Alvi Leppälän ”Jazz-perhe” juhli tyylikkäästi

Kuvat: Martti Koljonen

16.10.2016 22:52


ADS20 sekä Antti Sarpila (oik.) ja Ulf Johansson Werre (viides oik.)

Jo 20-vuoden ikään ehtinyt Alvi´s Dixie Stompers (ADS) vietti syntymäpäiviään 15.10 Ravintola Kaisaniemessä Helsingissä pitkän kaavan mukaan. Kuultiin juhlavia puheita, syötiin maukas jazz-menu, tanssittiin ahkerasti ja ennen kaikkea nautittiin aidosta jazzista ja swingistä. Juhlakalu ADS ylitti itsensä vierailevien huippusolistien ja illan mainion juontajan Bianca Moralesin vauhdittamana.

Juhlan musiikkillinen anti oli todella vakuuttava. Illan aloitti Antti Sarpilan ja Ulf Johansson Werren duo. Kun mestarit ovat asialla, niin pelkällä pianolla ja klarinetillakin saadaan aikaan jopa big band-soundeja. Antti esittelikin duon ”Antti Sarpila Big Bandina”. Monipuolinen Uffe Johansson Werre on yksi Ruotsin kysytyimpiä jazzmuusikoita ja Sarpilan pitkäaikainen yhteistyökumppani.

Alvin veli Jyrki Leppälä kertoi iso-veljelleen pitämässään vaikuttavassa onnittelupuheessa ADS:n historiaa: – Orkesterimme perustettiin syksyllä 1996 ja sen ensimmäinen esiintyminen oli marraskuussa Haukilahden Ukkohauessa. Sittemmin jamipaikka siirrettiin Alvin vaimon Gigin aloitteesta nykyiseen Haukilahden Paviljonkiin. Siellä ADS on soittanut jo 182 kaksoiskonserttia ystäväbändien kanssa. Alvin ja Jyrkin yhä jatkuva jazzharrastus alkoi yli 60-vuotta sitten betonisessa perunakellarissa.

Alvi kehui omassa kiitospuheessaan Sea Pearl Jazzin uskollista yleisöä: – Muodostamme yhdessä lämminhenkisen ”Jazz-perheen”, joka luo pohjan traditionaalisen jazzimme soitolle. Kiitos lankeaa teille kaikille ja erikoisesti Eki Siivoselle ja Stefan Kuhlefeltille, jotka tuovat seurueensa satoi tai paistoi, kaukaa, kuten sinä Stefan Kemiön saarelta.

– Orkesterin perustajajäsenistä on jäljellä enää kolme soittajaa allekirjoittaneen lisäksi. Veljeni Jyrki ja Cajus ”Pricken” Lindroth, jonka osuus leadin soittajana on ensiarvoisen tärkeä. Dixielandiin kuuluu oleellisesti kornetti kaikkine sordino-efekteineen.

– Koen, että soittajat nykyisessä Dixie Stompersseissa viihtyvät keskenään, toisin sanoin henkilökemiat toimivat. Se kuvastuu riemukkaasta soitostamme. Itsetuntomme on silloin huipussaan. Eräs orkesterimme jäsen lausui taannoin: ”Jos olisimme 20-vuotta nuorempia, olisimme maailman parhaita”.

Tuskinpa kovinkaan kauaksi jäätiin! Toiselle setille saatiin solisteiksi suoraan New Orleansista trumpetisti Leroy Jones ja pasunisti Katja Toivola. Taisi itselleen maestro Alville herahtaa kyynel silmäkulmaan, kun Do You Know What It Means to Miss New Orleans -sävelet alkoivat soida. Alvihan on vieraillut kolmesti New Orleansissa opiskelemassa jazzin saloja. Kolmannella setillä mukaan tuli lavalle illan upea juontaja Bianca. Hän on todellinen monilahjakkuus ja hallitsee suvereenisti myös jazzlaulun jalon taidon.

Tunnelma kohosi entisestään kun Alvin pojan Kimmo Leppälän taitavasti johtama Millhill Big Band pääsi lavalle ja  ”Moonlight Dance” käynnistyi. Meikäläinen swingin fani pääsee euforisiin sfääreihin, kun Moonlight Serenade alkaa soida. Pajatso tyhjeni lopullisesti, kun Antti Sarpila puhalsi klarinetillaan Let´s Dance ala Benny Goodman.

Alvi´s Dixie Stompers: Kenneth Ojutkangas tuba, Valeri Nikitin piano, Jarmo Nissinen banjo, Erkki Hurri drums, Pasi Saarelma vocals & washboard, Cajus Lindroth cornet, Alvi Leppälä saxes, Jyrki Leppälä trombone ja Kimmo Leppälä saxes & clarinet.

Millhill Bigband: Kimmo Leppälä conductor, clarinet & saxes

Trumpets: Albinus Borg, Timo Petas, Juhani Reijonen, Harald Linderborg

Trombones: Erkki Ylimäki, Raimo Näätänen ja Jyrki Leppälä

Saxes & clarinets: Aleksi Saari, Pauli Leppälä, Matti Tiivola, Jukka Uljas, Sami Sohlbefg, Roger Freundlich

Rhythmsection: Eero Ojanen piano, Kimmo Kajos guitar, Ilkka Leppälä bass ja Hannu Thorén drums

Takaisin