Turku Jazz Orchestralle valtion toiminta-avustus ja uusi taiteellinen johtaja

Kuvat: Pia Jalkanen

09.02.2018 20:26


Vellu Halkosalmi ja Tero Lindberg

Vuodesta 2012 lähtien Turussa toimineen 17-henkisen big bandin, Turku Jazz Orchestran vuosi 2018 tuo mukanaan uusia tuulia taiteellisen johtajan vaihdoksen ja valtionavustuksen muutoksen myötä.

Turku Jazz Orchestran taiteellisena johtajana viisi vuotta (2013-2017) toiminut kapellimestari-säveltäjä Vellu Halkosalmi jättää tehtävänsä siirtyessään uuden kokopäivätyön pariin. Halkosalmi on luotsannut Turku Jazz Orchestraa ansiokkaasti lähes koko sen kuusivuotisen historiansa ajan.

TJO:n puheenjohtajan Jusu Heinosen mukaan orkesteri tuskin olisi saavuttanut verrattain lyhyen historiansa aikana näin korkeatasoista toimintaa ilman Halkosalmen näkemystä ja ammattitaitoa.

– Toisaalta myös aika ajoin tapahtuva vaihdos taiteellisen johtajan pestissä pitää orkesterin kehityksen yllä ja tuo aina jotain uutta tullessaan, toteaa Heinonen.

Taiteellisen johtajan saappaisiin Halkosalmen jälkeen astuu TJO:n pitkäaikainen aktiivijäsen ja 1. trumpetisti Tero Lindberg (s. 1976). Lindberg tunnetaan eritoten yhtenä Suomen johtavista trumpetisteista, ja hän onkin soittanut TJO:n lisäksi lukuisissa kotimaan kärkiyhtyeissä, kuten Dallapéssa, Sunrise Avenuessa, Espoo Big Bandissa ja Paula Koivuniemen orkesterissa. Hänen soittonsa tunnetaan myös tv-tuotannoista, kuten Tähdet Tähdet, Saturday Night Live Suomi ja Tanssii Tähtien Kanssa.

Tero Lindberg on myös taitava sovittaja, ja omien soolotuotantojensa lisäksi hän on sovittanut paljon musiikkia mm. tv-tuotantoihin, big bandeille, sinfoniaorkestereille ja pienemmille kokoonpanoille, kuten Vesa-Matti Loirille ja Juha Tapiolle.

Muutosta Turku Jazz Orchestran toimintaan vuonna 2018 tuo myös Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) myöntämä toiminta-avustus, suuruudeltaan 25.000 euroa. Ensi kertaa TJO:lle myönnetty toiminta-avustus on orkesterille askel kohti vakaampaa tulevaisuutta, tukimuodon stabiilimman luonteensa ansiosta. Kahtena edellisvuotena TJO on saanut Taikelta musiikin erityisavustusta ja vuonna 2017 sen suuruus oli 22.500 euroa.

 

Tulossa keväällä 2018:
Turku Jazz Orchestran Big Band opisto, kevätperiodi
3.-25.3.2018
Turun konservatorio

Turku Jazz Orchestra & Jussi Lampela: JAZZ NOIR
feat. Jukka Perko & Jukka Eskola

To 8.3.2018 klo 19
Turku Jazz Festival, Åbo Svenska Teater

Big Band On Board: Turku Jazz Orchestra & Mikael Konttinen
La 26.5.2018 klo 20.55
Viking Grace

Takaisin