Mikko Innasen 10+ tänään ainoalla keikalla Helsingissä

Kuvat: Matti Laipio

14.09.2017 10:12


10+ harjoittelee. Etualalla saksofonistit Pauli Lyytinen (vas) ja Jussi Kannaste.

Harvinainen tilaisuus on tarjolla tänä iltana Koko Jazz Clubissa. Siellä on näet kuultavissa Mikko Innasen johtama suomalaisista huippumuusikoista koostuva 12-miehinen 10+. Illan keikka on orkesterin ainoa esiintyminen tänä vuonna Helsingissä.

Viitisen vuotta sitten debytoinut iso kokoonpano on esiintynyt harvakseen. Innasen oman arvion mukaan orkesterilla on ollut keikkoja näet vasta kymmenkunta, niistä suurin osa eri festivaaleilla, joista makeimpana Mikko pitää kaksi vuotta sitten ollutta huikean vastaanoton saanutta esiintymistä Moersin maineikkailla festivaaleilla Saksassa.

Tällaista isoa bändiä ei myöskään ole kovin helppo saada kokoon sen muusikoiden muiden kiireiden takia. Miehistöön kuuluvat tänä iltana trumpetistit Verneri Pohjola ja Jukka Eskola, saksofonistit Jussi Kannaste ja Pauli Lyytinen, pasunistit Jari Hongisto ja Markus Larjomaa, pianisti Seppo Kantonen, basistit Eero Tikkanen ja Antti Lötjönen sekä rumpalit Mika Kallio ja Teppo Mäkynen.

Yksillä harjoituksilla illan keikalle

– Tällä kertaa saimme mukaan lähes vakiokokoonpanon muutamaa sijaista lukuunottamatta. On todella mukava päästä myös soittamaan vaihteeksi klubilla, jossa yleisö on lähellä, Innanen kertoi bändin harjoituksissa keskiviikkona Kaapelitehtaan kellarissa.

Paitsi että Innanen johtaa orkesteria, hän on myös kirjoittanut sen koko ohjelmiston.

– Pitkään minulla on ollut tekeillä Yusef Lateefille omistetun kolmiosaisen sarjan päätösosa. Se on nyt valmis ja kuultavissa ensi kertaa Kokossa.

Uutta 10+-ohjelmistoa ovat myös Innasen alkujaan pienemmälle Delirium-kokoonpanolle kirjoitetut kolme teosta, jotka hän nyt laajentanut isolle orkesterille.

Orkesterin kokoonpanossa poikkeuksellista on kaksi basistia ja kaksi rumpalia.

– Ihan alussa meillä oli yksi rumpali, mutta huomasin, että kahdella rumpalilla ja kahdella basistilla saa rikkaammaan taustan puhaltajille varsinkin kun nämä mainiot rumpalit ja basistit pystyvät hyvin täydentämään toisiaan.

10+ on täysin akustinen kokoonpano.

– Jos musiikissa olisi lisänä elektronisia elementtejä, se vaatisi enemmän hiomista ja harjoitteluaikaa, minkä lisääminen ei välttämättä olisi mahdollista, Innanen perustelee linjan valintaa.

Mikko Innasen syksyn projekteihin kuuluu myös maakuntalaulujen uudistus

Kymppiplussan ohella Innasella on ollut vuosien varrella lukuisia erikokoisia bändejä duoista lähtien.

Tällä hetkellä Delirium ja Innkvisitio ovat tauolla. Aktiivisia ovat myöhemmin syksyllä levyn julkaisevat Plop ja Gourmet.

Innasella on myös jatkuvasti erilaisia projektiluontoisia virityksiä. Syyskuussa sellaisessa on vierailijana ranskalainen trumpetisti Jean-Luc Cappozzo, jonka kanssa Innasen lisäksi soittavat Seppo Kantonen ja Joonas Riippa. Lokakuussa Turussa Flame Jazzin tämän vuoden artistina olevan Mikon kanssa soittavat norjalainen pianisti Håward Wiik, Antti Lötjönen ja tanskalainen rumpali Peter Bruun.

Mittavin syksyn hanke Suomi 100-vuoteen lomittuva Maakuntalaulu-uudistus, jossa Innasen mukaan tuttuja maakuntalauluja on muokattu Albert Aylerin hengessä. Mukana tässä pitkälti toistakymmntä konserttia sisältävässä projektissa ovat harmonikkataiteilija Veli Kujala, tuubisti Petri Keskitalo ja lyömäsoittaja Mika Kallio, jotka esiintyvät duoina tai trioina Mikon kanssa ympäri Suomea loka-joulukuussa.

 

 

 

 

 

Takaisin