Heikki Sarmannon 1970-luvun live-äänityksiä kohta levyille

Kuvat:

12.10.2016 16:43


Nuoria lupauksia 1970-luvun kuosissa

Heikki Sarmannon Serious Music Ensemblen 1971-1972 Helsingin N-Clubilla eli Natsalla tekemiä live-äänityksiä sisältäneitä nauhoja on äskettäin löytynyt Heikin ullakolta. Nyt näistä yli neljäksikymmeneksi vuodeksi unohduksiin jääneistä nauhoista Svart Records julkaisee 18. marraskuuta kolmiosaisen Helsinki Tapes-sarjan CD:llä ja vinyylillä sekä digitaalisesti.

Serious Music Ensemble syntyi Sarmannon palattua Bostonin Berklee Collegesta mukanaan siellä tapaamansa amerikkalaiset muusikot, kitaristi Lance Gunderson ja rumpali Craig Herndon. Mukaan liittyivät myös Heikin veli, basisti Pekka Sarmanto ja tenorisaksofonia ja huilua soittanut Juhani Aaltonen. Amerikan-tuomisia oli myös Heikin käyttämä Fender Rhodes-sähköpiano.

Pari vuotta koossa ollut kokoonpano teki kaksi lp:tä, joilla Heikin mukaan yhtyeen keikoilla kuultu avantgardistinen vimma ei päässyt esiin. Nyt tämäkin puoli tulee esiin Helsinki Tapes-sarjan levyillä, joilla Juhani Aaltonen ei ole mukana.

Sarjan ensimmäisellä levyllä soittaa rytmiryhmästä, koskettimista ja kitarasta koostuva kvartetti, toisella albumilla osassa kappaleista on laulusolistina Maija Hapuoja. Kolmas osa tallennettiin lähes samalla kokoonpanolla, joka oli tekemässä Eero Koivistoisen 3rd Version-albumia. Kolme tuon levyn neljästä sävellyksestä on tällä Helsinki Tapesin kolmannella osalla. Näissä kappaleissa on mukana myös Eero Koivistoinen.

The Helsinki Tapes -sarjan julkaisukeikka järjestetään 23. marraskuuta G Livelabissa Helsingissä lähes alkuperäisellä kokoonpanoll, sillä mukana ovat Heikki ja Pekka Sarmanto, Eero Koivistoinen, Juhani Aaltonen, Maija Hapuoja sekä Lance Gunderson. Edesmenneen Greig Herndonin tilalla rummuissa on Thomas Törnroos.

Takaisin