Belgialais-suomalaista huippujazzia Validin sunnuntaimatineassa

Kuvat: Jouko Kirstilä

24.04.2017 18:45


Lionel Beuvens MOTU Porissa.

Belgialainen rumpali Lionel Beuvens aloitti musiikin opiskelun yhdeksän vuoden iässä. Muusikon uran käynnistyi kuitenkin haitarin, saksofonin ja klarinetin soitolla ja hän siirtyi vasta myöhemmin rumpujen taakse. Hän on intohimoinen klassisen jazzin ja improvisoidun soittamisen edustaja.

Lionel on tehnyt yhteistyötä jo vuosia kahden valovoimaisen suomalaisen jazzmuusikon Alexi Tuomarilan ja Kalevi Louhivuoren kanssa. Yhteistyö sai alkunsa oikeastaan siitä, kun Lionel Beuvensilta tilattiin Gaume Jazz Festivaalille projekti, johon hän päätti koota yhteen merkittäviä jazz-muusikoita Euroopan eri nurkilta. Siitä sai alkunsa eurooppalainen kvartettikokoonpano, jonka vakiokokoonpanossa kontrabassoa soittaa ranskalainen, mutta nykyään Tanskassa asuva Brice Soniano.

Lionel Beuvens, tehokas svengaavan rytmin luoja.

Ensilevynsä, Trinité, Beuvens julkaisi vuonna 2013 Lionel Beuvens Quartet -nimellä.  Nyt nelikko on julkaissut toisen albuminsa Earthsong tämän vuoden tammikuussa.

Hyvästä svengistä ja vahvasta biisimateriaalistaan kiitelty albumi mahdollisti laajat kiertueet Belgiassa ja ympäri Eurooppaa. Uusi Gaume Jazz Festivaalin tilaama projekti Motu syntyi 2015.

Nyt tämän kvartetin Suomen vierailulla basistina oli kuitenkin mm. Koko Jazz Orchestrasta ja Buba Wii Aa-yhtyeistä tuttu Eero Seppä. Poriin yhtye oli saapunut Validi Karkia -klubille pitämään sunnuntai-iltapäivällä matineakonsertin.

Oli hienoa todeta, että paikalle oli tullut, sanoisinko yllättävän paljon kuulijoita, ottaen huomioon konsertin ajankohdan. Ilmeisesti sana oli kiirinyt, että tarjolla on todellinen herkkupala jazzin ystäville.  Tämä taisi olla kvartetin ainoa esiintyminen tällä kertaa Suomessa, koska en ainakaan löytänyt mitään tietoa muista mahdollisista konserteista. Saatan tietenkin olla väärässä tässä asiassa, kun ei tullut mieleen kysäistä asiaa.

Earthsong on jonkinasteinen tribuutti maanpäälliselle luonnolle ja vapaudelle ja se tuli esille yhtyeen hienovaraisessa esittämisessä. Soitto ei rönsyillyt eikä hötkyilyt missään vaiheessa perinteisen jazzin linjauksesta. Matkalla suunta ja päämäärä olivat hyvin hallussa. Vahvat yksilösuoritukset ja irrottautumiset sooloihin tukivat toisiaan onnistuneesti ja varmatoimisesti. Vapauttavia yksilösuorituksia toki oli mukana, mutta vankka svengaava rytmitys kulki Lionelin tasaisenvarmassa otteesta hänen ohjaillessa keskinäistä toimivaa vuorovaikutusta.

Setin aikana kuultiin uudelta levyltä ainakin kappaleet Bridge House ja viimeisenä esitetty Three Trees ja siinä välissä oli kaksi kappaletta, A ja Seven, myös edelliseltä levyltä. Tämä oli tyylikäs ja erinomainen jazzsetti kokonaisuudessaan.

Porin kaupunginkirjasto, sunnuntai 23.4.2017
Validi Karkia -klubi # 190
16.00 Lionel Beuvens MOTU (BE/FIN)
(Lionel Beuvens, Alexi Tuomarila, Kalevi Louhivuori, Eero Seppä)

Takaisin