Monkia kahdella Steinwaylla

Kuvat: Jazzrytmit

03.10.2017 15:58


Thelonious Monk

Thelonious Monk 100 vuotta ti 10.10. klo 18.30. Jazztapahtuma Monkin syntymäpäivänä kahdella flyygelillä Steinway Piano Galleryssä, Unioninkatu 13. Jazzpianistit Claes Andersson ja Veikko Hakkarainen, flyygelit, Jorma Katrama, basso sekä Rami Eskelinen, rummut.

 

Claes Andersson

Jazzpianisti Thelonious Monk on Duke Ellingtonin ja Charles Mingusin ohella yksi jazzin suurista säveltäjistä. Monet Monkin 70:stä sävellyksestä ovat jazzin klassikoita ja jazzstandardeja.

Monkin sävelkieli tulee paljolti gospel-musiikista, jota hän nuoruudessaan säesti kirkoissa. Osa on bluesiin pohjautuvaa musiikkia, pieni osa on eurooppalaiseen musiikkiperinteeseen pohjautuvaa musiikkia, mutta iso osa ei pohjaudu jazzstandardien yleiseen ns. sointujen kvinttikulkuun.

Ehkä siitä syystä musiikki on poikkeavaa. Monet Monkin balladit ovat kuitenkin kaikkien tuntemia kauniita sävelmiä, esimerkiksi Pannonica, Monk´s Mood ja`Round Midnight.

Niitä tulkitsevat pianisti, kirjailija, runoilija Claes Andersson ja pianisti Veikko Hakkarainen kahdella flyygelillä kompin kanssa. Alkukeskustelun ja esittelyn jälkeen on musiikkia klo 19-20. Molemmat pianistit ovat ainakin 60-vuoden ajan tulkinneet Monkin musiikkia.

Jazzpianisti Claes Andersson on myös lääketieteen lisensiaatti, psykiatrian erikoislääkäri ja runoilija. Hän on kuluneen kesänkin aikana soittanut useasti mm. Storyvillessä.

Veikko Hakkarainen

Jazzpianisti, matemaatikko, päätoimittaja Veikko Hakkarainen osti vuonna 1957 Fazerin musiikkikaupan tyhjäksi Monkin levyistä. Niitä oli yksi EP-levy. Siitä alkoi Monk-harrastus.

Vuonna 1962 Hakkaraisen kouluajan kvintetti voitti Tesvision syksyn 1961 ja kevään 1962 aikana pidetyn orkesterikilpailun. Kerran viikossa yksi orkesteri esitti 15-minuuttisen ohjelman, Jaakko Jahnukainen juonsi.

Kilpailu tosin voitettiin kahdella bebop-pianisti Tadd Dameronin sävellyksellä, mutta kvintetin ohjelmistossa oli jo 20 Monkin sävellystä 1962. Niistä useita kvintetti oli äänittänyt radion rytmineljänneksiin. Musiikkiura on jatkunut jo yli 60-vuotta.

Monkia kahdella Steinwaylla: ti 10.10.2017 klo 18.30

Steinway Piano Gallery, Unionikatu 13, Helsinki

Liput 10,10 euroa. Lippuvaraukset: apertus@dlc.fi. Istumapaikkoja on vain 40 kpl.

 

 

Takaisin