18. Big Bandien SM-kilpailu Imatralla

Kuvat:

12.06.2012 06:06

Vuoden 2010 voittaja The Great Helsinki Swing Big Band

Imatran big band -kilpailu on järjestetty ensimmäisen kerran vuonna 1983 ja se on perinteisesti pidetty Imatra Big Band Festivaalin ja big band -kesäkurssin aikana. Kilpailun tarkoituksena on tuoda valtakunnallisesti esiin suomalaisten big bandien tasokkuutta ja suomalaista big band -musiikkia.

Kilpailuun voivat osallistua Suomessa vakituisesti toimivat big bandit. Kolme parasta palkitaan rahapalkinnoin. 1. palkinto 4.000 euroa, 2. palkinto 2.000 euroa ja 3. palkinto 1.000 euroa.

Suomen Big Band -Yhdistyksen ja Imatra Big Band Festivalin järjestävät tänä vuonna yhteistyössä 19. Suomen big band -mestaruuskilpailun Imatralla ma 2. päivä heinäkuuta. Kilpailu käydään BB-klubilla alkaen klo 12.00.

Kilpailussa on tänä vuonna mukana seitsemän suomalaista big bandia:

Junior All Star Big Band
Lahti Big Band
Lappeenranta Big Band
Jyväskylä Big Band
Turku Jazz Orchestra
Imatra Big Band
Kuullos Orchestra
(Helsinki)

Kilpailun tuomaristoon kuuluvat Jiggs Whigham (USA) ja puheenjohtajana on Tapio Maunuvaara.

Jokainen kilpailuun osallistuva bändi saa suorituksestaan tuomaristolta kirjallisen palautteen.

Kilpailun voittaja esiintyy maanantaina 2.7 klo 17 BB-kadulla.

 

Big band -kilpailun aikataulu maanantaina 2.7.2012 BB-klubi:
klo 12:00 Junior All Star Big Band
klo 12:20 Lahti Big Band
klo 12:40 Lappeenranta Big Band
klo 13:00 Jyväskylä Big Band
klo 13:20 Turku Jazz Orchestra
klo 13:40 Imatra Big Band
klo 14:00 Kuullos Orchestra
n. klo 15:00 palkintojen jako
klo 17:00 Kilpailun voittaja esiintyy BB-kadulla.

 

Kilpailun historiaa

Ennen Imatran kisoja järjestettiin Kuopiossa 1970 -luvulla sekä big band -kursseja että -kilpailuja Kuopio Tanssii ja Soi -viikon yhteydessä. Vuodesta 1997 lähtien festivaalin yhteydessä on järjestetty big band -kavalkaadi. Euroopan mittakaavassa Imatran SM-kilpailut on yksi harvoja kilpailuja, jolla on näin monivuotiset juuret. Positiivinen merkitys suomalaisessa big band- ja jazzmusiikissa sekä puhallinsoitinten soittamisessa on kiistaton: kilpailun myötä suomalaisten big bandien taso on noussut huomattavasti ja harrastajamäärät ovat lisääntyneet.

Vuosina 1983-1996 Imatralla on järjestetty big bandien pohjoismaisia ja avoimia SM-kilpailuja. Moni johtavista jazzmuusikoistamme on noussut yleisön tietoisuuteen Imatran big band -kilpailun kautta. Kilpailu on toiminut ponnahduslautana niin opinnoille kuin työtilaisuuksillekin. Vuosien tauon jälkeen Suomen big band -kilpailu järjestettiin jälleen kesällä 2004. Kesällä 2005 järjestettiin historian ensimmäinen Esko Linnavalli big band -sävellyskilpailu. Kilpailuja järjestetään vuorovuosina tarkoituksena kohottaa suomalaisten big band -kokoonpanojen tasoa sekä tuoda esiin myös suomalaista big band -musiikkia.

 

Takaisin