Seikkailua rockin ja jazzin psykedeliassa

Kuvat: Osku Rajala

18.07.2016 14:29


Tenors Of Kalma Image-lavalla.

Perjantaina Image-lavalla kuultiin kahta erilaista suomalaista jazzyhtyettä. Illan aloitti Tenors of Kalma, jonka nimi juontaa kahden muusikon, Jimi Tenorin ja Kalle Kaliman, pitkäaikaisesta yhteistyöstä. Molemmat ovat tehneet jo pitkään omaa uraansa ulkomailla ja yksinkertaisesti tästä syytä he eivät ole kovin tunnettuja kotimaassaan, vaikka esiintyvätkin aika ajoin myös Suomessa.

Viime vuonna 50 vuotta täyttänyt multi-instrumentalisti Jimi Tenor (Lassi Lehto) on taiteilijanimi, mikä syntyi aikanaan hänen yhtäläisestä ulkoisesta olemuksesta 1970-luvun pop-tähden Jimmy Osmondin kanssa ja hänen suosikkisoittimestaan tenorisaksofonista.  Hieman nuorempi, Berliinissä vaikuttava, kitaristi Kalle Kalima on vieraillut Pori Jazz -festivaalin Ultra Music Sessioissa ainakin kaksi kertaa aikaisemmin Johnny La Marama- ja K18-yhtyeiden kanssa 2000-luvulla.

Tenors of Kalma on varsin tuore trio, missä Jimi ja Kalle ovat yhdistäneet voimansa jazzin parissa vankkana tahdittajana monista yhteyksistä, erityisesti freen ja vapaan improvisoinnin parissa, itsensä läpilyöneen Joonas Riipan kanssa.

Jimin tapa tehdä musiikkia osoitti, että hän on taiteilija, jolle musiikin tuottaminen on laaja-alaista spontaania toimintaa. Eri tyylilajien raja-aidat eivät haittaa. Hänellä ei ole suunnitelmallista roolia pureutua yhteen ajatusmaailmaan, vaan ainekset löytyvät elokuvamusiikista, valokuvauksesta, lyhytfilmien ohjauksesta ja erikoisten itse suunnittelemien elektromekaanisten instrumenttien omintakeisesta kokonaisuudesta.

Kaliman rento tyyli tuotti terävästi iskevää soinnukkuutta ja Riipan tappavat täsmäiskut saivat aikaan verratonta natinaa ja raastavaa rahinaa, joihin Jimi vastasi sekä laululla, tenoria soittaen että elektronisilla tehosteilla. Näin luotiin seikkailu jossain jazzin ja elektronisen pop- ja rockmusiikin välisellä harmaalla ”ei kenenkään maalla”.

Kokeilevaa psykedeeliskiemuraista improvisaatiofunkrockia ja jazzvivahteita sisältäneeseen soitossa Jimi sahasi sointuja palasiin jonkinlaisilla sekvenssereiden ja syntetisaattoreiden välityksellä. Näin hän sai lisättyä soittoon mielenkiintoisia lisäefektejä, mitkä puraisivat rouhean tymäkästi.

Romurautaa voisi joku sanoa, mutta mielestäni siitä löytyi rehevää poikkitaiteellista aistikkuutta. Näissä ”geimeissä” on syytä heittää ennakkoasenteet romukoppaan.

Pori Jazz 2016, perjantai 15.7.2016
Image-lava
18.00 Tenors of Kalma

Takaisin