Jormu Jazz Joroisissa jyväskyläläisittäin

Kuvat: Osku Rajala ja Soili Vauhkonen

25.07.2017 15:37


Martti Vesala pikakomennuksella Dixie Harlemiin

Maanantai-illan jazzhuumaa tarjoiltiin Joroisten Musiikkipäivien ohjelmistossa 24.7.  Jormu Jazz Kartanogolfin klubilla. Perinteiseen tapaan lievä kesäsade antoi alkutahdit lavalla aloittaneelle jyväskyläläiselle Dixie Harlemille, joka juhlistaa tänä vuonna neljännesvuosisataista taivaltaan. Itse Musiikkipäivät ovat muutaman piirun vanhempi tapahtuma, sillä tänä vuonna se soitetaan 40. kerran.

Musiikillisesti Dixie Harlem tarjoili  pari setillistä muistoja taipaleensa varrelta eli tuttua vanhaa jazzpoljentoa ja muutaman ikivihreän. Yhtymän laulusolistina kukoisti Jonna Ortju, jonka kaunis ja muhkean alarekisterin omaava ääni kietoi kuulijansa ihastuttaviin pauloihinsa. Tämä keskisuomalaisen laulajataren repertoaariin kuulu yhtälailla gospel kuin tangokin, unohtamatta jazzia, siis kaikenkaikkiaan aistikkaan osaava laulajatar…

Jonna Ortju

Itse Dixie Harlem oli kokenut ennen keikkaa miesvaihdoksen, kun bändin trumpetisti-laulaja Juha Lauttamus oli sairastunut äkillisesti. Mutta ei hätää, sillä apuun saatu, jyväskyläläistaustainen trumpetisti Martti Vesala paikkasi aukon erinomaisen hienosti. Tämä suomalaisten puhaltajien huippukaartiin kuuluva puhaltaja toi mukanaan raikkaan tuulahduksen vanhempien musisoijien tiimiin. Erinomaista kuunneltavaa.

Keikan jälkeen Soundpost ja Maratone Quintettien vetäjä Vesala kertoili uuden levyn olevan loppusuoralla ja se julkistetaan syksyllä saksalaisen Ozella levy-yhtiön toimesta. Freelancer muusikona hänen kokonaistyösarka  pitää sisällään opetustoimintaa Loimaalla sekä soittoa omien bändien lisäksi mm. Njet Njet 9 pienois big bandissa.

Dixie Harlemin juontajana toimi sen alusta asti mukana ollut basisti Unto Lappalainen savolaiskeskisuomalaiseen venkulatyyliinsä. Josko juonnot saivat yleisön hyvälle tuulelle, niin teki myös myös hänen tukeva soittonsa. Soittopelinä oli hänen itse rakentamansa basso, jonka sointi oli jymäkkä. Lappalainen kertoi lopettaneensa bassojen rakentelun ja  myyneensä bassopuunsa jazzmuusikkojen Joona ja Tapani Toivasen isälle, joka on aiemmin tehnyt itse pari viulua. Kauppasummaan sisältyi myös täydellinen tietopankki ja opastus rakentamisesta.

Yhtyeen puhaltava eturivi muodostui Vesalan lisäksi saksofonisti Esa Markku Juutilaisesta, saksofonisti-klarinetisti Ilkka Mäkitalosta ja pasunisti Jarmo Suurosesta. Ja maukkaasti tämä blosariosasto soikin ja soolot kukersivat omat kuorrutteensa. Mukavan leppoisaa osaamista ja hyvänmielen tunnetta, joka sai yleisön hyrisemään tyytyväisyyttä.

Muiden taustalle lähes piiloon jääneet basisti Lappalainen, rumpali Jukka Valtonen ja pianisti Ari Saksa pitivät kokonaisuuden mukavasti kasasssa ja kutoivat tahtimaton muiden temmellettäväksi. Saksa tosin heitti muutaman mustavalkiosoolonkin puhallinsektion vastapainoksi. Kulkevan letkeää musisointia kaikenkaikkinensa.

Kartanogolfin klubille ja sen terassille oli kertynyt kuunteloija liki puolentoistasataa. Yleisö oli tyytyväinen kuulemaansa ja palkitsi soittoniekat runsain aplodein, saaden encoreksi Gershwinin Summertimen, jonka Jonna Ortju tulkitsi hitaan arvokkaasti. Hieno tulkinta, hieno ilta.

Myös järjestäjät olivat tyytyväisiä niin musiikkiin kuin myös yleisömäärään, Jormu Jazz osoitti kuuluvansa pysyvästi Musiikkipäivien ohjelmistoon. Tänä vuonna entisestään monipuolistuneen ja esiintymispaikkakirjoltaan laajentuneen tapahtuman huipennus tulee olemaan U-Contin teollisuuhallin Apocalyprican perjantai-illan konsertti, johon on jo ennakkoon myyty noin 1200 lippua.

Musiikkipäivät Joroinen Music Festival on tehnyt pitkän taipaleen kohti nykyisyyttä. Vuosikymmenten saatossa se on kokenut niin nous- kuin laskukausiakin. Nyt nykyinen kokonaisuus tuntuu toimivalta ja sen musiikkikirjo liikkuu klassisesta musiikista aina rockiin saakka. Siis monitahokasta tarjontaa kaikelle kansalle, unohtamatta alkuperäistä klassista juurta… Menestystä!

 

Musiikkipäivät Joroinen Music Festival – Jormu Jazz  
Kartanogolf
Maanantai 24.7.2017 klo 19.00
Dixie Harlem

Takaisin