Juhlavaa improvisointia Tedin Teltan lauantai-illassa

Kuvat: Osku Rajala

21.07.2015 09:17


Sly & Robbie meet Nils Petter Molvær

Vuodesta 2001 alkaen Pori Jazzin yhteydessä pidettyä kolmen illan Ultra Music -tapahtumaa jäi iso joukko kokeilevan jazzmusiikin ystäviä haikailemaan. Kun nämä illat poistuivat ohjelmistosta, niin vastaavaa improvisaation riemujuhlaa emme valitettavasti ole päässeet enää kokemaan uuden ohjelmaformaatin myötä. Lauantai-iltana tämän suunnan ystävät saivat elää mukana ja kokea jotain vastaavanlaista musiikillista kuohuntaa Tedin Teltassa.

Nils Petter Molvær

Nils Petter Molvær

Tätä improvisoinnin mukanaan tuomaa poikkeuksellista herkkua jakelivat jamaikalaiset reggaen ykkösrytmiryhmän konkarimuusikot rumpali Sly Dunbar ja basisti Robbie Shakespeare kohdatessaan norjalaistrumpetisti Nils Petter Molværin teemalla ”Sly & Robbie meet Nils Petter Molvær”.

Uransa reggaen parissa aloittaneet Sly ja Robbie ovat tehneet yhteistä taivalta jo 1970-luvun puolivälistä alkaen ja sinä aikana he ovat ehtineet luoda rytmimattoa sekä omilla että muiden merkittävien artistien äänitteillä valtavia määriä genrestä riippumatta. Erilaisia yhteistyöprojekteja on tällä rumpu-basso-kaksikolla syntynyt vuosien saatossa lukematon määrä.

Sly Dunbar

Sly Dunbar

Laajalla koko kesän kestävällä Euroopan kiertueella vuorossa oli lauantaina 18.7. Pori Jazz. Pehmeän miellyttävän ja melodisen linjan omaava, ahkera etsijä ja uudistaja Nils Petter Molvær oli liikkeellä kitaristi Eivind Aarsetin ja kosketinsoittaja-sämplääjä Vladislav Delayn kanssa. Kolmikolla oli lavalla valtava määrä sähköistä arsenaalia, tietokoneita, jos jonkinlaista piuhaa, äänisekoittajia, syntetisaattoreiden ”sekvensseri-käskyttäjiä”, sämplereitä, dubbausvälineitä, ties mitä.

Keikka alkoi Dunbarin voimakkaalla rummutuksella, mikä jatkui pitkään samanlaisena monotoonisena toistona, ennen kuin lavalle tuli Molvær ja vielä vähän myöhemmin Shakespeare. Dunbarin yksitoikkoinen rummutus jatkui ja alkoi kyllästyttää, mutta muutosta oli luvassa esityksen kehittyessä.

Robbie Shakespeare

Robbie Shakespeare

Äänisekoilut olivat suoraan verrannollisia laitteistojen määrään, kun Delay siirteli vipuja ja nappuloita eri asentoihin särkien ääniä tehokkaasti. Sähköinen kohina ja rätinä kiihtyivät virtuaaliseksi äänien vapaaksi pudotukseksi, mihin Molvær alkoi puhaltaa avaruudellista tyhjyyttä ammottavaa puhdasta ilmaa sisältävää virtuaalista äänikenttää.

Aarset lisäsi jännitteisiä sekoitettuja kitarasoundeja Sly & Robbie -kaksikon räjähtävän komppauksen tunkeutuessa taustalta tummanpuhuvana sekaan. Tämä alkoi jo tuntua luissa ja ytimissä. Ihokarvat alkoivat nousta pystyyn ja syke nousta pyörteisinä kiemuroina. Vahva utuinen äänien saumaton liitely alkoi kiertää Tedin Teltassa kietoutuen tarramaisen tahmeasti ympärille. Ilmapiirissä väreili tyylikkään elektronisesti avautuva värikäs jazzkenttä.

Ai, Ai, tällaista muutosta tarvitaan tulevinakin vuosina täyttämään edes jossain määrin Ultra Music -tapahtuman tyhjäksi jättämää aukkoa paikkaamaan. Pori Jazzin nykymallin mukaiseen rytmimusiikin kokonaisvaltaiseen tarjontaan tarvitaan edes yksi tämän suuntainen konserttiosuus, missä jazzille tyypillinen kokeileva improvisaatio on täysipainoisesti mukana. Maailma ympärillämme muuttuu kaiken aikaa ja musiikki siinä ohessa. Myös jazz pitää sisällään uudenlaisia virtauksia ja niihin pitää yrittää suhtautua avoimesti, vaikka kuinka vankka puristi olisikin. Jamaikalaisen Sly & Robbie -duon ja norjalaisen Molvær -kolmikon yhteistyö oli tässä mielessä oiva esimerkki. Tästä on hyvä jatkaa.

 

 

Pori Jazz 2015
Kirjurinluoto, Tedin Teltta, lauantai 18.7.2015
20:15 Sly & Robbie meet Nils Petter Molvaer

Takaisin
Translate »