Syyskuun Validi Karkia -klubit jatkuvat

Kuvat:

12.09.2017 21:50


Validi Karkia Jazz Clubbing 14.–15.9.2017 ja Guitar Moderne 22.–23.9.2017

Validi Karkia Jazz Clubbing 14.–15.9.2017

Validi Karkia -klubi järjestää ensimmäistä kertaa konsertin uudessa miljöössä Poriginal galleriassa 14.9. Eteläranta 6 on järjestyksessään 13. osoite, missä Validi Karkia on järjestänyt klubeja. Esiintyjänä on legendaarisen tänä vuonna 50v. täyttävän vibrafonisti Severi Pyysalon ja jazzin monitoimimies Jussi Fredrikssonin johtama Flame Jazz Messengers.

Jussi Fredriksson, Severi Pyysalo, kuva: Tero Ahonen

Vuosi 1984, jolloin Poriginal perustettiin, oli merkittävä läpilyöntivuosi Pyysalolle. Sarah Vaughan ja Paquito D’Rivera pyysivät nuorta tuolloin 17-vuotiasta muusikkoa esiintymään kanssaan ja saman vuoden syksyllä ilmestyi debyyttialbumi ’Autumn Leaves Severi Comes’.

Flame Jazz Messengers -sekstetti on Suomen Jazzliiton järjestämällä 6 keikan syyskiertueella kokoonpanossa, mikä on täynnä kovia suomalaisia jazzmuusikkoja. Severin ja Jussin ohella joukkueessa soittavat trumpetisti Mikko Karjalainen, alttosaksofonisti Max Zenger, tenorisaksofonisti Robert Nordmark (SE) ja kontrabasisti Teemu Åkerblom. Porin esiintyminen on kiertueen neljäs konsertti.

Jos Flame Jazz Messengersin ohjelmisto on perinnetietoista perusjazzia, niin heti seuraavana päivänä perjantaina 15.9. palataan taas tuttuun klubiluolaan Porin kirjaston tiloihin vapaan kokeilevan jazzin pariin suomalais-japanilaisin voimin.  Paikalle saapuu osan vuodesta Ranskassa asuva rumpali Naoto Yamagishi ja kitaristi Lauri Hyvärinen sekä saksofonisti/multipuhaltaja Jone Takamäki, joka muistetaan muusikkona ehkä parhaiten 80-luvun alun omasta Jone Takamäki-triostaan sekä Raoul Björkenheimin Krakatau-yhtyeestä. Nyt USVA -yhtyeenä yhdessä esiintyvä kolmikko on vieraillut Validi -klubilla aikaisemminkin. Yamagishin aikaisemmasta vierailusta Poriin on kulunut lähes kaksi ja puolivuotta. Lauri ja Jone ovat käyneet Validi -klubilla eri yhteyksissä useammin.

Torstai 14.09. Flame Jazz Messengers (FIN/SE) (Jussi Fredriksson, Severi Pyysalo, Max Zenger, Mikko Karjalainen, Robert Nordmark, Teemu Åkerblom)
Showtime klo 18.00, ovet klo 17.30
Eteläranta 6, Pori
Liput 15€

Perjantai 15.09 Usva (JAP/FIN) (Naoto Yamagishi, Jone Takamäki, Lauri Hyvärinen)
Showtime klo 20.00, ovet klo 19.30
Gallen-Kallelankatu 12, Pori
Liput 15€

Validi Karkia Guitar Moderne 22.–23.9.2017

Seuraavallakin viikolla 38 tapahtuu. Silloin klubitiloissa kirjaston alakerrassa kuullaan tämän päivän huippukitarointia eri muodoissaan. Espanjalaisen vapaan ilmeen jazzkitaristin Àngel Ontalvan edellisestä vierailusta Poriin on ehtinyt kulua vain 8 kuukautta. Silloin hän esiintyi Siperian Dogs -yhtyeen kanssa. Perjantaina 22.9. Àngel saapuu soolokeikalle Poriin. Tiedossa on varmasti kiinnostava setti nautittavaa kitaransoittoa.

Samana iltana esiintyy myös jonkinlaisen psykedeelisen ja avaruudellisen ”space-suhinarockin” parissa musiikkia tekevän Ydinontelon. Circle-, Plain Ride- ja Sweetheart-yhtyeistä tuttujen kaksoisveljesten Pekka ja Julius Jääskeläisen Hollow Core -mikrotonaalinen ääniteos on tarkoitettu kahdelle tai useammalle kielisoittimelle ja mahdollisesti muille esineille tai elimistöille.

Poriin tällä kertaa tulevat Jääskeläisen veljekset kahdestaan. Tekijöiden halu tutkia kumeaa tyhjyyttä lähtee todennäköisesti havainnosta, ettei massaa ja substanssia ole olemassa. Kiinteinä esiintyvät rakenteet, kuten valtio tai sävelasteikko, ovat kerrotuista ja kuvitelluista rajoitteista syntyviä suljettuja tiloja, joiden sisälle, rakoihin ja väleihin on mahdollista rakentaa vaihtoehtoisia tapahtumahorisontteja. Tämä pyrkimys on mahdollisesti se ominaisuus, joka erottaa politiikan ja taiteen niiden jäljitelmistä, ts. viihteestä.

Lauantaina 23.9. Raoul Björkenheim eCsTaSy poikkeaa keikalla uuden ’Doors of Perception’ -levyn julkaisukiertueella myös Porissa Validi -klubilla, missä yhtyettä kuultiin viimeksi puolitoista vuotta sitten. eCsTaSy on perustamisestaan 2010 alkaen liikkunut langattomasti kokeellinen rockin ja vapaamuotoinen jazzin asettamien rajapintojen reunamilla nuuskaillen ilmapiiriä molempiin suuntiin.

Yhtyeessä kohtaavat vahva pitkänlinjan kokemus ja huima ennakkoluuloton nouseva sukupolvi. Kuudessa vuodessa tästä on syntynyt teknisesti taitava ja yhtenäinen joukkue, mikä on löytänyt oman linjansa ja kulkee nyt tukevasti tätä polkua pitkin. Out of the Blue oli jo elinvoimainen näyte tästä työstä. Uusi levy ilmestyy virallisesti Cuneiform -yhtiön julkaisemana 28.9., mutta yhtyeen aikataulussa on merkattu vain 2 levynjulkaisukeikkaa ennen tätä. Porin lisäksi eCsTaSy esiintyy Porvoo Jazz festivaalin yhteydessä 16.9.

Perjantai 22.09.2017
Ángel Ontalva (ESP)
Ydinontelo (FIN) (Pekka Jääskeläinen, Julius Jääskeläinen)
Showtime klo 20.00, ovet klo 19.30
Gallen-Kallelankatu 12, Pori
Liput 15€

Lauantai 23.09.2017 Raoul Björkenheim eCsTaSy
’Doors of Perception’ -levynjulkaisu
(Raoul Björkenheim, Pauli Lyytinen, Markku Ounaskari, Jori Huhtala)
Showtime klo 20.30, ovet klo 20.00
Gallen-Kallelankatu 12, Pori
Liput 15€

 

Takaisin