Viikon 9 huippujazztarjonta Porissa

Kuvat:

25.02.2017 14:08


Uusi raikas kevään avaus suomalaisella jazz-festivaalikentällä on kolmipäiväinen tapahtuma Validi Karkia Jazz Extravaganza Ad Infinitum Validi Karkian klubitilassa, Porin kaupunginkirjaston alakerrassa, Gallen-Kallelankatu 12. Promoottori Jyrki Laiho marssittaa Poriin huiman ohjelmiston kotimaista jazzkermaa viiden kokoonpanon voimin kolmena iltana 1.-3.3.2017.

Keskiviikkona, maaliskuun avauksessa, lavalla nähdään kaksi turkulaiskokoonpanoa.

Huittisissa syntyneen, mutta jo parikymppisenä Turkuun muuttaneen Ilpo Murtojärven tie on kulkenut 70-luvun Yellow’sta ja progebändi Kaamoksesta Tuula Amberlan hiteille ja Tuttu juttu -show’hun ja lukemattomien levytysten studioketuksi. Hänet valittiin Turku Jazz 2015 vuoden artistiksi. Ilpo Murtojärvi Quartet soittaa Ilpon sävellyksiä uran varrelta tuoreisiin kappaleisiin asti. Muut turkulaiset yhtyeessä ovat saksofonisti Jusu Heinonen, kontrabasisti Vesku Saloranta sekä nuoremman polven nouseva rumpalikyky Oskar Suksi.

MÖLy Trio on saksofonisti-säveltäjä Jaakko Martikaisen v. 2015 perustama jazzyhtye. Martikaisen lisäksi myös muut jäsenet rumpali Johan Ölander ja kontrabasisti Pasi Lyysaari vaikuttavat Turun Seudun Musiikkiopistossa soitonopettajina. Yhtye tulkitsee omaa musiikkiaan tavalla, jota saaristojazziksikin (vrt. vuonojazz) on tituleerattu. Myös monenlaista ilmavaa ilmaisua kuullaan aina seesteisistä maalailuista tiukkaan paahtamiseen. Tuleva Validi Karkia -klubin esiintyminen on samalla ensimmäisen albumin, Floating in Nauvo and Other Stories -julkaisukonsertti.

Torstaina lavalla on myös kaksi suomalaisen jazzin huippua omalla alueellaan edustavaa kokoonpanoa.

Illan aloittaa Jorma Tapio & Kasken musiikki on raakaa ja herkän melodista free jazzia jossa on vaikutteita kansanmusiikista ja klassisesta länsimaisesta musiikista. Sävellykset ovat pääosin Tapion omaa käsialaa. Pitkän linjan puhallinsoittaja Tapio on tunnettu omista yhtyeistään sekä vetämästään Sound & Furystä ja yhteistyöstä norjalaisen lyömäsoittaja Terje Isungsetin kanssa. Kasken yhteen hitsautunut rytmisektio Ville Rauhala – Simo Laihonen on tuttu Black Motor -yhtyeestä. Kasken esikoislevy Ghatika julkaistiin viime vuonna porilaisen Karkia Mistika Recordsin toimesta ja New York City Jazz Record valitsi sen 2016 vuoden parhaat levyt listaukseensa. Toukokuussa Kaski suuntaa esiintymismatkalle Fri Form -konserttisarjaan Norjan Trondheimiin.

Toisenkin päivän illassa tarjotaan kitaristien ystäville painavaa kitaravetoista jazzia.

Raoul Björkenheim on kiistatta Suomen kansainvälisesti tunnetuin ja arvostetuin kitaristi-säveltäjämme. Krakatau, Scorch Trio, Blixt-yhtye Bill Laswellin kanssa, eCsTaSy ja uusimpana Triad ovat Björkenheimin rohkean säveltaiteen ja visionäärisen kitaroinnin alustoja. Maaliskuussa ensialbuminsa julkaiseva Triad -triossa rytmin ylläpidosta huolehtivat lyömäsoittaja Ilmari Heikinheimo ja basisti Ville Rauhala. Tänä vuonna Björkenheimiltä ilmestyy myös live-albumi duo-keikalta Juhani Aaltosen kanssa viime vuoden Tampere Jazz Happeningissa ja eCsTaSykin äänittää jo uutta albumia.

Osin kansainvälistä tunnelmaa tarjoaa perjantaina, tapahtuman kolmantena iltana, Sid Hille Trio F#, mikä esittää pianisti Sid Hillen säveltämää musiikkia. Kokoonpanon erikoisuus on, että kaikki yhtyeen jäsenet käyttävät elektroniikkaa soittimiensa lisäksi, myös basisti Jori Huhtala ja rumpali Markus Ketola. Porissa trion vieraana esiintyy itävaltalainen multi-puhaltaja Herbert Könighofer, jonka kanssa Hille esiintyi duona viime syksyllä kolmessa konsertissa Itävallassa. Nyt-hetki, vuorovaikutus ja vapaa ilmaisu korostuvat tässä kokoonpanossa, jossa kaiken kokeneet ketut pääsevät leikkimielisesti toteuttamaan spontaaneja ideoitaan.

Keskiviikko 1.3.2017
Validi Karkia Jazz Extravaganza Ad Infinitum pt. I
Turku-special:
Ilpo Murtojärvi Quartet
(Ilpo Murtojärvi, Jusu Heinonen, Vesku Saloranta, Oskar Suksi)
MÖLy Trio (Jaakko Martikainen, Johan Ölander, Pasi Lyysaari)
Showtime klo 19.00, ovet 18.30 Liput 15€

Torstai 2.3.2017
Validi Karkia Jazz Extravaganza Ad Infinitum pt.
II
Jorma Tapio & Kaski
(Jorma Tapio, Ville Rauhala, Simo Laihonen)
Raoul Björkenheim Triad (Raoul Björkenheim, Ilmari Heikinheimo, Ville Rauhala)
Showtime klo 19.00, ovet 18.30 Liput 15€

Perjantai 3.3.2017
Validi Karkia Jazz Extravaganza Ad Infinitum pt. III
Sid Hille Trio F# (FIN/AUT)
(Sid Hille, Markus Ketola, Jori Huhtala, Herbert Könighofer)
Showtime klo 19.00, ovet 18.30 Liput 15€

Järjestäjä: Validi Karkia/Jyrki Laiho puh. 044-5060773

Takaisin