Ilpon 80-vuotisjatkot – Diajazz-swingtanssiaiset

Kuvat: Jouko Kirstilä

10.05.2017 23:33


Ilpo Kallion jatkojuhlajamit

Rumpalilegenda Ilpo Kalliolla oli mielessä toivomus, että hänen nykyisillä asuinsijoilla Porin Diakonialaitoksella Porin Stadionin kupeessa voitaisiin järjestää ilmaiset swingtanssiaiset piristämään laitoksen asukaskuntaa ja naapureita. Tilaisuus oli myös avoin muillekin asiasta kiinnostuneille. Yhdysvalloissa 1930–40 -luvuilla Swing oli aikansa tanssimusiikkia ja muiden muassa kotimaisen tassimusiikkityylin foxin alkujuuret löytyvät näistä tahdeista.

Ilpo Kallio rytmitti tiiviisti koko kahden setin ajan.

The Jazz Society Of Pori -yhdistys ryhtyi tuumasta toimeen ja näin syntyi Diajazz -tapahtuma laitoksen yhteydessä olevassa Pihlajasalissa lauantaina 6.5.

Tilaisuuden järjestelyjen aktiivisena puuhamiehenä hääri yhdistyksen jamitoiminnan organisaattori Tomi Harrivaara, joka oli hoitanut paikalle tyylipuhtaan swingtanssiorkesterin.

Ilpon kanssa illan bändissä soittivat hänen mahtavat vanhat soittokaverit 50-luvun lopulta, vibrafonisti Erik Öster (Erkki Österlund) ja hanuristi Jouko Kuusela.

Selkeästi nuorempaa sukupolvea edustivat monen genren huippukitaristi Seppo Tyni,  hurja pianisti Jussi Reunamäki ja basistina toiminut Tomi.

Erik Öster oli yhtyeen nestori.

Kaikki ovat soittaneet Ilpon kanssa eri aikakausina ja vuosikymmeninä. Kyseessä oli siis eräänlainen ”Ilpo Kallio All Stars”-kokoonpano. Ennakkotiedoista poiketen Heidi Viljasen oli tarkoitus toimia laulajana, mutta hänelle oli tullut este ja tuuraajana lauluista vastasi tyylikkäästi Ninni Kekki.

Uransa aikana Swing on aina ollut Ilpon mielimusiikkia ja hän korosti swing-musiikin tanssittavuutta ja toivoikin, että tilaisuudessa tosiaan myös tanssittaisiin.

Tomi Harrivaara avasi kolmen tunnin session kertomalla illan kulusta. ”Koska ne tanssit pidetään?”, on Ilpolta ehditty kysyä monesti asuinympäristönsä käytävillä.

– Nyt on sitten koittanut se päivä, kun olemme kokoontuneet tänne Pihlajasaliin swingtanssiaisten merkeissä. Ilpo on päättänyt ahkeroida koko illan täällä rumpusetin takana. Me soitamme nyt ensin yhden setin ja sitten pidämme sellaisen reilun tauon, jotta kaikki voivat juoda kahvit kaikessa rauhassa.

Haitaristi Jouko Kuusela oli Ilpon bändikavereita jo 1950-luvun lopulla.

– Meidän jazz-yhdistys, The Jazz Society of Pori, mitä Ilpo Kallio on aikanaan ollut perustamassa tällaisen akustisen jazzkulttuurin ylläpitämiseksi, järjestää myös illan aikana arpajaiset loistavin palkinnoin. Yllätysvieraitakin saatetaan nähdä, sillä nämä ovat jamit.

– Kantavana voimana meillä on tänään swingmusiikki, mikä on meille tuttua musikaaleista ja elokuvista. Aloitamme sen merkeissä, mutta luvassa on myös foxia, tangoa ja valssia, joten kaiken aikaa tanssilattia on avoin kaikille halukkaille tanssijoille, sehän oli Ilponkin toivomus.

Soitot alkoivat terhakkaasti Benny Goodmanin A Smooth One https://youtu.be/oBp80Kbz_e0, mikä meni tyylillä jokaisen saadessa tyypilliseen tapaan kappaleen aikana vuoron soittaa improvisoitu soolo. Sen perään kuultiin All the Things You Are https://youtu.be/OPapxr8GvGA vuonna 1939 valmistuneesta musikaalista Very Warm for May.

Sitten Ninni tuli laulamaan vielä vanhemman, mutta varmasti yhtä tutun swing version  Bye Bye Blackbird  vuodelta 1926 https://youtu.be/UqLF-_9pjnY.

Sitten siirryttiin suomenkielisen jazzin puolelle. Ilpo työskenteli aikoinaan pitkään Rauno Lehtisen kanssa ja on varmasti levyttänyt kappaleen Toiset Meistä https://youtu.be/ja09NHjp_lU, useita kertoja eri yhtyeiden kanssa. Ilpo vain totesi, ettei muista miten meni. Seuraavaksi mentiin valssin pyörteissä Ninnin laulaessa Kulkurin Valssin ja sen perään Tähti ja Meripoika. Sitten tapailtiin foxia Rattaanpyörän määrätessä tahdin https://youtu.be/LBqk0hhfO24. Vanhan Veräjän Luona kuultiin vielä laulettuna ja setin päätti kahden hitaan valssin Kun Aika On https://youtu.be/eTElyWaFJ4E ja Romanssi https://youtu.be/fBJrqdOTqVw, yhdistelmänä esitetty instrumentaaliversio Jouko Kuuselan toimiessa solistina haitarilla.

Toisen setin alkuun pidettiin arpajaisten palkintojen jako ja kaikille voittoarvoille tuntui löytyvän onnellinen voittaja. Ilmeisesti tauon aikana yleisöstä oli esitetty toivomuksia soitettavalle musiikille, sillä toisen setin sisältö poikkesi aloituksesta melkoisesti. Musiikki kääntyi tuttujen ja turvallisten valssien ja tangojen pariin, tunteelliseksi viihteeksi. Alkuun mentiin Rantakoivun Alla https://youtu.be/kgL1qWMASHo, sitten Erik Öster lauloi Leilan https://youtu.be/dQZIRHPvSrs, toisen valssin, mistä Ninni Kekki jatkoi Suvivalssilla. Siinä vaiheessa jouduin jättämään riennot ja siirtymään toiselle keikkapaikalle, mutta jatko taittui Satumaassa Liljankukkia poimien ja Ranskalaiset Korot kopsuen Katupoikien Valssin tahdissa. Settiin mahtui vielä ikivihreä Autumn Leaves https://youtu.be/TcewiJGWFLo, ja lopuksi vielä yksi todellinen jazzstandardi Cry Me A River https://youtu.be/dsalvDqZcFM.

Mutta ei tämä tähän loppunut, sillä Tomi lupaili keskiviikoksi Rattikseen vielä jameihin saman porukan soittamaan enemmän jazzvoittoista musiikkia, joten sinne sitten jatkoksi.

 

Porin Diakonialaitoksen Pihlajasali lauantaina 6.5.2017
Ilpo Kallio 80 vuotta!
klo 17–20 DIAJAZZ -swingtanssiaiset

Takaisin