Elämää on vain nykyhetkessä

Kuvat: Maarit Kytöharju

06.11.2017 19:26


Supersonic Sun Ran jalanjäljillä Pakkahuoneella lauantai-illan päätteeksi.

Altto- ja sopraanosaksofonisti ja laulaja Thomas de Pourquery perusti Supersonic-sekstettinsä viitisen vuotta sitten. Nelikymppinen Thomas sanoo pitävänsä kaikenlaisesta musiikista rockista jazziin ja bigband-musiikkiin. Erityisen vaikutuksen häneen on kuitenkin tehnyt Sun Ra ja hänen kuolematon musiikillinen visiointinsa. Sen hän on pitänyt myös Supersonicin ohjenuorana.

Thomas De Pourquery Supersonicin keulahahmo ja johtaja.

Melodia, hurmio ja improvisointi ovat kolme primääriä osa-aluetta, kun soitetaan yhdessä, on Pourqueryn johtoajatus. Yhdessä syntyy mielleyhtymiä, mitkä liikuttavat ihmisiä. Tästä syntyy elämisen ihme.

Nämä ajatukset ohjaavat Supersonicin musiikillisia suuntaviivoja. Tulevaisuutta ei ole olemassa, ainoastaan nykyhetkellä on merkitystä, se on iäisyyttä.

Pourqueryn tiivis yhteys Sun Ran ajatusmaailmaan lisäsi hänen kiinnostustaan niin paljon, että hän julkisti Supersonicin debyyttilevyn nimellä Play Sun Ra. Siitä tuli menestys vuonna 2014, kun levy valittiin Ranskassa vuoden jazz-albumiksi.  Siinä hän lähestyi Sun Ran kuvailemaa avaruusjazzia nuoremman sukupolven näkökulmasta.

Sun Ran abstraktisen maailmankuvan ja henkevyyden saattoi aistia yhtyeen soitossa lauantai-illan viimeisessä esityksessä Pakkahuoneella. Supersonicin uusimman, tänä vuonna ilmestyneen Sons of Love -albumin, villissä juoksutuksessa purkautui vastakkainasettelu kaiken luonnollisuuden ja epäaitouden välisenä kilpajuoksuna avaruudellisen tyhjyyden kaikuun.

Yhdessä soittajien kanssa saimme matkustaa planeetalta Planeetalle, From Planet to Planet, kohdata Titan ja miettiä vain sitä tärkeintä mitä tarvitsemme, esi-isiemme rakentamaa ajatusmallia ja nousta kohti korkeuksia, All You Need is the Tower of your Ancestors. Olisi syytä aika ajoin hieman hiljentää vauhtia, Slow Down, ja purkaa energiaa yksinkertaisin voimavaroin, Simple Forces.

Tieto planeettojen olemassaolosta ei riitä, tulisi tietää mitä siellä tapahtuu, onko elämää vai pelkää hiekkaerämaata, onko happea, mitä hengittää vai tarvitsemmeko alituiseen happilaitteita voidaksemme jatkaa elämistä. Planeettojen arvoituksellisuus kiinnostaa, mutta elämme vain nykyhetkessä, Present, tulevaisuus on täynnä salaisuuksia ja epämääräistä mystisyyttä, jota on vaikea ennakoida, edessämme on ehkä vain kuoleman tuoma iäisyys, Eternity, tai sitten vallankumouksen on tapahduttava, Revolutions.

Tampere Jazz Happening 2017
4.11. lauantai Pakkahuone
23.30 Thomas De Pourquery & Supersonic (FR)
(Thomas de Pourquery – altto- ja sopraanosaksofoni, laulu, Laurent Bairdainne – tenorisaksofoni, Daniel Zimmermann – pasuuna, Arnaud Roulin – piano, kosketinsoittimet, Frederick Galiay – basso, Edward Perraud – rummut)

Takaisin