Suomi juhlii 100 vuotta sotilasmusiikin tahdissa

Kuvat: Harri Aavaharju, Mediapojat

03.12.2017 16:33


Ammattimiehet asialla

Itsenäisyyspäivä on eräs sotilassoittajan kalenterin kiireisimmistä päivistä. Muutaman viikon jaksoon joulukuun alun ympärillä on juhlavuoden kunniaksi sijoittunut kaikenlaisia soittotilaisuuksia. Kaartin soittokunnan kalenteri hiljenee joulukonsertin jälkeen, mutta sitä ennen on juhlittu niin Presidentin linnassa, kuin Musiikkitalossa ja paljastettu Talvisodan kansallinen muistomerkki, lukuisten virkakeikkojen lisäksi.

Sotilasmusiikin perinnepäivää juhlittiin kolmen konsertin kiertueen merkeissä. Kolme päivää, kolme keikkaa ja vaativa ohjelmisto, siinäpä haastetta kerrakseen. 100-vuotisjuhlan kunniaksi Pro Patria – konsertin teemana oli suomalainen sävelaarteisto kansainvälisellä twistillä. Finlandia aloitti tilaisuuden ja ainakin Musiikkitalo oli viimeistä istuinta myöten täynnä, ilmeisesti myös Tampere-talo edellisenä ja Sibelius-talo seuraavana päivänä.

Konsertin edetessä vuorottelivat kapellimestarit Jyrki Koskinen ja Pasi-Heikki Mikkola, hoitaen myös spiikkaukset sujuvasti. Laulusolisteina yleisön suosionosoituksista kilvoittelivat Essi Luttinen ja Mika Pohjonen. Ohjelmisto sisälsi Sibeliusta, kahta Merikantoa, Mårtensonia ja Panulaa. Kansainvälistä viihdettä tarjoiltiin Nessun Dorman, Be My Loven ja Con te partiron muodossa. 17 biisiä ja uusi versio Porilaisten marssista ylimääräisenä, väliajan kanssa reilusti yli kaksi tuntia.

Aika huikea kontrasti syntyi Essin laulaessa herkkää Var det en dröm, neljän tuuban säestyksellä. Mika Pohjonen lauloi tangokuninkaan arvolle sopivalla tavalla Hopeinen kuu, johon asiaan kuuluvan tenorisaksofonisoolon soitti Arto Lehtola. Vielä on nostettava esiin kolme konsertin herkkuhetkeä: Jermu Nybergin ja Antero Suvilaakson trumpettiduetto tangossa Öiset kitarat, neljän cornon sektiosoolot ja uljaasti leijuvat taustalinjat ja Miika Jämsän valkoinen komppisousafoni aina silloin, kun tarvittiin komppiryhmään rouheampaa otetta.

Vuoden sotilasmuusikoksi valittiin tänä vuonna kapteeni Kaj Skrabb. Kaj toimii Kaartin soittokunnan konserttimestarina ja trumpettisektion äänenjohtajana. Lisäksi hän on ollut yksi tärkeimmistä tekijöistä ryhdyttäessä kokoamaan ja puhtaaksikirjoittamaan vanhaa torvimusiikkia aivan Kaartin soittokunnan alkutaipaleelta. Vuonna 2019 vietetään soittokunnan 200-vuotisjuhlia.

Kuluneella viikolla paljastettiin Talvisodan muistomerkki Kasarmitorilla. Tilaisuudesta tuli suora lähetys IS-tv:n kautta ja soittokunnan viidentoista miehen keikkakokoonpano soitti asiaan kuuluvat marssit ammattimuusikon ylpeydellä. Keskiviikkona on sitten tiedossa taas hikiset paikat Presidentinlinnassa itsenäisyyspäivän vastaanotolla. Vaikka linnan ilmastointia onkin parannettu ja jäähdytystä lisätty on esimerkiksi kättelyn aikana orkesteri sijoitettu parvelle aivan katon rajaan ja kuten tunnettua lämpö tahtoo nousta ylöspäin.

Kaartin Soittokunta

Kaartin Combo on huolehtinut bilemusiikista jo vuodesta 2000. Juhlavuoden kunniaksi on paikalla peräti kolme huippusolistia. Diandra, Pentti Hietanen ja Katri-Helena nostavat tunnelmaa aivan uudelle tasolle, joten seuratkaa ihmeessä televisioidenne äärellä.

Joulukonsertteja soittavat kaikki soittokunnat tahoillaan ja Kaartin soittokunnan konsertti on perinteellisesti Johanneksen kirkossa 12. joulukuuta. Konserttien lisäksi facebookista löytyy Sotilasmusiikkijoulukalenteri, joka on terveellinen vaihtoehto suklaakalentereille.

Ensi vuosi on Puolustusvoimien 100-vuotisjuhlavuosi, jonka asianmukaiseen viettämiseen tarvitaan varmasti sotilasmuusikoiden panosta, siis keikkoja riittää.Huippuhetkiä ovat mm. Puhallinpäivät Helsingissä maaliskuun puolivälissä ja tietysti kansainvälinen Hamina Tattoo, jonka lipunmyynti on myös jo käynnistynyt. Puhallinpäivien päätöskonsertin solistina esiintyy ruotsalainen multilahjakkuus Gunhild Carling, jota ensi vuoden mittaan nähdään useammallakin kotimaisella estradilla.

PS. Huikean katsojamenestyksen saavuttaneessa Tuntematon Sotilas – elokuvassa on kohtaus, jossa Kaartin soittokuntaa kohdellaan todella kaltoin. Äänislinnan valtauksen paraati – kohtauksessa ei Jääkärimarssia soittavasta soittokunnasta näy juuri muuta, kuin ruttuinen bassotorven kello. Olin paikalla Suomenlinnassa kun kohtausta kuvattiin kesällä 2016.  Kaartin pojat olivat paikalla ns. virkakeikalla aikakauden uniformuihin puettuina. Paikalle oli tultu aamulla varhain ja ottoja oli useampia. Senkin työn pojat hoitivat ammattimiesten ottein, joten tässä nyt asiaankuuluvaa kreditiä ja honooria.

Pro Patria konsertit 20.11. Tampere-talo, 21.11. Musiikkitalo, 22.11. Sibelius-talo

Takaisin