…vasen, kaks, kolmeee Tanakan tahdikas Military Jazz

Kuvat:

05.06.2009 18:00

Randy Brecker

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Erno Tiittanen (vas) oli sovittanut kaikki Nat Newbornin kappaleet

Idean isäksi soittokunnan kantavat jäsenet nimesivät prikaatinkenraali, kansanedustaja Olli Nepposen, joka ei edustustehtäviltään tänä vuonna ehtinyt konserttiin.  Kaupungin ylintä johtoa edusti paikalla kaupunginjohtaja Kimmo Mikander.

Illan juontaja Viki Vänttinen

 

 

 

 

Mikkelin vanhan kasarmialueen Tykkipuistoon saapui paikalle koleahkosta säästä huolimatta arviolta yli tuhatpäinen kuulijakunta, joka sai alkulämpimikseen kuulla juontaja Viki Vänttisen lavalle kutsuman Ilmavoimien Big Bandin terhakkaan avauksen musiikkimajuri Tomi Väisäsen johdolla. Lämpöä ja herkkyyttä bandin esityksen toi roppakaupalla sen solisti Nat Newborn, jonka sentimentaalinen esitys sai nimenomaan naispuolisten kuulijoiden sydämiin lisäsykettä. Nat on noussut vuosien saatossa yhdeksi merkittävimmistä jazz-/viihdelauljistamme, joka eri tilaisuuksiin sopivan kokoiseksi muuttuvine Gebardi -yhtyeineen on kuultavissa mm. Itämeren laivoilla. Nyt kuultujen Natin laulujen sovituksista vastasi Erno Tiittanen. Hatun noston arvoista työskententelyä koko lavalliselta.
MilJazzin isät: Musiikkimajuri Pasi-Heikki Mikkola ja ylikersantti Mikko SuhonenIllan toisena yhtyeena lavalle nousi Savon Sotilasoittokunta entisen kapellimestarinsa Pasi-Heikki Mikkolan johdolla. Mikkola otti 1.6.2009 vastaan Panssari Soittokunnan tahtipuikon. Savon Sotilassoittokunta oli kutsunut riveihinsä muutaman nimekkään reserviläisensä, mm. saksofonisti Risto Salmen, basisti Jorma Ojanperän, trumpetisti Erno Tiittasen, kitaristi Tommi Varjolan, trumpetisti Markku Rengon… ja solistikseen viisikertaisen Grammy -voittajan, trumpetisti Randy Breckerin, joka tulla putkahti shortseissaan Suomen suveen suoraan Singaporesta. Mikkelin viileähköön iltaan herra oli kuitenkin varustautunut lämpimin vaattein ja Suomen armeijan maastopuvun takilla… valittaen tosin keikan jälkeen sormiensa kangistuneen illan viileydessä. Mutta hymy ei hyytynyt vaan nimikirjoitukset, ystävälliset sanat ja poseerauksen kännykkäkameroille.
Herra majuri, reservin alikersantit Salmi (vas) ja Varjola ilmoittautuvat Savon SotilassoittokuntaanBreckerin tulo Savon Sotilassoittokunnan solistiksi on tarina sinänsä, jossa suureksi ”syntipukiksi ”osoittautui ylikersantti Mikko Suhonen. Viime kesänä MilJazzissa oli Savon Sotilassoittokunnan solistina yhdysvaltalainen Marvin Stamm, ja kuinka ollakaan puhe lipsahti entäpä jo ensi kesänä paikalle tuilisi itse Randy Brecker.
– Kyllä välillä tuntui, että mitä pirua tuli tehtyä, naureskeli Suhinen onnesta mykkyrällään Mikkelin hämärtyvässä illassa, Brecker on nyt täällä… uskomatonta, mutta totta.
Breckerin paikalle saanti oli vaatinut melkoisen yhteydenpitomäärän, koska asiat sovittiin suoraan Breckerin eikä hänen managereiden ja ohjelmatoimistojen kautta.
No, I have not playing before with military band... or only in USA

 

 

– En ole aiemmin soittanut sotilasoittokuntien kanssa muualla kuin joskus Yhdysvalloissa. Tämä on ollut erilainen ja mielenkiintoinen kokemus. Positiivinen sellainen, myhäili hyväntuulinen Brecker.
Illan konsertti piti sisällään yhtä biisiä lukuunottamatta Breckerin kappaleita, samoja joita löytyy hänen uudelta levyltään. Tyylisuunta oli pääasiassa funkahtavaa, erittäin tarkasti soitettavaa rytmimusiikkia, josta Savon Sotilasssoittokunta selvisi oivasti. Loistokkaisiin sooloihin äityivät mm. Risto Salmi ja Tommi Varjola, saaden niin yleisön kuin Breckerinkin suosionosoitukset.
Setin päätteeksi Brecker ja kapellimestari Mikkola saivat ”musiikkimaskotti” Mankkisen lasityöt lahjaksi.
Savon SotilassoittokuntaMilJazzin upean illan finaloi Puolustusvoimien Varusmiessoittokunnan Show Band solistinaan väkevä soulguru Veeti Kallio. Bändin hurjan tempperamenttinen avaus uskomattomine koreografioineen ja voltteineen saattoi pyöräyttää vanhemman kuulijakunnan sydämentahdistimen ylikierroksille. Se sallittakoon, sillä se mitä lavashow ja musiikki yhdessä tarjosivat pistää useimmat rock- yms nuorisobändit jos ei nyt naurunalaisiksi niin kuitenkin vaatimattomiin amatöörikategorioihin. Itsekin piti vetäistä muutama kerta henkeä syvään ja heittäytyä sitten 110 lasissa tähän nuorten hurjaan menoon mukaan.
Loppuillan villitsijä Veeti KallioKun illan viimeinen solsiti Vetti Kallion hypähti lavalle Varusmiessoittokunnan virallinen takki yllään ja pyysi maailman miehen tyylin Gimme Some Lovin’ (Anna mulle lovee) saavutti musiikillinen ilotulitus täyden voimansa, jatkuen laantumattomana loppuun saakka.
MilJazz oli todella hieno kattaus, jossa kuuntelijoille tarjoiltiin suurten orkestereiden voimalla todellisia herkkupaloja. Musiikillisia nautintoja, joita tarjoillaan harvoin. Savon Sotilassoittokunta on tehnyt tuotteen, joka tuo Puolustusvoimat esille erinomaisen aistikkaalla ja nautinnollisella tavalla. Ja nyt kun pääesikuntakin on tämän aistinut ja tarjoaa tätä herkkua hieman muuttuvin kokoonpanoin Suomen kesässä kahdeksalla eri paikkakunnalla, ei voi muuta kuin toivoa MIlJazzille pitkää ikää…

Kiitän kuulemastani!
Katse eteenpäin. Lepo…

Teksti ja kuvat: Osku Rajala

 

 

 

 

Takaisin