Nousussa: Soundstream Quartet

Kuvat: Ankku Ronkanen

07.08.2014 16:41


Antti Lähdesmäki

Pianisti Antti Lähdesmäen johtama Soundstream Quartet vastasi Keitelejazzin iloisimmasta yllätyksestä. Kaupungintalon konsertissa nuorekas kvartetti soitti keveän ilmavalla ja impressionistisella otteella omaa musiikkiaan. Sähköinen manifestaatio on persoonallinen, svengi vaivatonta ja rytmiset aksentit kiinnostusta ylläpitäviä – paljon kuulee myös maanläheisiä ja sympaattisia melodioita.

 

Musiikissa kuvautui unenomaisia visioita, sopusointuisia melodioita ja vakaita, ajoin ehkä hieman verkkaisia, rytmejä. Alkuvaiheessa tämä kuulosti paikoin hieman Pink Floydin käyttämiltä kehittelyjaksojen tematiikalta. Yhtye lisäsi vauhtia n. puolen tunnin alkujakson jälkeen, jolloin myös Antti Lähdesmäen Fender Rhodes pääsi enemmän oikeuksiinsa ja sähkökitaran soundiin ilmaantui myös enemmän säröä ja potkua.

Liian usein sähköiset pienyhtyeet tyytyvät suoraviivaiseen lataukseen ja melko yksioikoisiin melodioihin. Soundstreamin musiikissa on poikkeuksellisen paljon kuulautta ja herkkävireisyyttä ja sävellyksissä syvyyttä. Pianon ja kitaran (Heikki Selamo) improvisointi oli rohkeaa ja kokeilunhaluista, ei siis liian koulumaista tai kaavamaista.

Kuulokuvan perusteella musiikin taustalla ilmentyy Chick Corean ja kotimaisista Olli Ahvenlahden 70-luvun tuotanto. Encore teki poikkeuksen omaan linjaukseen; Jaco Pastoriuksen The Chicken 80-luvulta – nyt tietysti ilman mahtipontista Soul Introa, koska puhaltimia ei ollut.

Keikan jälkeen oli tilaisuus jutella hetken Antti Lähdesmäen kanssa, joka osoittautui hyvin miellyttäväksi ja avarakatseiseksi nuoreksi muusikoksi. Hän on valmistunut Jyväskylän konservatorion jazz-pop-linjalta. Soitto-oppi alkoi Ala-Keiteleen musiikkiopistolla, Äänekoskella.

Summer Jazz Club on yksi hanke, jota Antti on ollut tarmokkaasti edistämässä Jyväskylässä, monien muiden projektien ohella. Musiikin edistämissäätiön apuraha auttoi käynnistämään toiminnan.

Summer Jazz Club – tuodaan jazz ihmisille

Summer Jazz Club Jyväskylän Popparissa (Jazz Bar) käynnistyi yksinkertaisesta oivalluksesta. Taustalla oli ajatus, että soittotaito kehittyy parhaiten käymällä keikoilla, ja muillekin voi samalla järjestää soittotilaisuuksia.

-Aiemmin järjestimme Popparissa paljon konservatorion harjoitusjameja, mikä kiinnostikin yleisöä, mutta huomasin melko pian, että myös esiintyjät tarvitsevat markkinointia. Ei riitä, että soittaa tosissaan – musiikki on yleisöä varten, Antti luonnehtii.

Toukokuun lopussa oli ensimmäinen klubi-ilta (ks. klubiohjelma alla). Lake City Groovers ja Hermes-yhtye on aloittanut toimintansa viime syksynä. Brassi-jazz on nyt kovassa huudossa ja myös nuoria musikantteja eniten kiinnostava makusuunta.

Jyväskylässä Poppari/ Jazz-Bar on tullut nuorille muusikoille jo tutuksi. Helsingissä Antti on havainnut jamihaluja selvästi enemmänkin, mutta asianmukaisten tilojen puute tekee asian vaikeaksi.

Antti Lähdesmäki tekee itse suurimman osan oman yhtyeensä sävellystyöstä. Lopullisen muotonsa biisit saavat vasta bändin yhteisharjoituksissa – usein monia näkökulmia yhdistyy ja hioutuu. Kaikki sävellykset ovat omaa tuotantoa, mikä on ollut selkeä linjaus alun alkaen.

Fender Rhodesin ulkopuolista säröä (Kuva: Antti Suvanto)

Fender Rhodesin ulkopuolista säröä (Kuva: Antti Suvanto)

Fender Rhodesissa säröä oli kaupungintalon keikalla melkoisesti, kuten siinä kuuluukin olla. Nuoret pianistit jostain syystä vierastavat Rhodesia, eikä sitä enää oikein hyvin ole edes saatavilla.

Anttikin törmäsi soittimen mahdollisuuksiin bändin ensimmäisellä keikkapaikalla, jonne ei saatu akustista pianoa. Korvaajaksi tarkoitettu sähköpiano ei sopinut yhtyeen tarpeisiin, joten Rhodes otettiin käyttöön ja pianisti mieltyi siihen.

-Yleisön vastaanotto on ollut oikein hyvä ja rohkaiseva, samoja ihmisiä näkee monillakin keikoilla, Antti kertoo, -Jazzista kiinnostuneita ihmisiä löytyy yllättävän paljon, ja uutta yleisöä tulee, mikä myös on rohkaisevaa.

Moog-syntetisaattoria pianisti ei vielä ole ottanut työn alle, vaikka sen ilmaisumahdollisuudet kiinnostavatkin häntä.

-Moog on aivan oma maailmansa ja vaatii tarkkaa perehtyneisyyttä, ja myös sävellysten täytyy olla sitä varten, Antti huomauttaa. -Tyyli voi vaihdella, mutta Rhodes ja sähköbasso soivat erinomaisesti bändin nykyisessä tyylilajissa.

Hermeto Pascoal, Egberto Gismonti ja Chick Corea & Return to forever ovat olleet suurimpia innoittajia – siis parhaasta päästä, mitä alalla löytyy.

Mahdollisesti Jyväskylän klubitoimintaa jatketaan vielä syksyllä. Yleisö on osoittanut kiinnostuksensa, ja merkit ovat lupaavat. Antille oli tullut kuitenkin yllätyksenä, miten sitovaa promoottoritoiminta on.

-Innostuneita soittajia löytyy, uutta ideaa on, ja yleisössäkin on kiinnostusta – mutta miten saadaan nämä kaikki yhteen? Siinä on haastetta, mutta live jazzia tarvitaan ja oppilaitokset ovat löytäneet sen, joten sitä pitää olla tarjolla! Antti tiivistää.

Jazzliiton kiertueet olleet merkittävä piristysruiske ja live-kokemuksille altistuminen aina synnyttää uutta harrastuneisuutta myös yleisön keskuudessa.

Seuraava live club on tiistaina 12.8. Popparissa . Lauteilla on silloin Rantama Trio, joka on kitaristi Timo Rantaman yhtye, joka edustaa hieman rock -painotteisempaa linjaa. APKQ (eli basisti Ari-Pekka Kauppisen johtama kvartetti) on Helsingin vieraita.  Johannes Sarjasto on nykypolven saksofonisteja, ja hyvin arvostettu moninaisissa tyylisuunnissa.

Jyväskylässä oli takavuosina Summer Jazz-festivaali. Sen musiikkitarjonta oli monipuolista ja korkeatasoista, mutta ilmeisesti toiminta kaatui suurelta osin juuri markkinoinnin laiminlyöntiin. On tervehdittävä iloisena sitä, että nuoren polven muusikot ymmärtävät live jazzin ja klubitoiminnan sydämen, ja tekevät töitä asian eteen.

To 24.7. Keitelejazz, Äänekosken kaupungintalo
Soundstream Quartet, Antti Lähdesmäki, piano, sähköpiano; Heikki Selamo, kitara; Pekka Löhönen, bassokitara; Ilkka Oksanen, rummut.

Summer Jazz Club, kesä 2014, Jyväskylän Poppari/Jazz Bar

Takaisin
Translate »