Täyteläistä klassis-barokkipohjaista jazzia

Kuvat: Olli Sulin

11.07.2017 13:43


AR Quartet esiintyi erinomaisen näyttävästi.

Vuoden 2013 Pori Jazz -artistiksi valittu Artturi Rönkä kuuluu eittämättä nuoren jazzsukupolven nouseviin pianistitähtiin. Muistan hyvin miten jännittynyt tämä nuori mies oli ennen ensimmäistä täyspitkää soolokonserttiaan Korpo Gårdin salissa Korpo Sea Jazzissa yhteydessä kaksi vuotta sitten. Turhat jännitykset karisivat konsertin päästyä vauhtiin ja kaikin puolin erinomainen esitys osoitti lopullisesti miten lahjakkaasta pianistista on kyse.

Hänen perustamansa AR Quartet on osoitus siitä miten vahvoja nousevan jazz-sukupolven muusikkomme ovat. Yhdessä Artturin kanssa kvartetissa soittavat, saksofonisti Sampo Kasurinen, basisti Eero Seppä ja rumpali Joonatan Sarikoski ovat kaikki samaa vuonna 1990 syntyneiden ikäluokkaa.

Artturi Rönkä tekee etevää sävellystyötä.

Yhtye voitti 2012 Suomen Young Nordic Jazz Comets -osakilpailun ja esiintyi Kööpenhaminassa kilpailun pohjoismaisessa showcase-huipennuksessa. Toisen sijan belgialaisessa Jazz Hoeilaart -kilpailussa ja seuraavana vuonna myönnetty We Jazz Rising Star -palkinto osoitti tämän silloin vähän yli kaksikymppisten muusikoiden muodostaman potentiaalisen kypsyyden ja esittämistaidon. Artturi oli onnistunut kokoamaan sopivan muusikkojoukon ympärilleen esittämään pääasiassa hänen omaa sävellystyötään soittavalle kvartetilleen.

Vuonna 2014 ilmestyi Quartetin nimeä kantava esikoislevy, mutta maanantain iltapäivän päätteeksi Artturi oli päättänyt esittää aivan jotain muuta omasta sävellystyöstään. AR Quartet aloitti hitaalla balladinomaisella kappaleella ja siirtyi sitten barokkiaikakauteen brittiläisen 1600-luvun barokin ajan säveltäjän Henry Purchellin kappaleella Music for a While.

Tämän jälkeen Artturi kertoi seuraavan sävellysteoksen syntyneen viime vuodenvaihteessa. Kyseessä oli siis useampia osia sisältävä tuore teos, mikä Artturin mukaan pyrkii eräällä tavalla kommentoimaan tuota Purchellin aikakauden tyyliä. Se lähti liikkeelle Alkusoitolla. Huomionarvoista siinä oli pianon ja rumpujen välinen keskinäinen ”kinastelu”, mikä siivitti soittoa hienosti eteenpäin. Toisessa osassa vastaava taistelu käytiin hieman voimakkaammalla intensiteetillä rumpali Joonatan Sarikosken ja sopraanosaksofonia läpi esityksen soittaneen Sampo Kasurisen välillä.

Barokkiaiheisen musiikin parissa pysyttiin siitäkin eteenpäin mentäessä vaihtamalla tyylisuuntaa ranskalaiseen barokkiin kappaleella Courante. Asiaa paremmin tuntematta, niin ilmeisesti kyse oli kolmijakoisesta ranskalaisesta barokkitanssista. Siitä jatkettiin eräänlaisella tanssikarakterilla Sarabande -nimiseen kappaleen johdatuksella, mikä oli ilmeisesti toinen kahdesta lainakappaleesta, toinen taas oli yhtyeen tulkinta brasilialaisen säveltäjän Egberdo Gismontin kappaleesta Agua e Vinho. Loppuvetona saimme kuulla vielä Artturin kappaleen Numero 2, kun kuulemma ykköstä ei ole olemassa.

Esitys oli mielestäni aivan upea edeten mahtavan tiukalla otteella läpi koko konsertin. Klassinen musiikki on Artturille hyvin tuttua ja läheistä ja tämä tulikin hyvin esille hänen sävellyksistään, joita yhdisteltiin todella mainiosti barokinajan musiikin aineksista kerättyyn pakettiin. Kun tähän saatiin kiedottua muhkean tuore modernin jazzin saundikas väreily omalla oivallisella rytmiikalla, niin tulos oli kertakaikkisen verratonta kuuntelumusiikkia. Soittajien keskinäinen saumaton yhteispeli sekä vapaasti virtaava improvisaatio oli mahtavaa kuunneltavaa.

Yhtyeen musiikkia voi kuunnella osoitteessa https://soundcloud.com/artturironkaquartet

Pori Jazz 2017, jazzkatu, maanantai 10.7.2017
LähiTapiola-lava
18.00 AR Quartet

Takaisin