Palkinnon jakamisoikeus ja hallinnointi siirtyi 2014 SPJ:lle Classic Jazz ry:n lopetettua toimintansa.

Aikaisemmat palkinnonsaajat:1991 Jan Lindén, 1992 Pentti Lasanen, 1993 Erik Lindström, 1994 Nalle Nyman, 1995 Jukka Haavisto, 1996 Antti Sarpila, 1997 Unto Haapa-aho, 1998 Kalevi Viitamäki, 1999 Sven Nygård, 2000 Rick Wahlstein, 2001 perhe Brushane, 2002 Helena Siltala ja Johanna Iivanainen, 2003 Pekka Iiramo, 2004 Atro ”Wade” Mikkola, 2005 Osku Rajala, 2006 Pentti Mutikainen, 2007 Jörgen Petersen, 2008 Fred Andersson, 2009 Jorma Railonkoski, 2010 Puolustusvoimien Sotilassoittokunnat,  2014 Seppo Hovi ja 2015 Jerzy Dubiel.

Takaisin
Translate »