Ambrose Akinmusire on voittonsa ansainnut

Kuvat: Ari-Heikki Vikman

29.04.2018 14:16


Ambrose Akinmusiren taustalla rumpali Justin Brown.

Suomessa viime vuosina tiuhaan vieraillut trumpetisti Ambrose Akinmusire on vakiinnuttanut asemansa suosikkiäänestysten kärkimuusikkona. Eikä syyttä. Siksi vaikuttava oli hänen vakiokvartettinsa puolitoista tuntia kestänyt settinsä Café Louhessa.

Toista kertaa April Jazzissa soittanut Akinmusire ja hänen kanssamuusikkonsa, pianisti Sam Harris, basisti Haris Raghava ja rumpali Justin Brown ovat soittaneet yhdessä jo vuosikausia. Se myös mahdollistaa entistä suurempien vapausasteiden ottamisen musiikissa. Se myös kuului teemoiltaan hyvinkin viitteellisten kappaleiden toteutuksissa.

Herrat Harris, Raghava, Akinmusire ja Brown Café Louhessa.

Ambrose voitti kymmenkunta vuotta sitten kaksi merkittävää trumpettikilpailua, Voittojen ansiosta hänestä tuli nopeasti hyvinkin kysytty soittaja, joka pian työskenteli lukuisten nuoren polven kärkimuusikkojen kanssa. Uraa avitti myös levytyssopimus maineikkaan Blue Noten kanssa.

Trumpetistina Akinmusire on todella osaava. Tekniikan briljantin hallinnan lisäksi hän myös käyttää soitintaan hyvinkin monipuolisesti muunnellen jatkuvasti soundiaan kappaleiden sävyjen mukaan ja käyttäen taitavasti glissandoja siirtyessä sävelestä toiseen.

Muusikkojen pitkä yhteistyö kuului vaivattomuudessa, jolla he etenivät monesti tempoiltaan ja rytmiikoiltaan muuttuvissa kappaleissa. Kappaleiden sävyissä oli myös paljon vaihtelua. Herkkä pianissimo saattoi nopeasti muuttua rajuksi forteksi, jossa kovakätinen pianisti pääsi Harris mättämään rankkoja klustereita.

Ainoa ehkä turha osuus oli Justin Brownin pitkä rumpusoolo, joka ei tuonut mitään lisäarvoa konsertille, sillä Brown soitti muutenkin aika lailla solistillisesti, sillä hyvin harvoissa kohdissa kvartetin musiikki oli tavanomaista 4/4-suoraa kulkua.

Myrskyisä avioliiton kuvaus

Ranskalaisen In Love With-trion rumpali Sylvain Darrifourco kuvaili ennen soiton aloittamista yhtyeen esittämää teosta eräänlaiseksi ranskalaisen avioliiton kuvaukseksi. Kun opus päättyi 45 minuuttia myöhemmin, vaikutelmaksi tuli, että yhteiselo ranskalaisessa avioliitossa on kaikkea muuta kuin auvoista. Siksi säröistä trion esittämä musiikki oli.

Ceccaldin veljekset Théo ja Valentin

Trion kaksi muuta jäsentä ovat veljekset, viulisti Théo ja sellisti Valentin Ceccaldi. Mutta hyvinkin tärkeä ulkojäsen yhtyessä on elektronisen efektimateriaalin sisältävä läppäri, joka oli Darrifourcon toisena työkaluna.

Esitys lähti liikkeelle rajulla ryöpytyksellä. jossa Théo Ceccaldi sahasi tärä-tärä-tärä-kuviota kahden muun kompatessa häntä punkmaisella tarmokkuudella. Tätä kesti viisi minuuttia, jonka jälkeisessä lyhyessä suvantokohdassa Théo soitti muutaman pitkänkin äänen, kunnes taas palattiin taas alun tärätykseen.

Tähän tapaan esitys sitten eteni loppuun asti. Pitkälti toistoille rakentuvat ryöpytykset ja suvannot vaihtelivat, mausteeksi tarjoiltiin sähköisiä tehosteääniä.

Nämä ranskanlaismuusikot ovat vapaan improvisaation miehiä. Mutta tässä tapauksessa vaikutti että tämä teos on ajallisestikin hyvin jämptiksi harjoiteltu ja tarkkaan myös ajastettu tietokoneen timelinelle, koska tehosteet osuivat aina oikeisiin kohtiin.

April Jazz 27.4. Café Louhi. Ambrosen Akinmusiren kvartetti: Akinnmusire, trumpetti, Sam Harris, piano, Harish Raghawa, basso ja Justin Brown, rummut. In Love With: Théo Ceccaldi, viulu, Valentin Ceccaldi, sello ja Sylvain Darrifourco, rummut ja tietokone.

Takaisin