Petronellan herkkuilta Kaamosjazzissa

Kuvat: Osku Rajala

29.11.2017 13:10


Inga Söder

Perjantai-iltana nautittiin Saariselällä hyvästä musiikista hyvän ruoan kanssa Ravintola Petronellassa. Nimensä ravintola on saanut hollantilaisen Sylvia Petronella Antoinette van der Moerilta, Lapin kultamaiden legendalta, joka tunnettiin yleisesti pelkästään nimeltä Petronella. Wikipedia kertoo hänestä seuraavaa:

” Petronella (s. 1.9.1923) saapui Suomeen kesäkuussa 1949 esiintyen toimittajana. Helsingissä hän jätti hotellilaskunsa maksamatta ja katosi. Rovaniemellä hän oli kuullut Lapin kullankaivajista. Petronella lähti erään geologin mukana pohjoisen kultakentille ja jäi Morgamojalle kullankaivajien kokin Tyyne Tähden apulaiseksi. Hän toimi Kullervo Korhosen ja Heikki Kokon kullankaivuuporukan apukokkina loppukesästä 1949. Siinä työssä hän auttoi ruoanlaitossa, siivosi ja pesi pyykkiä.

Petronella Suopon ottamissa kuvissa

Hänen kerrotaan olleen ahkera ja saaneen kullankaivajien kunnioituksen. Petronellan muistellaan olleen iloinen ja miellyttävä mutta hän ei kuitenkaan pyrkinyt viettelemään miehiä.
Vuoden 1949 syyskuun lopulla Petronella lähti käymään Inarissa, josta hänen aikomuksenaan oli palata takaisin kultajoille kaivukauden loppuun saakka. Poliisi kuitenkin pidätti hänet Inarissa. Hänen passinsa oli mitätöity, ja hänen tuli poistua maasta. Petronella tuomittiin Helsingin raastuvanoikeudessa 18. lokakuuta 1949 karkotettavaksi Suomesta viideksi vuodeksi. Häntä syytettiin maksamatta jääneestä hotellilaskusta, oleskeluviisumin ylittämisestä ja väärällä nimellä esiintymisestä. Lehdissä tapauksesta kerrottaessa esitettiin väitteitä vakoilusta ja arvailuja hänen tekemisistään kultamailla. Hänen kuitenkin karkotettiin vain pikkurikoksista.
Petronella poistui maasta, mutta jätti lähtemättömän jäljen sekä kultamiesten mieliin että kultamaille. Nykyään Lemmenjoen maisemissa kohoavat kaipaamaan jääneiden kultamiesten nimeämät Petronellankukkulat.” 

Saariselällä pitkään toimineessa Petronellan nimikkoravintolassa hänestä muistuttaa esiintymislavan takana oleva suuri, kyljellään makaavaa alastonta naista kuvaava taulu. Perjantai-iltana tuon taulun eteen oli kasannut rumpupatterinsa Tuomas Timonen, pohjoisen poikia, alunperin Rovaniemen Nivavaarasta. Kokkolan koulukunnan kolmikko kitaristi Matti Oja ja basisti Ape Anttila asettuivat vahvistimineen omille paikoilleen ja pianon ääreen istahti Joonas Haavisto.

Orkesterin avauskappaleen jälkeen lavalle nousi upean ylväs laulusolisti Inga Söder, lähtöisin myös pohjoisesta eli Rovaniemeltä. Nykyisin hän vaikuttaa Oulussa, jos toimii lauluopettajana. Vuosi sitten Inga koki rajun tragedian, kun hän oli noutamassa postista ensimmäisiä soololevyjään, Stream Carriesia. Hänen kerrostalokotinsa oli syttynyt sillä välin palamaan ja tuhoutui täysin. Nyt tuo tuhoisa kokemus on takana päin ja Oulun Kuusamontien varteen on nousemassa  uusi  omakotitalo.

Inga on esiintynyt jo yli kymmenen vuotta monien suomalaisten eturivin pop-artistien kanssa ja asui välillä Helsingissäkin. Jazz on kuitenkin ollut isän verenperintönä mukana koko ajan ja niinpä tuo edellä mainittu levy onkin vahvasti kallellaan jazziin päin. Eikä se jäänyt kenellekään Petronellan salissa istuneelle epäselväksi Ingan ohjelmistoa kuunnellessa, joka sisälsi osin tuon levyn kappaleita.

Ingan voimakkaat tulkinnat ja vahva eläytyminen esittämiensä kappaleiden sieluun olivat herkullista kuultavaa ja katseltavaa. Välillä laulukieli vaihtui ruotsiksikin, kun Inga nimesi yhdeksi idolikseen Viktoria Tolstoyn. Kaikesta huokui, että Inga on pohjimmiltaan tunneihminen ja elämää kuljettavaan virtaan uskova ihminen. Laulujen lisäksi se ilmeni välittömän teeskentelemättömissä välispiikeissä, joissa mm. Ape Anttila sai orkesteriesittelyssä etuliitteeksen sanan ”Ihanainen”…

Ingan voimakas ja laaja äänirepertoaari tarjosivat makoisaa laulua, jonka kuorrutti näyttävän dramaattinen esitystapa. Kun taustalla oli ammattimainen ja työnsä osaava orkesteri, joka oli pelin hengessä oivasti mukana, niin illan anti oli maukas. Sellainen oli myös jazzmenu, jossa tarjoiltiin alkupaloiksi siian mätiä ja bliniä, pääruoaksi riekkoa ja poroa sekä jälkihyväksi leipäjuustoa ja hillasosetta.

Tasokkaan maukkaan musiikillisen että kulinaarisen  herkutteluillan jälkeen oli kiireesti siirryttävä loppuunmyydystä Petronellasta kappelille, jossa olivat aloittamassa Innanen & Kujala maakuntalauluillaan.

 

Kaamosjazz Saariselkä
Perjantai 24.11.2017 klo 19.00 Ravintola Petronella
Inga Söder & Stream Carries  
Inga Söder vocals, Joonas Haavisto piano, Matti Oja guitar, Ape Anttila bass, Tuomas Timonen drums

 

Takaisin