Hienoa gospelia markan kirkossa Taalintehtaalla

Kuvat: Soili Vauhkonen

10.07.2017 21:06


Hieman ennen konsertin alkua rytmäpotretissa

Taalintehtaan Baltic Jazzin tämän vuotinen perjantai tarjoili avajaisparaatin ja jazzkadun soittojen jälkeen mielenkiintoisen Amazing Grace -kirkkokonsertin, jossa esiintyi paikallinen, Kemiönsaarelainen Baltic Gospel Singer, joka aloitti toimintansa 23 vuotta sitten. Kuoroa säesti sextetti, jossa oli mukana myös saksofonia soittava Kaj Kulla, koko tapahtuman alkuperäinen isähahmo.

Halleluja!

Taalintehtaankirkon historia on sinänsä mielenkiintoinen, sillä kirkko rakennettiin 1921-22 metodistiseurakunnan toimesta masuunikuonasta valetuista slakitiilikivistä. Vuonna 1934 Taalintehtaan rautatehtaan omistajiin kuulunut paroni Wrede osti 1934 kirkon ja antoi sen evankelis-luterilaisen seurakunnan käyttöön, joka lunasti sen omakseen yhdellä markalla 1974.

Nyt tässä täpötäydessä ”markan kirkossa” kaikui täysipainoinen ja laadukas gospelkonsertti. Illan juontajana toimi Barbro Gustafsson. Kuoronjohtaja Jenni Engblom oli sparrannut joukkonsa hienoon vireeseen. Kuoro soi harmonisesti,  kauniisti ja sielukkaasti. Viime mainittu ilmeni omanlaisena kiihkona ja tunnepalona, joka kuuluu ehdottomasti gospelin peruasioihin.

Kokonaisuudesta paistoi myös vilpittömyys, jolla laulut esitettiin. Turha teeskentelyt ja krumeluurit oli heitetty roskikseen. Nyt kaikki kumpusi kuorolaisten sisimmästä.

Kuoro onkin saanut hyvää palautetta niin live-esiintymisiensä kuin levyjensä kautta. He ovat tehneet konserttimatkoja mm. Venäjälle, Ruotsiin, Norjaan ja Tanskaan. Lisäksi kuoro on julkaissut neljä cd-levyä.

Säestävä orkesteri hoiti myös osuutensa kiitettävästi, rakentaen näin hyvän alustan kuoron esityksille. Muutamat instrumenttisoolot antoivat oman aistikkaan lisän konserttiin.

Ohjemisto pohjautui pääosin tuttuihin kappaleisiin, kuten Hallelujah, I love the  lord, Amazing Grace, Born again, You’ve got a friend… ja moniin muihin sävellyksiin.

Tasokkaina solisteina lauloivat Lasse Axelsson, Kauko Pietikäinen, Jenni Engblom, Gisella Sjöblom, Emma Sjöblom, Emilia Sjöblom ja Sami Lappalainen. Kukin omalla persoonallisella tavallaan, suoriutuen esityksistään hyvin.

Baltic Gospel Singersien esityksestä jäi mukava maku ja seesteinen hyvänolon tunne. Kuoron fyysinen olemus, esitysten täsmällisyys sekä osaamisen ammattitaito olivat hienoa katseltavaa ja kuunneltavaa… toimisi varmasti muissakin tapahtumissa hienona osiona.

Onkin hienoa, että kirkot ovat tulleet yhä useamman ja useamman jazztapahtumien esiintymispaikaksi. Sen on vahvistanut myös yleisö, joka on runsaslukuisesti täyttänyt kirkot, kuten Taalintehtaallakin.  Toivottavasti yhteistyö saa jatkuvutta, sillä yhteistyössähän on voimaa!

 

Baltic Gospel Singers 
Taalintehtaan kirkko perjantaina 7.7. klo 18.30

Baltic Gospel Singers  johtajanaan Jenni Engblom
Säestysyhtye: Kaj Kulla saksofoni, Carita Lagerspetz saksofoni, Jesse Lappalainen rummut, Henrik Lindholm sähkökitara, Peter Södergård piano, Stig-Erik Wärn sähköbasso

 

Takaisin