Bad Plus selvinnyt hyvin pianistin vaihtumisesta

Kuvat: Ari-Heikki Vikman

27.04.2018 12:27


Bad Plus Sellosalin lavalla

Suomessa lukuisia kertoja käynyt kolmimiehinen Bad Plus nousi kansainväliseen maineeseen 2000-luvun alussa versioimalla mm. Abban ja Nirvanan musiikkia. Alusta lähtien yhtye poikkesi myös selvästi perinteisistä pianotrioista, joissa basisti ja rumpali olivat ensisijassa pianistin säestäjiä.

Bad Plussassa pianisti Ethan Iverson, basisti Reid Anderson ja rumpali Dave King olivat tasa-arvoisessa asemassa. Kappaleiden toteutuksissa jokaisella muusikolla oli tarkkaan sovitettu rooli, jonka ansiosta yhtyeen esityksistä tuli viimeistellyn kuuloisia.

Bad Plus teki pitkään yhteistyötä suuren Sony-yhtiön kanssa levyttäen sille lähes kymmenen albumia, joilla se esitti omien kappaleidensa lisäksi myös konserttimusiikin säveltäjien ja rock-artistien kappaleita. Viimeiseksi jääneen Sony-levyn, toissa vuonna julkaistun It’s Hardin lähdevalikoima ulottui Johnny Cashista Kraftwerkiin ja Cindy Lauperiin.

Yhtyeen jatkuvuus tuli epävarmaksi viime keväänä, kun siihen ilmeisen leipääntynyt Iverson ilmoitti eroavansa. Mutta hänellä oli lähes vuoden kestänyt irtisanomisaika. Sen aikana Anderson ja King ehtivät hankkia uudeksi pianistiksi Orrin Evansin, jonka kanssa he myös tekivät syksyllä uuden levyn, vaikkakin keikkailu jatkui joulukuuhun asti Iversonin kanssa.

Pianistin vaihdos on onnistunut hyvin. Se tuli selväksi April Jazzin konsertissa Leppävaaran Sellosalissa, jossa trio esitti tammikuussa julkaistun Never Stop II-albumin kappaleita, joista valtaosa on Andersonin kirjoittamia.

Orrin Evans on kelpo pianisti, joka pystyy hyvin muuntautumaan erisävyisiin kappaleisiin. Nytkin hänen skaalansa ulottui herkästä balladisoitosta rockmaiseen ränttätänttään. Evans vaikutti olevan vahvimmillaan erityisesti perkussiivisessa takovassa soitossa, jota monissa kappaleissa oli viljalti.

Anderson ja King hoitivat entisenlaiseen tapaansa omat tonttinsa mallikkaasti. Esimerkiksi Kingiä on aina ollut ilo kuunnella hänen hänen kehittäessään erittäin kekseliäitä variaatioita rumputyöskentelyynsä vastaamaan kappaleiden sävyjä. Huomasi myös, että Bad Plus ehtinyt keikkailla alkuvuonna runsaasti. Niin saumattomasti monesti hyvinkin polveilevien kappaleiden toteutukset sujuivat.

April Jazz 2018 Sellosalissa 26.4. 2018. Bad Plus: Orrin Evans, piano, Reid Anderson, basso, ja Dave King, rummut.

Takaisin