April Jazz Goes EMMA tilausteos Raoul Björkenheimilta

Kuvat:

01.12.2017 19:26


Raoul Björkenheim

EMMA – Espoon modernin taiteen museo ja April Jazz -festivaali jatkavat vuonna 2018 tänä keväänä aloittamaansa yhteistyötä. Yhteistyö tuo jazzin taidemuseoon niin osaksi näyttelyä kuin konsertteina April Jazz -festivaalille ja EMMAn syksyyn.

Vuonna 2018 yhteistyöproduktioon valittu muusikko ja säveltäjä on kitaristi RaoulBjörkenheim. Hänen monipuolisuutensa ja näkemyksensä musiikin ja kuvan liitosta asettaa odotukset korkealle.

Björkenheim tunnetaan parhaiten innovatiivisesta, lyyrisestä kitaran soitostaan ryhmissä kuten Krakatau, Scorch Trio, eCsTaSy and Triad. Hän on soittanut 47 julkaistulla albumilla. Kitaransoiton ohella hän on säveltänyt musiikkia isoille kokoonpanoille big bandistasinfoniaorkesteriin sekä useisiin elokuviin. 36-vuotisen uransa aikana Björkenheim on palkittu mm. Suomen Jazzliiton jakamalla Yrjö-palkinnolla, Emma-palkinnolla vuoden parhaasta jazzsävellyksestä ja Nuori Suomi -palkinnolla.

Reetta Kalajo, Raoul Björkenheim ja Matti Lappalainen

– Koska olen elokuvaentusiasti, musiikin ja kuvan suhde on aina kiehtonut minua. Tästä on ollut hyötyä elokuvamusiikkia tehdessä. Kaikkein kiinnostavin synergia tapahtuu, kun musiikki ei ainoastaan alleviivaa kuvan merkitystä vaan luo jännitteitä, jotka rikastavat kokemusta. Musiikki, jota suunnittelen EMMAn näyttelyyn hyödyntää kumpaakin lähestymistapaa. Toivon, että katsojat innostuvat kuvan ja surrealistisen musiikkini yhteisvoimasta. 

Björkenheim säveltää teoksen EMMAn omasta kokoelmasta syntyvään näyttelyyn No OrdinaryMoments. Sen teemana on arjen ihmeellisyys ja unenomaiset tunnelmat. Teosten outo todellisuus heijastelee alitajuntaa ja tiedostamatonta. Björkenheimin musiikki tuo näyttelyn kokijoille mahdollisuuden monikerroksiseen taide-elämykseen musiikin siivittämänä.

–  On kiinnostavaa nähdä mitä surrealistinen ilmaisu musiikin keinoin on. Uskon, että No Ordinary Moments -näyttelyn vieraat saavat kokea jotain yllätyksellistä ja uutta. Musiikki tuo lisää vivahteita kuvataiteeseen ja toisin päin, yleisöpalveluiden intendentti Reetta Kalajo EMMAstakommentoi.

– Björkenheimin kosmopoliittinen musiikillinen näkemys ja poikkitaiteellinen kokemus ovat oiva kombinaatio tähän projektiin. Hän etsii aina uusia suuntia, mikä tuo sopivaa särmää festivaalimme profiiliin, sanoo festivaalijohtaja Matti Lappalainen.

 

Ensiesitys  lauantaina 28.4.2018
EMMA – Espoon modernin taiteen museo, Ahertajabtie 5, Tapiola, Espoo
April Jazz Goes EMMA: Raoul Björkenheim yhtyeineen
Sisältyy näyttelykeskus WeeGeen sisäänpääsylipun hintaan (12€ / 10 €) 

No Ordinary Moments -näyttely 11.4.2018 – 6.1.2019 

Espoon Tapiolassa sijaitsevan EMMA – Espoon modernin taiteen museon kokoelma- ja näyttelytoiminta profiloituu kotimaiseen ja kansainväliseen modernismiin, nykytaiteeseen sekä designiin. Arkkitehtonisesti vaikuttavassa professori Aarno Ruusuvuoren suunnittelemassa WeeGee-talossa sijaitsevat EMMAn näyttelytilat ovat pinta-alaltaan Suomen suurimmat. Puhdaslinjainen moderni arkkitehtuuri tukee EMMAn, Saastamoisen säätiön ja Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön kokoelmien sekä vaihtuvien näyttelyiden kokemuksellista esittämistä.

Takaisin