Populaariviihdettä brunssin ohessa

Kuvat: Olli Sulin

06.10.2017 17:11


Duo Emmi Raasumaa & Konsta Mäenpää

SaloJazz 2017 toinen päivä alkoi keskipäivän brunssi-konsertilla Café Maku -kahvilassa. Näin kait voisi sanoa kahden setin pituisesta lauantain keskipäivän ilmaiskonsertista. Kun saavuin paikalle varttia ennen konsertin alkua, niin kahvila oli tupaten täynnä. Paikka oli tosiaan täyttynyt jo paljon aikaisemmin. Mitä todennäköisimmin suurin osa paikalle tulleista olivat tulleet nauttimaan lauantaipäivästä tarjolla olleen brunssi-lounaan antimien parissa ja varsinainen konsertti saattoi olla monille toissijainen asia. Näin voisi päätellä sillä taustalta kuulunut puheensorina ja häly kuului voimakkaana koko esityksen ajan.

Kahden setin konserttiosuudesta vastasi nuori duo Emmi Raasumaa & Konsta Mäenpää. Emmi on Turun konservatoriolta valmistunut laulaja. Raasumaata on kuultu mm. SUMU Big Bandin ja Laivaston soittokunnan solistina sekä kesällä 2017 Tall Ship Race tapahtumassa Turussa. Hän on tehnyt lukuisia keikkoja solistina eri yhtyeissä ympäri Suomea jo usean vuoden ajan. SaloJazzeilla Emmi esiintyi duona yhdessä salolaisen kitaristin Konsta Mäenpään kanssa.

Emmi Raasumaa

Emmi totesi aluksi, että maailma on täynnä karismaattisia naislaulajia. Näistä ensimmäisenä Emmi mainitsi Aretha Franklinin ja hän olikin valinnut aloituskappaleeksi yhden Arethan ehkä tunnetuimmista kappaleista I Say a Little Prayer for You https://youtu.be/KtBbyglq37E ja sitä seurasi Bee Gees -yhtyeen tunnetuksi tekemä rakkauslaulu How Deep Is Your Love https://youtu.be/NpqmGx7meQw.

Esityksen ohjelmisto rakentuikin paljolti juuri tunteellisen kaihoisien rakkauslaulutyylisten kappaleiden varaan, mitkä oli valittu läheisesti populaarimusiikin maailmankuulujen taiteilijoiden ympäriltä.

Näistä voisi mainita ensiksi Sting ja Stevie Wonder. Sting olikin toisaalta sattumalta varsin ajankohtainen valinta, sillä hänen säveltämän Viimeinen Laiva -musikaalin Euroopan ensi-ilta oli saman päivän iltana Turun Kaupunginteatterissa. Sting oli itse siellä paikalla vieraana ja sen innoittamana Emmi lauloi hänen kappaleen Fragile. https://youtu.be/gnZgNYoZkeU.

Muita populääriviihteen esityksiä oli Emmin toisen setin aloituksena laulama Corinne Bailey Raen Put Your Records On. Tästä en kuitenkaan ollut täysin varma, oliko näin. Vaikka istuin aivan esiintyjien edessä metrin päässä, niin en yksinkertaisesti saanut aina selvää Emmin kuulutuksista, koska taustahälinä oli niin voimakasta ja se jatkui koko esityksen ajan.

Jatkossa tulivat vielä Norah Jonesin Don´t Know Why https://youtu.be/GozYEBItOCg, Marvin Gayen What’s Going On https://youtu.be/H-kA3UtBj4M, joku Michael Jacksonin tunnetuksi tekemä kappale sekä lähes uusinta uutta populaarimusiikkia Bruno Marsin uusimmalta levyltä poimittu kappale The Versace On The Floor https://youtu.be/-FyjEnoIgTM.

Jouduinkin kaivamaan näitä tietoja jälkikäteen melkoisesti ollakseni edes likimain tietoinen siitä mitä kappaleita esitettiin. Toki en voi syyttää kuin itseäni, sillä olisinhan voinut pyytää Emmiltä settilistaa niistä kappaleista, mitä hän esitti.

Konsta Mäenpää

Luvassa oli tunnelmallinen keikka, jossa kuullaan jazz- ja soul-klassikoita, näin oli esitteessä mainittu. Itse olin myös jotenkin asennoitunut enemmän jazziin kallellaan oleviin kappaleisiin, mutta populaariviihteen puolelle esitys kuitenkin meni suurelta osin. Standardien joukosta olisi löytynyt vaikka kuinka paljon hienoja laulettavia jazzkappaleita.

Ehkä valittu ohjelmisto kaikesta huolimatta sopi paremmin keskipäivän konserttiin ja sille yleisölle kohdistettuna, joka oli sinne tullut kuuntelemaan tai sitten vain seurustelemaan. Jos kuitenkin vielä poimitaan Emmin esittämiä kappaleita jazzin näkökulmasta, niin löytyi sieltä jokunen jollain tavoin jazziin läheisesti rinnastettavaksi luonnehdittavia kappaleita.

Ensimmäisen setin aikana kuultiin kaksi. Georgia On My Mind oli lähimpänä jazzmusiikkia, vaikka niin useasti kuultuna sekin alkoi tuntua vanhalta ja kuluneelta. Ray Charles on laulanut yhden tunnetuimmista versioista tästä kappaleesta https://youtu.be/fRgWBN8yt_E. Toinen oli ensimmäisen setin päättänyt Yves Montandin jo 1940-luvun loppupuolella tutuksi tekemä ikivihreä viihdekappale Les feuilles mortes (Autumn Leaves), mistä on tehty hyvinkin jazzillisia sovituksia historian kuluessa.

Kanadalaisen kitaristi-laulaja ja lauluntekijä Joni Mitchellin tuotanto tuntuu olevan naislaulajien suosiossa eikä syyttä suotta. Mitchellin sävellyksiä on käytetty paljon myös jazzversioina ja sieltä Emmi oli lainannut ohjelmistoonsa yhden 1960-luvun hiteistä Big Yellow Taxi https://youtu.be/94bdMSCdw20.

Emmi ja Konsta lopettivat esityksen Bluesette -jazzvalssiin, mihin pohjaksi oli otettu Judy Niemeckin lattariversio https://youtu.be/qk5fYRAsW_o.

SaloJazz Festival 2017 lauantai 30.9.
Café Maku
12.00 Emmi Raasumaa – laulu, Konsta Mäenpää – kitara

Takaisin