DDT Jazzband Malmitalolla – väkevää sykettä

Kuvat: Martti Koljonen

05.03.2017 14:58


DDT tribute to Eddie Condon

”Swengin Vanhempien Valtiomiesten” Eddie Condon -ilta 4.3. Malmitalolla onnistui hyvin. Lähes 200 hengen yleisö kuuli dixielandin lippulaivamme tyyliä ja soitantaa 58 vuoden kokemuksella. Tuloksena oli viihteellinen 15 kappaleen setti, jonka helminä loistivat vieraileva tenoristi Joonatan Rautio ja viime syksynä bändiin saatu elegantti pianisti Riitta Paakki.

Neljän kokeneen konkarin; Fred Andersson, Pentti Mutikainen, Pekka Mesimäki ja Pelle Näätänen rutiini yhdistettynä nuoremman polven; Thomas Rönnholm, Niklas Andersson, Joonatan Rautio ja Riitta Paakki luovuuteen, loihti ilmoille aitoja DDT-soundeja. Soittajien erilaisten taustat asettavat kyllä haasteita yhteissoitolle ja tyylille, mutta täysveriset ammattilaiset hallitsivat asiansa.

DDT:ssä perustamisvuodesta 1958 lähtien mukana ollut Fred Andersson juonsi hauskasti konsertin ja esitteli Eddie Condonin (1905-1973) henkilökuvaa. – Condon oli tärkeä vaikuttaja jazzissa, vaikkei se ehkä perustunutkaan hänen ansioihinsa solistina ja tyylin uudistajana. Condon oli ”jokapaikanhöylä”, joka aloitti banjistina, siirtyi myöhemmin kitaraan ja lauloi. Hän oli ennen muuta PR-mies, organisaattori, orkesterinjohtaja sekä lukemattomien levytysten, konserttien ja radio-ohjelmien liikkeellepaneva voima.

Eddie Condon ei tiettävästi soittanut koskaan sooloja. Sitä vastoin Pekka Mesimäki soitti useita jänteviä kitarasooloja, jotka svengasivat letkeästi. Hänen keinuvan melodisesta kompistaan ilmenee vankka pianotausta. Niklas Anderssonilla on trumpetin lisäksi hallussa jazzlaulun jalo taito. Se toi mukavasti vaihtelua illan ohjelmaan.

Illan kohokohtia olivat Raution, Paakin, Mutikaisen ja Rönnholmin kvartettina esittämä ikivihreä Body and Soul sekä Condonin yksi bravuuri Thats a Plenty. Tällä kertaa yleisö jäi ilman encorea, koska Pentti Mutikaisella oli kiire seuraavalle keikalle. Ensi syksynä 80-vuotta täyttävällä mestarilla riittää vientiä!

DDT Jazzband Tribute to Eddie Condon 4.3.2017 Malmitalo

Soittajat: Fred Andersson (DDT:ssä vuodesta 1958) – klarinetti, Niklas Andersson (2012) – trumpetti, Pelle Näätänen (1981) – pasuuna, Joonatan Rautio – klarinetti ja saksofoni, Pekka Mesimäki (1979) – banjo ja kitara, Riitta Paakki – piano, Pentti Mutikainen (1965) – basso, Thomas Rönnholm (2007) – rummut

Takaisin