Mental Alaskan Jazzkevät

Kuvat:

17.04.2017 16:45


Louise Dam Eckardt Jensen

Galleria Huuto on Helsingin Jätkäsaaressa oleva taiteilijoiden ylläpitämä vapaampi tila taiteelle. Torstaina 27.4. siellä soitetaan kevätpörinät eli Mental Alaskan kevätjazzit. Luvassa on täysilaidallinen vapaata improvisaatiota tanskalais-amerikkalaisen saksofonisti Louise D.E. Jensenin, sveitsiläisen Dominik Schliengerin ja kotimainen Matti Luokkanen & Jaakko Tolvin esittäminä.

Louise Dam Eckardt Jensen on tanskalais-amerikkalainen saksofonisti, vokalisti ja säveltäjä. Hän on samanaikaisesti yhtä lailla elementissään niin New Yorkin klaustrofobisen tiiviissä ympäristössä kuin Etelä-Tanskan idyllisellä maaseudullakin. Tämä kahtiajakoisuus kuuluu myös Jensenin musiikissa, joka muodostuu sekä maalailevammista melodisista tutkimusmatkoista että hellittämättömän intensiivisistä, rankemmista noisekokeiluista.

Jensen ei mielellään ole rivimuusikko, vaan on yleensä kokoonpanoissaan melko johtavassa roolissa. Hän perusti hiljattain saksofonikvartetin yhdessä legendaarisen Tamio Shiraishin, Matt Nelsonin ja Chris Pitsiokosin kanssa. Hänen muita yhtyeitään ovat tanskalainen no wave-kokoonpano Sweet Banditry sekä Suomessakin vieraillut duo The Home of Easy Credit.

Dominik Schlienger

Jensen on tehnyt useita laajoja kiertueita Euroopassa ja Yhdysvalloissa, soittokumppaneinaan mm. Weasel Walter, Marc Ducret, Jim Black, Kevin Shea, Tim Dahl, Erica Dicker ja Poul Dissing. Hän pyörittää myös Tanskasta käsin toimivaa Marsken Records-levymerkkiä aviomiehensä Tom Blancarten kanssa.

Dominik Schlienger on alunperin Sveitsistä lähtöisin oleva säveltäjä ja tutkija. Tällä hetkellä hän kehittelee teknologiaa spatiaalisesti interaktiiviselle musiikille. Schlienger soittaa violaa FISQ-kokoonpanossa (Free Improvisation Sound Quartet). Lisäksi hän pitää poikkitieteellisiä vapaan improvisaation workshopeja.

Tässä tapahtumassa Schlienger esittää sooloviolaprojektinsa ”Gfuchtel” (”Waving vigorously about”). Enimmäkseen improvisaatioon perustuva konsepti hyödyntää mm. efektipedaaleja ja loopereita. Sähköviola on viritetty normaalia matalampaan, lähes selloa muistuttavaan vireeseen.

Matti Luokkanen on improvisoidun musiikin moninaisiin muotoihin keskittynyt saksofonisti. Luokkasen lähestymistavat musiikkiin vaihtelevat vapaan jazzin energisistä purkauksista abstrakteihin äänikollaaseihin ja Pohjois-Suomen melankolisiin maisemiin.

Jaakko Tolvi on improvisoidun musiikin moninaisiin muotoihin keskittynyt rumpali. Tolvin lähestymistavat musiikkiin vaihtelevat vapaan jazzin energisistä purkauksista abstrakteihin äänikollaaseihin ja Lounais-Suomen melankolisiin maisemiin. Tolvi on erikoistunut plagioimiseen.

Luokkanen ja Tolvi ovat soittaneet aiemmin yhdessä pääosin Thelonious Monkin sävellyksiä. Käsillä oleva konsertti on kaksikon ensiesiintyminen duona.

 

Mental Alaskan Jazzkevät
Torstai 27.4. klo 18-21
Galleria Huuto, Tyynenmerenkatu 6, Helsinki
Liput: 7e

Takaisin