Elektroakustista improvisointia

Kuvat: Olli Sulin

14.10.2015 14:21


1+2+3+5=4 hämmensi Tiljanin lavalla

Kokeellisen musiikin esittäminen on perin haasteellista. Sen saattoi kokea Turun rytmimusiikki viikonlopun perjantain 9.10. myöhäisillan aikana Flame Jazzin järjestämässä ”Ilma Records Night” -konsertissa Café Tiljanin tiloissa. Ajassa ja paikassa tällainen musiikki kulkee omia ratojaan, se on marginaalia sanan varsinaisessa mielessä.

Kun täpötäydestä Börsin yökerhosta siirtyi torin toisella laidalla sijaitsevaan teatteriravintola Tiljaniin, oli muutos silmiinpistävä. Paikalle saapui noin 25 kuuntelijaa ja vain kymmenkunta henkeä oli paikalla, kun esitys päättyi. Ilmeisesti osa oli tullut täysin tietämättöminä esityksen sisällöstä ja jäljelle jäi vain se kokeellisesta ja ylipäätään improvisoinnista kiinnostunut ydinryhmä. Kun paikalla oli kaiken lisäksi erinomaiset soittajat, niin pitihän sitä tulla kuuntelemaan ihan Poristakin asti.

Mikko Innasen torvet ja pillit löysivät oman uraputken

Mikko Innasen torvet ja pillit löysivät oman uraputken

Albuminimen Ilma Records Presents: 1 + 2 + 3 + 5 = 4 -nimen takaa löytyi neljä eri yhtyettä. Ennakkoon mietittynä nimi hämmensi, eikä siitä alkuun oikein ymmärtänyt mitään, mutta selvisihän se illan aikana.

Tämä kryptinen nimi viittasi kokoonpanojen muotoon (1 = soolo, 2 = duo, 3 = trio ja 5 = kvintetti) sekä yhteismäärään (4). Kokoelmalta löytyi kuitenkin itsenäisesti nimetyt albumit, mitkä ovat täysin erillisiä ja toisistaan riippumattomia kokonaisuuksia.

Yhdistävänä tekijänä tämän esityksen takana olivat muusikot, saksofonisti Mikko Innanen, pianisti Aki Rissanen, rumpali Joonas Riippa sekä ruotsalainen trumpetisti Magnus Broo ja ennakkoluulottoman elektroniikkavelhon ja kitaristin Pekka Tuppuraisen perustama suomalainen levy-yhtiö Ilma Records.

Yhtiön visio on painottaa kunnianhimoisella otteella tuotannossaan vaativaa ja vaikeasti luokiteltavaa laadukasta musiikkia. Vaikka soittajat ovat tunnettuja jazzmuusikoita, niin jazzlevy-yhtiöksi Ilma Records ei kuitenkaan julistaudu.

Jussi Fredriksson kertoi avauksessaan, että Flame Jazz ja Turku Jazz Orchestra (TJO) ovat tehneet yhteistyötä tämän rytmiviikonlopun osalta.

– Tulemme tiivistämään tulevaisuudessa yhteistyötä TJO:n ja myös Turku Jazzin kanssa. Meillä on käynnistynyt tällainen ”Jazz in Turku” -hanke, minkä puitteissa pyrimme koordinoimaan tätä musiikin sarkaa vielä paremmin ja yritämme kehittää yhdessä asioita eri tahojen kanssa.

– Ilta alkoi Börsin soul-illan merkeissä, missä esiintyivät TJO & Johanna Försti. Täällä Tiljanissa on tiedossa aivan erilainen ilta, ”Ilma Records Night”. Kyseisen levy-yhtiön on perustanut vanha koulukaverini ja Flame Jazzin graafikko Pekka Tuppurainen. Ne, jotka ovat lukeneet Flame Jazzin printtituotteita, ovat myös nähneet hänen kädenjälkiä tässä mielessä. Tänään sitten kuullaan hänen tekemisiään muusikkona ja Ilma Recordsin tuottajana.

– Tulossa on hyvin kokeellista musiikkia. Tässä konsertissa julkaistaan vähän mittavampi neljä albumin projekti yhdellä kerralla. Esitys tulee tapahtumaan vähän ”ripotellen”, sillä lavalla tullaan kuulemaan neljä erityyppistä kokoonpanoa. Ensin on soolopiano esitys, mikä vaihtuu duoksi, trioksi ja kvintetiksi. Koko esitys tulee ”yhtenäisenä putkena” ilman taukoa.

Aki Rissanen - hetken tunnelmallisuutta

Aki Rissanen – hetken tunnelmallisuutta

Lavalle nousivat ensin Aki Rissanen ja Pekka Tuppurainen, joka ”piiloutui” vahvistinlaatikon taakse näkymättömiin, ilmeisesti luomaan omia tausta efektejä. Aki aloitti ”virityspuuhastelullaan” flyygelin kannen alla yhdistellen kielten ääniä elektronisten lisälaitteiden kanssa siirtyen sitten koskettimille. Taustalta kuului vaimeaa kaamoksen juhlallista huminaa.

Alku oli selkeän akustista pianismia, mikä sisälsi nopeita hyökkäyksiä ja äänten ”sisään syöttöä”. Matka jatkui kierrättämällä ääniä uudestaan päällekkäin improvisoidun soiton oheen, jolloin mukaan saatiin sähköistä tunnelmaa.

Parikymmentä minuuttia ehti kulua, kun lavalle ilmestyi Mikko Innanen ikivanhan rähjäisen nauhurin kanssa, mihin hän puhalsi baritonillaan ääntä nauhoittaen, mitä hän sitten kierrätti vahvistimen kautta soittaen samalla uutta ”tavaraa” mukaan. Jalalla polkaisten nauhuri sammui ja puhallus jatkui vahvistimen kautta ”on-off” meiningillä. Pekan työstäessä rahisevaa kohinaa sähköisistä laitteistaan Mikko jatkoi puhallustaan säkkipillin suuosalla. Välillä baritonin koskettimien ”tyhjät äänet” ilman puhallusta kiersivät vahvistimen kautta ääniefekteinä ilmoille.

Magnus Broo ja Joonas Riippa ilmestyivät lavalle. Trumpetti soi ylärekisterissä hartaasti Joonaksen kumistellessa huopakepeillä taustaa. Vauhti kiihtyi ja Broon trumpetti räjähti liikkeelle äänen voimistuessa Joonaksen vastatessa kovilla iskuilla.

Siihen mukaan yhtyivät Aki ja Mikko. Pekkakin nousi esiin kitaran kanssa taustalta ja viritteli karheaa sekvenssisekoilua hälyäänineen. Mikko tarttui välillä sordiinopurkilla vaimennettuun alttoon, ensin ”tyhjää” ääntä vahvistimen kautta kunnes äänenmurrosta tehostettiin hauskoilla taputuksilla Pekan häiriköidessä sähköisen virtapiirin kanssa.

Mikko ja Magnus siirtyivät keskinäiseen vuoropuhelunahisteluun. Kimakat riitasoinnut ja vihaiset raakalaismaiset työstöt riitelivät keskenään, kunnes Mikko jatkoi yksin altollaan rääkymistä. Joonas taisi saada tarpeekseen puhaltaen pilliinsä ja poistui takahuoneeseen hetkeksi. Aki puolestaan aloitti ankaran juoksutuksen pianon koskettimilla vastineeksi Mikon rähjäämiselle ja raivoisa keskinäinen taistelu jatkui.

Joonas tuli takaisin ja aloitti rivakan rummutuksen ja kvintetin yhteissoitto äityi aivan infernaalisen hurjaksi. Puhaltajien hiljentyessä Joonas jatkoi taputustaan, johon Aki vastasi ja Pekka puolestaan hiljensi sähköisen tuotantokoneistonsa. Mikon siirtyessä erikoiseen huiluun Joonas keräsi rummunkalvolle arsenaalin varusteita kuin sotahuudon käskytyksessä ja kilkutus alkoi. Magnus tuuttasi repaleisen rikkonaista soundia ilmoille ja Mikko puhalsi metallisesta suorasta torvestaan ruutikuivaa ulostuottoa oheen.

Räime, rypistys, ryystö ja rämistys jatkui. Akin pitäessä tukevaa pianosoundia yllä dramaattinen rytmi kiihtyi Joonaksen tukevan taontatyön syötteessä ja Pekan kääntäessä päälle rankasti värisevän sähköisen kenttänsä. Puhaltajien tullessa uudestaan mukaan koko ryhmän esittämisen raadollisuus vei mukanaan tukevalla tanakkuudella.

Joonaksen avatessa hauskan lelukauppansa alkoivat lastenleikkipidot kukkopillien vihellysten, viserrysten ja muiden temppuiluiden kera ja Mikko keskittyi huudattelemaan pelkkiä suukappaleita. Hetken sai Magnus töräytellä täydeltä laidalta yksin trumpetillaan ja hiljeni, kun Joonas alkoi vastailla omilla aseillaan.

Mikon vedellessä ilmastointiteippiä mikrofonin edessä Joonas tuli esiin rumpujen takaa hieroen keppejä keskenään yhteen ja pikkuista käsirumpua takoen poistui ”back stagelle”.

Aki jatkoi kiivaalla pianonkosketuksella, johon Mikko vielä vastasi nopean terävästi ja poistui lavalta. Aki jatkoi vielä hidastaen pikku hiljaa ja poistui takahuoneeseen Pekan rahisutellessa vielä sekvenssihäiriötilassa. Magnus ”jäätyi” lavalle seisomaan. Esitys oli päättynyt.

Vihaista työstöä

Vihaista työstöä

Lopuksi Pekka Tuppurainen esitteli vielä levyt, joiden sisältämää musiikkia esityksen aikana versioitiin omana kokonaisuutena täysin vapaasti esitettynä.

– Levyt ovat tällä hetkellä digitaalisessa muodossa saatavilla kaikista tunnetuista digipalveluista ja digikaupoista. Siellä on Aki Rissasen soololevy, Sturm, Mikko Innasen kokeellinen F60.8 -abstraktisaksofoniprojekti Interlocal Field Recordnings ja Joonas Riippa Trion debyyttilevy 105%. Sitten tätä meidän RöD/BLå -kvintettimme kiehtovaa elektroakustista improvisaatiota sisältävä levy Franz Bieberkopf, jonka kohdalla palvelussa ilmoitetaan, että levy-yhtiö on kieltänyt sen toiston, mutta sitä en ole tehnyt. Sieltä ne löytyvät joka tapauksessa kaikki.

 

Åbo Svenska Teater / Cafe Tiljan 9.10.2015
22:00 Ilma Records Night
1+2+3+5=4 (SWE/FIN)
: Magnus Broo – trumpetti, Mikko Innanen – saksofonit, Pekka Tuppurainen – elektroniikka, kitara, Aki Rissanen – piano, Joonas Riippa – rummut

Takaisin