Panu Savolainen Trio Suomi 100-hengessä

Kuvat: Olli Sulin

11.07.2017 01:20


Panu Savolainen Trio Jazzkadun sunnuntai-iltapäivän konsertissa Porissa.

Tunnemme vibrafonisti Panu Savolaisen huiman yleisömenestyksen saaneesta Jazzbasilliprojektista yhteistyössä Aili Ikosen kanssa sekä Euroopassakin menestyneestä HERD-triosta.  Toivo Kärjen 100-vuotissyntymävuoden kunniaksi hänen Toivo-projektiyhtye teki myös mittavan määrän keikkoja vuonna 2015. Panu on ollut erittäin aktiivinen toimija muutenkin ja hän on ajan hermolla suunnitellessaan sävellystyötään ja uusia teemakohtaisia projektejaan.

Porissa hän esiintyi tällä kertaa uuden Trionsa kanssa, jonka ohjelmisto rakentuu Panun uusimman sävellysmateriaalin pohjalle. Olemme yleensä tottuneet näkemään, kuten mm. Toivo kokoonpanossa mukana olleen, Jori Huhtalan kontrabasson varressa, mutta tällä kertaa hän soitti sen sijaan punaista sähköbassoa ja trion rumpalina nähtiin HERD -triosta tuttu Tuomas Timonen.

Ensimmäinen kappale oli kaikille talonrakentajille omistettu Bilding Walls, mistä matka jatkui kappaleella From the Last Page. Seuraava oli tehty Riina Katajavuoren runoon. Now nimen saanut kappale toimii Savolaisen mukaan hyvin myös instrumentaalikappaleena. Kappaleen aikana saatiin oiva näytös siitä miten hyvin sähköbassokin voi toimia jazzissa luontevasti Jori Huhtalan antaessa siitä juhlavan oppinäytteen.

Väliin mahtui yksi vähän vanhempi kappale nimeltään Fulham. Sen jälkeen Panu lupasi musiikinlajin muuttuvan painavan voimakkailla kakkos- ja nelosiskuilla beat-pohjaiseksi. Empty Inside olikin rytmikkään rentoa ja groovaavan iskevää, mikä vyöryi hauskasti rullaten eteenpäin, kunnes töksähti nopeasti paikalleen. Yleisö luuli jo sen loppuneen siihen ja alkoi taputtaa, mutta kappale jatkuikin Timosen tahdikkaalla rummutuksella edelleen. Panu ja Jori yhtyivät siihen ”nokitellen” välihuomautuksia rummutuksen sekaan. Tahti jatkui kiihkeän mukaansatempaavasti aikansa, kunnes se hiljalleen laantui kuin hidastetussa filmissä.

Oltiin menossa kohti loppua, kun saimme vielä kuulla yhden runouteen liittyvän lyyrisen seesteisen sävellyksen Syyshuokaus.  Sen jälkeen Panu sanoi, että on vielä yksi kappale jäljellä.

– Meillä on vielä yksi kappale esitettävänä. Tämä kappale on päätynyt tähän ohjelmistoon siksi, että teimme eilen sellaisen Suomi 100-henkisen keikan, missä soitimme eri puolilta Suomea tulevia sävelmiä jazzhenkisinä versioina ja tuollaiseen esityksen henkeen kuuluu tietenkin soittaa Sibeliusta. Niinpä päätämme tämän iltapäivän keikan Sibeliuksen musiikilla ja se on Intermezzo Karelia sarjasta.

Pori Jazz 2017, jazzkatu, sunnuntai 9.7.2017
LähiTapiola-lava
18.00 Panu Savolainen Trio

Takaisin