Bluesia ja swingiä Pieksämäen Veturitorilla

Kuvat: Matti Korhonen, Osku Rajala. Harri Aavaharju

22.05.2018 15:48


Ilmavoimien Big Band & Elena Mindru Veturitorin lavalla

Pieksämäen vanhaa veturitallia oli kunnostettu hyvällä maulla ja varmaankin myös isolla rahalla.  Kyllä tuloskin sitten on laadukas ja hieno. Lauantai-illan esiintyjät Jazz Memoriesissa olivat myös samaa tasoa. Veturitori täyttyi mukavasti ja siihen varmaankin auttoi Suomen jääkiekkojoukkueelta saatu tuki. Luvassa oli siis laatujazzia kahden perinnejazzorkesterin voimalla.

DDT Jazzband vauhdissa

Konsertin aloittanut DDT Jazzband edustaa bändiperinnettä, johon voidaan liittää Suomessa Polaris Celebration Band tai Hollannissa Dutch Swing College Band. Ohjelmisto on rakennettu traditionaalisen jazzin perusnuotiston varaan. Lukioikäiset nuoret miehet 40-luvulta lähtien ovat kuunnelleet vanhoja savikiekkoja ja sittemmin tietysti vinyylejä poimien niin sovitus- kuin soundi-ideoita.  Kaikissa mainituissa bändeissä on mukana edelleen ainakin yksi alkuperäisjäsen.

DDT Jazzband on esiintynyt niin Japanissa, kuin Islannissa, Sacramentossa kuin Montreauxsissa ja onpa plakkarissa viime mainitusta kaupungista kultamitali kotiin tuomisina. Voitto napattiin Jelly Roll Mortonin sävellyksellä The Chant. 

Fred Andersson DDT:n itseoikeutettuna nestorina esitteli kappaleiden nimet ja kertoi niiden taustoista. Biisilistaan oli kirjattu useita blueseja. Pieksämäen bluesyhteys on laajalti tunnettu.  Savon reissulle oltiin lähdetty hieman varamiehistöllä, mutta se ei menoa haitannut. Hyvin Matti Iiramo, Jartsa Karvonen ja Ilkka Joronen hoitivat osuutensa, ovathan he alan mestareita.

Nalle Nymanin ja Fred Anderssonin klarinetit soivat edelleen hyvin yhteen ja täynnä tunnetta syvän etelän puuvillapelloilta. Nicklas Andersson on lunastanut paikkansa Dixietiikereiden ykkösketjussa ja komppikonkarit Pekka Mesimäkija Pentti Mutikainen takaavat edelleen poljennon.

Ilmavoimien Big Band

Tribute to Glenn Miller

Big bändien perusohjelmistoon on aina kuulunut makupaloja Glenn Millerin aikanaan levyttämistä swing- klassikoista. Levyltä kuunneltuna alkuperäiset reilukolmeminuuttiset kappaleet kuulostavat petollisen helpoilta ja ovat tietysti vanhemman yleisön korvaan tuttuja, joten niihin on tartuttu amatööri big bändeissä ympäri maailmaa. Oikein ja tyylin mukaan soitettuina ne eivät kuitenkaan ole helppoja, ne ovat vaikeita.

Puolustusvoimien soittokunnista Ilmavoimien soittokuntaon erikoistunut big band -musiikkiin ja se on siten Suomen toinen ammatti big band.  Ilmavoimien big band sai kuukausi sitten vieraakseen Chief Master Sergeant Kevin BurnsinU.S. Air force big band Airmen of Notesta. Jenkkisovitukset ja parin viikon tehokuuri oli tehnyt Tikkakosken orkesterille hyvää ja niinpä esityksissä oli juuri sitä rytmistä sykettä ja dynaamisia vaihteluja, jotka saavat Glenn Millerin musiikin syttymään uudelleen eloon.

Sovitukset tarjoavat soolotilaa varsin maltillisesti, tärkeämpää on soundi ja ryhdikäs yhteissoitto. Fonisektio klarinettitwistillä on Miller-soundin perusta, mutta yhtä tärkeää on pasuunoiden laulava yhteissoitto ja riffejä päästelevät trumpetit. Trumpetistit, kukin vuorollaan, esittivät soolonsa. Lead trumpetisti Jani Saaranen osottautui varsinaiseksi tykiksi.

Glenn Miller käytti orkesterissaan myös laulusolisteja ja -yhtyeitä. Ilmavoimien big bandin solistina Pieksämäellä oli allekirjoittaneelle uusi tuttavuus Elena Mindru. Swing-musiikin laulamisessa fraseeraus nousee etusijalle, improvisointiin ei juuri ole tilaa. Kyseessä oikeastaan on jazziskelmä, jonka vähäeleinen esittäminen ei myöskään ole helppoa. Elenan viehättävä lavapreesens yhdistettynä tummahkoon soundiin ja äänen puhtauteen sopivat juuri tähän kattaukseen. Elenan tulkitsemaan kauniiseen balladiin I´ll Be Seeing You oman Glenn Miller -lisänsä toi pasunisti Jussi Kosonen hienolla soolollaan.

Air Force Big Band esiintyminen palautti uskon siihen, että Glenn Millerin musiikkia voi edelleen soittaa myös alkuperäisen tyylin mukaisesti ja oikein. Yleisö nautti esityksestä ja kahden setin konsertti oli ohi aivan liian nopeasti. Tätä herkkua kannattaa mennä kuuntelemaan ja mahdollisuuksia on luvassa Puolustusvoimat 100 vuotta-kiertueella useammassakin paikassa kesän aikana.

 

Jazz Memories 19.5.2018 klo 19.00
Veturitori, Pieksämäki

DDT Jazzband
Fred Andersson cl, Nalle Nyman cl, voc, Niklas Andersson tr, voc, Matti Iiramo trb, Ilkka Joronen p, Pekka Mesimäki bjo, Pentti Mutikainen b, Jartsa Karvonen dr

Ilmavoimien Big Band
Reeds:
Reed 1: Mikko Suhonen (Alto 1, SSax, Flute)
Reed 2: Aki Vänskä (Alto 2, SSax, TSax)
Reed 3: Kalle Keränen (Tenor 1)
Reed 4: Markus Lajunen (Tenor 2, Clarinet)
Reed 5: Juha Salonen (Bar. Sax., ASax, Clarinet)
Trumpets
Trp 1: Jani Saaranen 
Trp 2: Kimmo Vänskä 
Trp 3: Eeva Tourunen 
Trp 4: Juha Ketola (ILMAVSK:n päällikkökapellimestari, musiikkimajuri)
Trombones
Trb 1: Jussi Kosonen 
Trb 2: Timo Raudasoja 
Trb 3: Aaro Huopainen 
BTrb: Mikko Koskela 
Rhythm:
Gtr: Esa Perämäki 
Pno: Sauli Hämäläinen 
Bass: Vesa Pisto 
Drs: Aki Rautio

Biisilista
set 1:
Keep ’em Flying 
Little Brown Jug 
Pennsylvania 6-5000  
 Chattanooga Choo Choo  (Elena Mindru voc)
My, My!  (Elena Mindru voc)
The Rhumba Jumps  (Elena Mindru voc)
This is a Lovely Way To Spend an Evening  (Elena Mindru voc)
Medley: Jeep Jockey Jump – American Patrol – Sun Valley Jump  

set 2:
Over There  
St. Louis Blues March  
Flying Home
A Tisket, a Tasket (Elena Mindru voc)
Say Si Si (Elena Mindru voc)
I’ll Be Seeing You (Elena Mindru voc)
I Just Got A Letter (Elena Mindru voc
Song Of The Volga Boatmen  
Stardust  
Long Ago and Far Away (Elena Mindru voc)
Anvil Chorus 

Encore: In the Mood

 

Takaisin