Vapaan improvisaation ilta Hirvitalolla

Kuvat: Olli Sulin

16.04.2013 13:19


Norjalais-suomalaista live-improvisointia

Suomalainen kitaristi Markus Pesonen ja norjalainen rumpali Håkon Berre muodostavat duon, joka on saanut erikoisen nimen, ¡haUtUllin!.  Molemmat soittajat kuuluvat tanskalaisen Barefoot Records -kollektiivin kantaviin jäseniin.  Duon nimi juontaa norjankielen murteeseen, jota oikeastaan ymmärretään vain pienellä alueella Håkonin kotiseudulla eikä tätä puhetta kukaan välttämättä ymmärrä muualla Norjassa. Itse hän kertoi sanan kuvaavan ihmistä, joka on jotain syystä päästään hieman sekaisin. Kaksikko käväisi Suomessa huhtikuun lopulla pitämässä pienimuotoisen kolmen keikan minikiertueen, mikä oli samalla osa heidän tammikuussa ilmestyneen ensimmäisen yhteisen levyn julkaisutapahtumaa. Duo esiintyi varsin pienissä ja erikoisissa paikoissa Helsingissä, Tampereella ja Turussa.

Markus Pesosen jousitaiteilua kitaralla

Markus Pesosen jousitaiteilua kitaralla

Tampereella esiintymispaikkana oli Pispalan kulttuuriyhdistyksen ylläpitämä, vuonna 2006 perustettu kulttuuritila, Pispalan nykytaiteen keskus Hirvitalo. Vanha kolmikerroksinen omakotitalo Pispalan harjun rinteessä on taiteenharrastajien käytössä. Tiloissa on omakustannepuoti, keittiötilat, näyttelytila yläkerrassa ja alakerrassa jopa sauna käytettävissä. Toiminnan ytimen muodostavat galleriatilat, työpajat, lukupiirit ja yhdessä tekemisen meininki.  Talon toiminta on monikulttuurista ja yhteisöllisyys toimii yli rajojen. Se kävi hyvin ilmi, sillä paikalla oli paljon ulkomaalaisia. Talo oli tupaten täynnä ja tarjolla oli myös ruokaa ja juomaa, sillä samalla väki juhli talon seitsemättä vuosipäivää.  Soittotilana oli yksi huone, joka oli pienen olohuoneen kokoinen ja siitä soittajien välineet veivät lähes puolet. Se ei kuitenkaan haitannut yhtään avointa ja iloista tunnelmaa.

Kuopiosta lähtöisin oleva kitaristi Markus Pesosen tie vei aikoinaan opiskeluvaihdon kautta Kööpenhaminaan ja hän jäi sille tielle. Nyt hän on ehtinyt vaikuttaa jo vuodesta 2006 alkaen pääsääntöisesti Kööpenhaminassa.  Myöhemmin hän alkoi esiintyä myös Berliinissä, mikä oikeastaan taitaa olla tänä päivänä hänen pääasiallinen kotipaikkansa. Hän vetää myös isoa 11-jäsenistä Hendectet -yhtyettään, mikä kävi esiintymässä Suomessa viime marraskuussa. Puolestaan ¡haUtUllin! -yhtye on toisesta ääripäästä, vaikka kahden instrumentin yhteispelillä soittajat saivat välillä aikaan sellaisen äänimaailman, että voisi hyvin kuvitella asialla olevan isomman orkesterin, jos sitä kuuntelisi ilman näköyhteyttä.  Musiikin opinnot Oslossa ja Tanskan Esbjergissä päättänyt Håkon Berre toimii freelancer-rumpalina. Hän on mukana monissa orkestereissa ja on ehtinyt esiintyä lähes 60 äänitteellä.

Håkon Berre asettamassa ääniä tietokoneelle

Håkon Berre asettamassa ääniä tietokoneelle

Kahden setin mittainen konsertti oli mielikuvituksellista ja kiehtovaa, kokeellisen monipuolista, luovaa äänipeitteen maalailua. Aitojen soittimien, kitaran ja rumpujen, todellisen äänimuurin ympärille soittajat kehittelivät taiteellisesti ”ylimääräisten instrumenttien” tuottaman ääniviidakon. Elektronisten vempaimien ja tietokoneiden avulla luotua sähköisen rätisevää särinää tehostettiin kaikenlaisella mahdollisella ”lisäkoneistolla”.  Berre vispilöi ja kauhoi, kolisteli kippoja ja kuppeja, veteli ketjuja rummun kalvoilla, revitteli ääniä tuottavilla leluilla, paukutteli metallin kappaleita ja pannun kansia. Melkoista vispilänkauppaa, missä jytistävät rumpukapulatkin vaihtuivat välillä ruokailuvälineiksi. Kilinät ja kolinat, surinat ja rätinät kierrätettiin rohkeasti tietokoneilla elektronisesti sävytettyinä. Kaikki tämä äänikenttä yhdistyi kitaran uhmakkaaseen vingutukseen, mongerrukseen ja ulvontaan, jota Pesonen muokkasi jousen, jalkapedalien, kielten välissä käytetyin puutikuin ja tietokoneohjauksen kautta syntyneiden ”looppausten” kanssa.  Kuulijalle syntyi utuisen harhainen mielikuva avaruudellisesta painottomuudesta, ikihonkien huminasta, myrskytuulten tuiverruksesta, vapaana kulkevien koskien kohinasta, mutta toisaalta myös meitä jatkuvasti ympäröivästä melusta ja hälinästä.

Berren ja Pesosen täsmällinen yhteistyö loi mieleenpainuvan konserttielämyksen

Berren ja Pesosen täsmällinen yhteistyö loi mieleenpainuvan konserttielämyksen

Live-improvisointi on vaativaa ja omalla tavallaan haasteellista sekä kuulijoille että soittajille. Luovasti tehtynä ja yhteispelin onnistuessa siitä saa aikaiseksi hohdokkaan kokonaisuuden, jollaista voi kokea vain siinä hetkessä.  Soitannolliset äärirajat, hetkellinen raakuus ja vastapainona tunteellinen hiljaisuus, muokkautuivat kiinteästi toisiinsa. Kovan pauhun jälkeinen seesteisyys ja syvä melodinen tunnelmointi tasoittivat matkaa nautittavasti ja vetovoimaisesti. Pesosen ja Berren täsmällinen yhteispeli ja heidän käyttämän nykytekniikan mukanaan tuomat lähes surrealistiset uudet ulottuvuudet saivat aikaan mieleenpainuvan konserttikokemuksen.

Tekstin ohessa olevat kuvat on otettu Turun Kirjakahvilassa pidetyssä konsertissa Tampereen jälkeisenä päivänä.

http://www.hirvikatu10.net

http://hautullin.bandcamp.com

http://markuspesonen.com

http://haakonberre.com

http://barefoot-records.com

Takaisin