Sointi on nimensä veroinen orkesteri

Kuvat: Ari-Heikki Vikman

06.04.2017 15:46


Sointi Jazz Orchestra Malmitalossa

Rasmus Soinin nelisen vuotta sitten sävellyskonserttiinsa kokoama Sointi Jazz Orchestra on sen jälkeen ehtinyt tehdä jo paljon. Viime vuonna ilmestyi esikoislevy, big bandien SM-kisoissa tuli jaettu ykkössija ja nyt orkesteri on aloittanut ensimmäisen valtakunnallisen kiertueensa.

Kenneth Ojutkangas, tuuba, ja trumpettisektiossa huilulla vuorotellut Jasmin Afanem

Seitsemäntoista soittajan muodotama Sointi on tavanomaisesta poikkeava big band. Vaskien trumpetteja ja pasuunoita täydentävät tuuba ja käyrätorvi, sivusoittimien joukosta löytyy jazzissa harvinainen oboe. Tämä on mahdollistanut orkesterin ohjelmiston säveltäneelle ja sovittaneelle Soinille luoda sävellyksiinsä persoonallisia sointeja.

Kiertueen avajaskonsertissa Helsingin Malmitalossa kuultiin aiemmissa konserteissa ja levyllä kuultujen kappaleiden lisäksi kiertuetta varten tehtyjä uusia teoksia. Yksi niistä oli omistettu ensimmäisen tietokoneen jo 1800-luvulla rakentajalle Charles Babbagelle. Toinen kuvaili sosiaalisen median ärinää, kolmas, Kaupunki-impressio puolestaan kaupungin pöhinää.

Rasmus Soini onkin kuvaileva säveltäjä, joka hyvin taitavasti havainnoi teoksissaan asioita ja ilmiöitä. Hyvä esimerkki tällaisesta kappale nimeltä Jyrä, jonka kulmikas ja raskas soundi kuvaa hyvin jyräämistä. Kaupunki-impressiosta taas välittyi kaupungeille ominainen vilkas elämänmeno. Herkkyyttä tarjosi Vedenpinta väreilee.

Ammattilaisista ja opiskelijoista koostuvan Sointi Jazz Orchestran muusikoista suurin osa on ollut mukana alusta lähtien. Sen ansiosta orkesterin yhteissoitto on hyvin hioutunut Soinin osin vaikeiden ja teknistä taituruuttakin vaativien sovitusten toteutukseen. Sovituksissa on myös paljon hauskoja oivalluksia. Yksi sellainen on mm. kolmen trumpetin ja huilun omalaatuinen sektiosoundi.

Soolotilaa kappaleista löytyi useillekin soittajille. Hyvää työtä mm. teki, odotustikin, baritonisaksofonia, bassoklarinettia ja huilua soittanut Max Zenger, josta on jo tullut vahva uusi lenkki suomalaiseen saksofonistikaartiin. Erikoisimman soolon taas tarjosisektiossa etupäässä

Max Zenger nyt baritonistina

tenorisaksofonia soittava Janne Saarinen, jonka tyylikäs oboesoolo osoitti tämän soittimen toimivan hyvin jazzissakin. Soundiltaan oboe sijoittuu jonnekin sopraanosaksofonin ja klarinetin välimaastoon.

Vahvan perustan orkesterin 14 puhaltajaa saavat vahvasta komppiryhmästä, jossa kunnostautuivat solisteinakin pianisti Aleksis Liukko ja basisti Oskari Siirtola sekä rummostoaan taitavasti hyödyntänyt Siiri Partanen.

Suomen Jazzliiton kanssa yhtestuotantona toteutettu kiertue tarjoaa vielä kuusi konserttia: 7.4. Cafe Tiljan, Turku, 9.4. Wanha Casino, Savonlinna, 10.4. Konservatorion sali, Joensuu, 22.4. Siltasali, Jyväskylä, 24.5. Krapin paja, Tuusula ja 25.5. Ylioppilasteatteri, Tampere.

Sointi Jazz Orkesteri johtajanaan Rasmus Soini Malmitalossa keskiviikkona 5.4.

Takaisin
Translate »