Kaihoisan surumielistä countrybluesia

Kuvat: Maarit Kytöharju

06.11.2017 10:05


"Trail of Souls" -kokoonpano Pakkahuoneen lavalla lauantai-iltana.

Kokoonpanoltaan perinteisen pianotrion pohjalle rakentuva norjalainen In The Country on ehtinyt jo 15 vuoden ikään. Pianisti Morten Qvenildin perustama bändi ei seuraile kuitenkaan musiikillaan perinteisen pianovetoisen trion linjaa. Paljon maailmalla keikkaillut kolmikko kävi ensimmäisellä Suomen vierailullaan esiintymässä Tampereella kuusi vuotta sitten.

Yhtyeen ohjelmisto rakentui silloin pääasiassa Mortenin hitaan melodisesta sävellystyöstä, mikä edetessään paisui korkealentoiseksi massamaiseksi seokseksi. Vahvasti voimistuen se vie mukanaan rytmikkäällä groove-rytinällä. Kiinnostavuutta lisäsi toisten kappaleiden jonkinasteinen avaruudellinen ambientti ”sonicsoundi”. Se löytyi, kun syntetisaattori, piano, tietokonevetoinen elektroniikka sekä ihmisäänen käyttö saatiin toimimaan samanaikaisesti sämpläten, mikä lisäsi avaruudellista käsitettä.

Surumielisten laulujen oiva tulkitsija Solveig Slettahjell.

Lauantai-illan esitys oli eri puusta veistetty. Päärooleissa esiintyivät laulaja Solveig Slettahjell sekä blueskitaristi ja harpisti Knut Reiersrud ja In The Country -kolmikon rooli oli ensisijaisesti toimia säestävänä yhtyeenä.

Slettahjell muistetaan vuoden 2005 Tampereella esiintyneen Slow Motion Quintetin keulahahmona. Silloin yhtyeessä soitti myös nytkin lavalla pianistina yhtyettä vetänyt Morten Qvenild.

Esitys kulki teemalla Trail of Souls pohjautuen kokonaisuudessaan Solveigin ACT-yhtiön kautta keväällä 2015 julkistetun levyn hyvin melankoliseen rakenteeseen. Laulut olivat haikean kauniita ja rakkautta ikävöiviä.

Bluesista, gospelista ja countrysta koostuvan amerikkalaisen juurimusiikin aineksista rakentuva musiikki oli kaikkinensa hyvin mieleen tarttuvaa ja vetovoimaista. Solveigin ylitsepursuavan kaunis ja sydäntä särkevän kaihoisa laulutyyli sai aikaan itkunsekaista tunnelmaa ja vei täysillä mukaansa. Hyvän lisämausteen tähän tunnelmallisuuteen loihti kitarastaan maittavalla bluesvärinällä Knut Reiersrud.

Solveig Slettahjellin Trail of Souls oli syvä sukellus afrikkalaisen amerikkalaisen bluesin ja gospelin juurille jopa hengellisellä paatoksella ja antaumuksella. Laulajana Solveig on aivan erinomainen tämän suunnan tulkitsija. Hän oli täydellä sydämellä ja sielulla mukana rakentamassa bluesin sanomaa sellaisella tunteenpalolla, että siinä voivat alkuperäiset amerikkalaiset esittäjätkin olla ihmeissään.

Esityksessä Qvenildin syntetisaattori- ja pianosarjat kertoivat hienovaraisesta jäsentelystä ja asenteesta, millä In The Country -kolmikko sulautui mukaan samalle aaltopituudelle laulajan kanssa. Traditionaalinen Negro spiritual 1800-luvun Amerikan orjuuden kaudelta duona esitetty I Feel Like A Motherless Child yhdisti Slettahjellin sydäntäsärkevän laulun ja Qvenildin pianon hitaasti etenevään soiton tavalla, mistä huokui tarinan suuri epätoivo.

Reiersrudin kitara ja huuliharppu loivat omanlaista harkittua hyvin soljuvaa virtausta mukaan. Tämä tuli esille varsinkin kappaleessa Trouble In Mind. Ensilevytyksen jo vuonna 1924 saanut aivan huippuhieno vanha blues Trouble In Mind herätti toivoa paremmasta, että aurinko vielä paistaisi jonain päivänä. Trouble in mind, and I’m blue, Oh you know I won’t be blue always, You know the sun is gonna shine in my back door some day. Huoli siitä, että näin tapahtuisi, tuntui kaikesta huolimatta ylitsepääsemättömältä. Tässä linkissä https://youtu.be/_5xmCFSU7xg on näytteenä Nina Simonen aivan jumalainen Trouble In Mind -versio joskus 1960-luvun taitteessa.  Sama pessimistinen syvä huoli ja murhe tulivat ahdistuneena esille myös kappaleissa Borrowed Time ja Is My Living In Vain.

Solveigin laulut olivat voittopuolisesti hyvin hitaina ja lyriikaltaan raskaan surumielisinä laulettua vanhaa bluesia. Näin esitettynä kappaleet saattoivat leimata samalla kokonaiskuvan masentavaksi. Siksi joitakin kappaleita olisi voinut sovittaa hieman piristävämmiksi tempoltaan ja näin saada hieman iloisempaa ilmettä mukaan. Surumielinen melankolia oli vallitseva Solveig Sletahjellin lauluissa kautta linjan, mutta olihan se niin kaunista esittämistä ja korvalle ihailtavan miellyttävää kuultavaa.

Tampere Jazz Happening 2017
4.11. lauantai, Pakkahuone
21.45 Trail of Souls – In The Country with Knut Reiersrud and Solveig Slettahjell (NO)
(Solveig Slettahjell – laulu, Knut Reiersrud – kitarat ja harmonica, Morten Qvenild – piano, syntetisaattorit, Roger Arntzen – basso, Pål Hausken – rummut ja muut lyömäsoittimet)

Takaisin