Tomasz Stanko säkenöi täpötäydessä G Livelabissa

Kuvat: Matti Laipio

11.04.2017 14:20


Stankolla on myös ylärekisteri hallussaan

Tomasz Stanko on käynyt Suomessa useasti 2010-luvulla. Joka kerta hänen soittonsa on ilahduttanut suuresti. Siksi odotukset täpötäydessä G Livelabissa olivat korkealla. Ne hän pystyi ylittämään komeasti tarjoten parhaan keikkansa tässä maassa tällä vuosikymmenellä.

Eurooppalaisten trumpetistien kärkijoukossa jo vuosikymmeniä ollut Stanko on viime vuosina soittanut sekä eurooppalaisten että USA:ssa asuvien muusikoiden kanssa. Yksi

Alexi on syystäkin Stankon luottopianisti

hänen kumppaneistaan on ollut pianisti Alexi Tuomarila, joka on mukana tälläkin maaliskuun lopussa alkaneella tiiviillä Euroopan kiertueellaan yhdessä basisti Reuben Rogersin ja rumpali Gerald Cleaverin kanssa.

Kiertueen pontimena on pari viikkoa sitten ECM:llä julkaistu December Avenue-albumi, jolta Livelabissa kuultiin myös kaikki kappaleet. Levyllä pianistina on kuubalaisperäinen Davis Virelles, jota Alexi nyt paikkaa. Hän ei ole mikään turha paikkaaja, sillä hän hoiti tehtävänsä hienosti. Hänen soittonsa oli todella säkenöivää. Melodisissa sooloissa oli runsaasti mainiosti eteneviä ideakehittelyitä.

Huomasi, että tappotahtinen keikka per päivä-kiertue on hionut bändin todella hyvin yhteen. Niin vapautuneesti ja lähes telepaattisesti herrojen yhteistyö sujui. Voisi uskoa, että levystä olisi tullut vielä parempi, jos se olisi tehty vasta kiertueen jälkeen. Nyt varsinkin Rogers ja Cleaver soittivat rennommin ja vakuuttavammin kuin levyllä.

Stanko taustallaan Reuben Rogers ja Gerald Cleaver

Uransa alkuvaiheissa heinäkuussa 75 vuotta täyttävä Stanko oli usein huomattavan raisu soittaja, joka tuuttasi monesti kovaa ja korkealta. Hänen tyylinsä pelkistyi 1990-luvulla, jolloin hän uudisti elintapansa ja hammaskalustonsa. Nyt hänen soittonsa on harkitumman kuuloista, usein myös varsin herkkää. Toki välissä on silti reippaita purskahduksia, jotka osoittavat miehen pystyvän yhä pääsemään helposti torvensa ylärekisteriin.

Normaalisti Stankon kaltaiset artistit artistit esiintyvät ainakin Suomessa konserttisaleissa tai muilla suuremmilla areenoilla. Klubeissa tämän kaliberin yhtyeen kuuleminen on harvinaista herkkua. Sen nauttimiseksi kannatti jonottaa.

Takaisin