Kirja Suomi-jazzin legenda Juhani Aaltosesta

Kuvat: Osku Rajala

08.09.2017 10:32


Juhani Aaltonen Koli Jazzeissa 2016

Saksofonisti-huilisti Juhani Aaltonen (s. 1935) on käynyt läpi pitkän taipaleen sotalapsesta kaikkien kunnioittamaksi ja merkittävää kansainvälistä uraa tehneeksi jazzmuusikoksi, joka on säilyttänyt nöyryytensä ja vilpittömyytensä vaikeuksienkin keskellä.

Junnun kirjan kansi

Hannu Luntiala tavoittaa Jazzia Jumalan armosta -teoksessaan Juhani ”Junnu” Aaltosen luonteen ja muusikkouden kaikessa syvyydessään. Aviador Kustannuksen julkaisema kirja käy kohteensa taiteen vapaassa hengessä läpi Aaltosen matkan kymenlaaksolaisesta tanssimuusikosta ja sahatyöläisestä Sibelius–Akatemian opiskelijaksi ja pääkaupungin moderneihin jazzvirtauksiin, jotka mullistivat nuoren puhaltajan taidekäsityksen.

Viisikymppisenä Juhani Aaltonen koki vakavan henkisen kriisin, jonka seurauksena hän löysi vuosien mittaan syventyneen henkilökohtaisen uskonsa. Vaikka Aaltonen välttääkin korostamasta hengellisyyttään, sen voi kuulla hänen musiikkinsa joka tahdissa ja sävelessä.

Levynjulkaisukonsertti on Ravinola Laulumiehissä Helsingissä torstaina 14.9.  klo 19:00. Konsertissa soittavat Aaltosen lisäksi pianisti Heikki Sarmanto ja kitaristi Raoul Björkenheim.

Sama kokoonpano esiintyy maanantaina 18.9. Kotkassa Ravintola Kairossa (Satamakatu 7) klo 19 alkavassa julkistuskonsertissa. Myös kirjailija Hannu Luntiala on siellä paikalla.

Takaisin