Jazztrion ja orkesterin vuoropuhelua

Kuvat:

17.03.2017 10:31


Kuopion kaupunginorkesteri (Kuva: Petra Tiihonen)

Esa Pietilä Trio ja Kuopion kaupunginorkesteri kietovat yhteen jazzimprovisaation ja sinfoniaorkesterin äänimaiseman to 23.3. klo 19.00 Musiikkikeskuksen konserttilavalla. Sinfoniasarjan kapellimestarina vierailee Ville Matvejeff. Konsertissa esitetään mm. Pietilän vuonna 2014 säveltämä, persoonallinen nykyteos Graffiti Play, joka sisältää sekä improvisoituja jaksoja että läpisävellettyä musiikkia.

Sinfoniasarjan konsertin aluksi kuullaan argentiinalaisen Alberto Ginasteran Tansseja baletista Estancia. Tanssit vievät yleisön argentiinalaisen tangon pyörteisiin, ja teos tarjoaa keitoksen myös muita tanssityylejä. Tanssirytmien jälkeen nautitaan saksofonisti Esa Pietilän luotsaaman jazztrion ja sinfoniaorkesterin vuoropuhelusta. Illan lopuksi siirrytään Alexander Borodinin Ensimmäisen sinfonian myötä venäläisen musiikin pariin. Sinfonian pehmeät sävyt kuljettavat kuulijaa niin melankolian kuin toivonkin tunteisiin.

Esa Pietilän tenori soi rehevän melodisesti

Esa Pietilä Trio, Ville Herrala (vas.), Pietilä ja Mika Kallio

Saman päivän avoimessa harjoituksessa klo 12 valmistetaan Borodinin sinfoniaa esityskuntoon kapellimestari Ville Matvejeffin johdolla.

Alle tunnin kestävän päivämatinean yhteydessä voi nauttia matinealounaasta Valohallissa joko ennen matineaa tai sen jälkeen klo 11-14 välillä. Lounaan yhteydessä klo 13 on luvassa illan säveltäjä ja saksofonisti Esa Pietilän taiteilijahaastattelu.

Saksofonisti Esa Pietilä (s. 1964) tunnetaan avantgardelle ja freejazzille perustuvasta virtuoottisesta ilmaisustaan. Hänen tyylinsä liikkuu musiikin eri genrealueilla ja sekoittelee näitä luovasti.

Pietilä on valmistunut SibeliusAkatemiasta vuonna 1996 ja opiskellut mm. kuuluisan David Liebmanin johdolla USA:ssa. Vastikään Pietilä on esiintynyt mm. Avanti!-kamariorkesterin, Pori Sinfoniettan sekä SE Ensemblen kanssa kantaesittäen oman konserttonsa Graffiti Play, Kalevi Ahon tenorisaksofonikonserton sekä Eero Hämeenniemen konserton Grounds.

Vuosien varrella Pietilä on konsertoinut mm. USA:ssa, Japanissa, Italiassa, Saksassa, Ranskassa, Islannissa, Englannissa, Brasiliassa, Australiassa ja Kuubassa. Pietilä on saanut useita tunnustuksia kansainvälisesti. The New York City Jazz Record valitsi hänen Liberty Ship -yhtyeensä Approachingin vuoden 2013 albumiksi. Pietilä tunnetaan monipuolisena säveltäjänä ja hänen teoksiaan ovat kantaesittäneet mm. Avanti! sekä Zagros Ensemble.

Sukupolvensa menestyneimpiin suomalaismuusikoihin kuuluva Ville Matvejeff (s. 1986) on tullut tunnetuksi niin kapellimestarina, säveltäjänä kuin pianistinakin. Hän on opiskellut Espoon Musiikkiopistossa ja Sibelius Akatemiassa. Matvejeff teki kapellimestaridebyyttinsä vuonna 2011 Porin oopperassa, ja on sen jälkeen johtanut säännöllisesti mm. Helsingin kaupunginorkesteria, Turun filharmonista orkesteria, Tapiola Sinfoniettaa ja Suomen Kansallisoopperan orkesteria.

Ville Matvejeff

Kaudella 2012-13 Matvejeff työskenteli Malmön Oopperan vakituisena kapellimestarina. Viime vuosien menestysdebyytteihin ovat kuuluneet esiintymiset mm. Orchestre Philharmonique du Luxembourg’in ja Avanti! –kamariorkesterin kanssa.

Matvejeff aloitti Jyväskylä Sinfonian ylikapellimestarina vuoden 2014 alussa ja on toiminut saman vuoden syyskuusta alkaen myös Croatian National Theatre HNK Zaj -orkesterin päävierailijana ja musiikillisena neuvonantajana Rijekassa.

Hän aloitti Turun Musiikkijuhlien taiteellisena johtajana 2015.

 

Liput Sinfoniasarja VI -konserttiin: 31 / 26 / 11 €. Hinnat sisältävät Kuopion Musiikkikeskuksen
palvelumaksun 2 €/ lippu. Palvelumaksut vaihtelevat ostopaikasta riippuen.

Liput Päivämatineaan III: 7 €. Matineapaketti 17 € (sis. lounas ja pääsylippu).

Myynti: Kuopion Musiikkikeskus (Kuopionlahdenkatu 23), Kuopion kaupunginteatteri (Niiralankatu 2), Sokos Kuopio, Kuopio Info kauppakeskus Apajassa sekä Lippupisteen myyntipisteet kautta maan. Musiikkikeskuksen ja kaupunginteatterin yhteinen palvelunumero: 0600 96 100 (1,98 €/ min. + pvm). (MK)

Takaisin