Jazzkukon pääkonsertin avaus

Kuvat: Olli Sulin

06.08.2017 11:14


Karri Luhtala Quartet Kirkkopuiston lavalla

Arta ja Tuomo, suoraan New Yorkista Laitilaan    

Latvialaissyntyinen laulajatar Arta Jekabsone ja Ylöjärveltä kotoisin oleva pianisti Tuomo Uusitalo ovat työskennelleet yhdessä ja tehneet keikkoja New Yorkissa jo parin vuoden ajan. Jazzkukko Festivaleilla esiintyminen on itse asiassa heidän ensimmäinen keikkansa Ison Omenan  ulkopuolella.

Arta Jekabsone

Duon ohjelmisto koostui jazzstandardeista ja molempien artistien omista sävellyksistä. Artan keijukaismainen olemus sekä heleä ja vaivaton äänenkäyttö sai yleisön kuuntelemaan ihastuneena. Tuomon varmaotteinen, paikoin viipyilevä, pehmeäsointinen kosketintyöskentely vyöryi pyörteinä, taustoitti, leikitteli ja tunnelmoi sävelmien luonnetta myötäillen.

Kaksikon vuoropuhelu sujui tiiviisti melodista kudosta punoen. Pitkien linjojen ja kaarien improvisaatio-osuudet soljuivat vaivatta.

Setin aloittanut Artan Morning-sävellys vei esiintymislavan yllä kierrelleet sadepilvet kauemmas. Hänen rytmisesti elävät scat-soolonsa keskustelivat Tuomon pianovuorosanojen kanssa. Vaikka kappale oli notkean iloinen, tulivat sävelmän lopun tummuudessa elämän muutkin värit kartalle.

A While Away -sävellyksessään Arta tavoitti äänen tummuudessa koti-ikävän, josta kappale kertoi.

Tuomo Uusitalo

Up jumped Springtimessa duo osoitti vahvuutensa myös standardien hallinnassaan. Tuomo juoksutuskiharat olivat sopivan mausteisia ja pianon alarekisteri oli hyvin käytössä. Artan osuudesta jäi mieleen erityisen vakaa ja hallittu vibrato.

Tuomon Coloradossa kirjoittama Alltitude 5003 ft poikkesi kuulokuvaltaan edellisistä. Pitkät, sanattomat melodialinjat toivat elävästi mieleen Kalliovuorten jylhyyden ja avasivat avaran maiseman kuuntelijalleen.

Yhden lauluistaan Arta oli säveltänyt latviankieliseen runoon nimeltä Viegli, Easily. Kaksikon työskentely oli jälleen saumatonta ja sävelmä itsessään kaunis.

Mr Jazzkukko Kari Antila saapui muusikkokaksikon kera musisoimaan setin loppupuolella. Saimme kuulla kappaleet Summer Samba sekä Mercy, Mercy Me, jossa kolmikko tarjoili kuulijoilleen vahvoja makuja.

Arta Jekabsone: laulu, Tuomo Uusitalo: piano, Kari Antila: kitara

Karri Luhtala ja Gianni Gagliardi

Karri Luhtala Quartet Jazzkukon piknik-konsertissa

– ”Ensimmäinen kappaleemme on Seven Bunnies, tai vaikka neljä, kuten me täällä lavalla! Luhtala aloitti hauskuuttamalla yleisöään. Bändi rouheat soundit kajahtivat ilmoille. Soiton rytminen letkeys piti kautta linjan ja aksentointi oli kohdallaan. Yht’äkkiä kesken soiton esiintymislavan takana sijaitseva kirkko muistutti olemassaolostaan: kirkonkellot alkoivat moikaamaan ja taustoittivat kuulokuvaa muikeasti viiden minuutin ajan.

Seuraavana oli vuorossa Luhtalan oma sävellys Prima O Poi eli Ennemmin Tai Myöhemmin. Gagliardin muhevien saksofonisoolojen ja Luhtalan uhkean Hammondin vuorottelu toivat välillä auringonkin lämmittämään hetkellisissä sadekuuroissa värjötteleviä kuulijoita.

Ennen seuraavaa kappaletta Luhtala kertoi esiintymislavalla olevan Hammondinsa tarinan. Luhtala oli Antilan kanssa opiskelemassa kymmenisen vuotta sitten Belgiassa, Kentin konservatoriossa, ja hän oli kauan etsinyt itselleen tietynlaista Hammondia. Hollannista sellainen viimein löytyi ja hän lähti Antila seuranaan hakemaan soitinta pakettiautolla. Kun urkuja sitten kotiin palattua keskiyön paikkeilla koetettiin viedä sisälle, soitin ei mahtunutkaan ovesta! Luhtalan oli pakko pakata tavaransa ja muuttaa uuteen osoitteeseen saadakseen urut kotiinsa.

Kappale More alkoi salaperäisissä tunnelmissa. Sävelmä eteni tuoden mukanaan keinuvan pehmeitä sävyjä. Antilan kuulas kitarointi, Gagliardin tyylikkäät soololinjat ja Timosen monipolvisen tarkat aksentoinnit löysivät vastakaiun Luhtalan urkujen groovesta.  Neljäs sävelmä Pain sisälsi levollisen tyylikästä sävelkieltä.

Kvartetin viimeiseksi kappaleeksi oli valikoitunut Antilan Guitar Stories -albumilta löytyvä Nuts Of The Night. Antila aloitti kappaleen viipyilevien makujen kitaraintrolla. Teeman esittelyn teki Gagliardi sensuellisti saksofonillaan. Nelikon musisointi toi hehkua illan viileyteen ja lämmitti kuulijoita, joiden niskaan sadekuurot välillä ropisivat.

Karri Luhtala:urut, Gianni Gagliardi (ESP): alttosaksofoni, Kari Antila: kitara, Tuomas Timonen: rummut

 

Jazzkukko pääkonsertti, lauantai 5.8. klo 15.00 alkaen, Kirkkopuisto

 

Takaisin