Kerava Jazzin pääkonsertissa tulinen tunnelma

Kuvat:

08.06.2018 08:35


Régis Huby Equal Crossing

Chicago Underground -duo on jo ohittanut kaksikymmentävuotispaalun; avantgarde jazzin alalla tämä on jo kunnioitettava saavutus. Kornetisti Rob Mazurek ja rumpali Chad Taylor ovat menestyksekkäästi edustaneet persoonallista musisointitapaansa. Chicagon maanalainen armeija erkaantui Chicago Underground Orchestran riveistä -97 ja se on tehnyt arvostettua yhteistyötä mm. maestro Pharoah Sandersin kanssa. Kerava Jazzin pääkonsertissa esiintynyt Chicago/London Underground on sekin jo parin vuoden ikäinen. Duo kutsui Lontoon konserttiinsa guest star -rooliin pianisti Alexander Hawkinsin ja kontrabasisti John Edwardsin, ja onnistumisen myötä kvartetista tuli pysyväisluontoisempi foorumi.

John Edwards on jo pitkään lukeutunut brittibasistien kärkikaartiin. Keravalla hän väläytteli kerrassaan innovatiivisia tapoja soittaa kontrabassoa, kuten jousella tallan alapuolelta, tai pizzicato sillan yläpuolelta. Molemmat kädet mensuurissa, yhtäaikaisesti tietenkin, tuntui olevan hänen perustekniikkaansa. Omintakeinen kontrabasson slap -lyöntitekniikka ryyditti menoa ja kuin ihmeen kaupalla soitin vaikutti melko ehjältä keikan jälkeen.

Chicago / London Underground

Aivan huippua! Tosin on sanottava, että olisin ehkä haluton lainaamaan hänelle omaa soitintani seuraavalle Suomen keikalle, siksi rajuja olivat otteet. Suomessa Edwards alkaa hiljalleen saada nimeä vakavien harrastajien keskuudessa; hän esiintyi 2017 Tampere Jazz Happeningissä Evan Parkerin The Fifth Man -yhtyeessä.

Hawkins käsitteli pianoa huomattavasti hillitymmin. Hän lukeutuu arvostetuimpiin jazzpianisteihin. Näiden kahden artistin yhteistyö tuntui paikoin sulalta mahdottomuudelta, mutta ehkä se onkin pysäyttävien elämysten syntymekanismi.

Joka tapauksessa rajujen blow-out -purkausten ohella myös pitkät melodiajaksot olivat kauniita ja kestivät lähempää esteettistä tarkastelua. Kvartetin perusteemat saattavat toisinaan olla varsin yksinkertaisia, muutaman sävelen kuvioita varsinkin bassostemmoille, vähän kuin lastenlaulusta.

Mutta ei haittaa, Edwardsin energia ja Hawkinsin uutta luova näkemys toimivat erinomaisesti ja paisuttavat vaikka kansanlauluteemasta silkkaa jazzsinfoniaa.

Chad Taylorin lyöntitekniikkaa oli ihaileminen; täsmälliset aloitukset, tyyliin nähden adekvaatit aksentit ja tarkka solistien kuuntelu luonnehtivat parhaiten hänen tyyliään. Hän todella on maineensa veroinen, kuunteleva rumpali; musikaalisuutta ilmentää myös kärsivällinen tempon ylläpito pitkissäkin sooloissa. Ollakseen avantgardea, bändillä oli yllättävän paljon tasajakoisia sekvenssejä tulkinnoissaan.

Kornetisti Rob Mazurek on vieraillut Kerava Jazzilla jo 2011 (Starlicker -yhtyeessä). Studiossa hänellä on taitoa, voimaa ja itseluottamusta, vaikka miten pitkiin a cappella -sooloihin, samoin lavalla. Underground -kombinaation musiikki sisältää erilaisia jazzin ominaispiirteitä kuin sooloprojektit, sykähdyttävää emootiotason variointia ja yllättäviä käännöksiä.

Elektroniset efektit olivat tärkeässä roolissa, mutta hyvällä maulla toteutettuina. Kornetti, kontrabasso ja piano pitivät luontevan ääniopillisen ilmeensä ja roolinsa – ehkä mestarit tunnistaakin parhaiten juuri tästä työtavasta.

Régis Huby

Régis Huby Equal Crossing: maagista menoa!

Ranskalaisviulisti Régis Huby sähköisti tunnelman Equal Crossing-ryhmineen lauantaina, Kerava Jazzin pääkonsertissa Keuda-talolla. Erilaisuus ja tekemisen intensiteetti ovat primaariliikuttajia. Yhtyeen musiikissa voi erottaa vaikutteita niin klassisesta musiikista kuin jazzistakin. Vertailu John McLaughlinin jazzrock fuusiobändiin, Mahavishnu -yhtyeeseen, ei ole lainkaan kaukaa haettu.

Yhdistävänä tekijänä on tyylilajin lisäksi tietenkin sähköviulu, jota Mahavishnussa soitti Jerry Goodman. Kokoavana elementtinä toimii runsaasti vapausasteita sisältävä improvisaatio. Tietenkin kansainvälisyys Mahavishnulla oli lisätekijä; muusikot USA:sta, Panamasta, Irlannista, entisestä Tšekkoslovakiasta jne. Nyt operoitiin eurooppalaisin voimin – molemmissa pelkästään huippuammattilaisia.

Kiertueella Equal Crossing-sävelteosta esittävän kvartetin Huby perusti jo 2015. Hubyn mieltymykset kuitenkin ulottuvat laajalle; hän on soittanut mm. valssia, orkesterimusiikkia, jazzia ja jopa iskelmiä – miten tosissaan, olkoon hänen omin salaisuutensa, mutta jälki on aina ammattimaisen viimeisteltyä. Soittotekniikka oli nytkin oivallisesti rytmitetty fuusiotyötavan mukaisesti.

Termi ”jazz” on vaikeasti sulava Equal Crossing-produktion osalta, ja Hubyn osalta yleensäkin. Tietenkin musiikissa on paljon improvisaatio-osia, mutta sehän ei vielä tee musiikista jazzia. Innoituksen sävellykseensä Huby kertoo saaneensa antropologi Claude Lévi-Straussin tutkielmasta Race & History, joka korostaa eri kulttuurien liittoutumaa kulttuurikehityksen luojana. Sävelteos koostuu hyvin monilähtöisistä elementeistä.

Bassoton kvartetti on kiinnostava projekti – varsinkin kun muut soittimet ovat vonkukitara, rummut ja piano. Mutta kuka tahansa ottaa välillä basson roolin; maestro itsekään ei kavahda pizzicatoriffien näppäilyä, aivan kuin bassoa soittaisi. Fender Rhodesin alarekisteri tietenkin toimii jo hyvänä bassona, luoden pohjaa ja pulssia.

Tietenkään maestro Huby ei missään vaiheessa unohda viulun ominaislaatua ja primaaritehtävää. Legatokaaret olivat hivelevän kauniita ja elegantteja ja yhden jousenvedon aikana vasen käsi teki hämmästyttäviä asemavaihdoksia ja tarkkaa hammering -kuviointia. Soitossa ilmeni hienoa viulismia, aivan Goodmanin ja Jean-Luc Pontyn malliin.

Marc Ducret (© Maarit Kytöharju)

Kitaristi Marc Ducretinlailla hän käytti nokkelasti myös power -sointuja ja nykysolistien jo unohtamaa priimitekniikkaa. Priimi on intervalli, jonka sävel muodostaa itsensä kanssa; esim. kitaristi ottaa yhtäaikaisesti e-sävelen ylimmältä, vapaalta kieleltä ja toisen kielen viidenneltä nauhalta. Yksinkertaista, mutta vaikutus on taianomainen: jengi putoaa.

Hubyn viulua on kuultu Suomessa mm. Raahen Rantajazzien yhteydessä. Monessa mukana oleva Huby on tehnyt yhteistyötä useiden eurooppalaisten muusikoiden kanssa (mm. Keravalla esiintyneiden Louis Sclaviksenja Joachim Kühninkanssa).

Kvartetin ylivoimaisesti tunnetuin muusikko tietenkin on kitaristi Marc Ducret; lukuisilla Suomen-kiertueillaankin vankan fanipiirin hankkinut taituri. Tunnistettavan, riitasointuisen soittotyylinsä kehittänyt Ducret on esiintynyt aiemmin Keravalla sekä soolona että trionsa kanssa.

Kosketinsoittaja Bruno Angelininsoitinarsenaalissa olivat pianon lisäksi mm. Fender Rhodes ja moog. Niitä olisi mielellään kuullut enemmänkin, onhan ensin mainittu ollut jazzin uudistajien lempisoitin aina Joe Zawinulin ja George Duken päivistä 70-luvulta. Lyömäsoittaja Michele Rabbiaoli virkistävä tuttavuus livenä. Levykuuntelijalle hän on silti tuttu moninaisista projekteistaan: mm. Louis Sclavis, Roscoe Mitchell, Eivind Aarset, kanssa.

Vapaat äänet -organisaation ansiosta ranskalaismuusikoiden input on tullut meille suomalaisillekin tutuksi erityisesti klubeissa. Hienoa, että tämä elementti säilyy festareillakin.

***

Hieno kokemus oli taas Kerava Jazz. Hesarin ”Jazzkeittiö” kuitenkin katsoi asiakseen moittia festaria ”naisten unohtamisesta.” Tyypillistä Hesarin nonsenssi jahkailua: lehdellehän ei ole tavallinen uutisointi ja kritisointi koskaan riittänyt; aina pitäisi löytää joku ”näkökulma.” Ja kun sitä perspektiiviä ei löydy, se on puserrettava väkisin jostakin, paremman puutteessa feministien naiskiintiötkin käyvät mittapuusta tai näkymän avaajasta.

Surkuhupaisaa, että yleisö ei tällaista keinotekoista jakoa tiedostanut: haltioituneita ihmisiä, niin miehet kuin naisetkin. Itse musiikista tai festivaalin luonteesta ei näin toimien tule vielä sanotuksi yhtään mitään.

Kerava Jazz, lauantaina 26.5.
Pääkonsertti, Kerava-sali, Keuda-talo 

Chicago/London Underground:
Rob Mazurek, pikkolotrumpetti, sampleri, synth, ääni; Alexander Hawkins, pianoChad Taylor, rummut, mbira, elektroniikka;John Edwards, kontrabasso

Régis Huby Equal Crossing:
Régis Huby, tenoriviulu, sähköviulu; Marc Ducret, sähkökitara; Bruno Angelini, piano, Fender Rhodes, Moog; Michele Rabbia, lyömäsoittimet, elektroniikka

Takaisin