uLTRA mUSIC nIGHTS @ tHEATRE

Kuvat: Matti Korhonen

19.07.2013 13:29


Berliiniläiskolmikko vaihtoehtoisen musiikin luomistyössä

Kolmen illan Ultra Music Nights -ohjelmisto alkoi torstaina Porin Teatterin pienessä salissa työnimellä ”Ultra Saxophone Trinity”. Kolmen kokoonpanon iltapuhde toi lavalle taas mielenkiintoisen ryhmän soittajia kokeilevan ja suurelta osin improvisoituun soittamiseen perustuvan musiikin pariin. Suomalaiset esiintyjät Mikko Innanen, Teppo Hauta-aho ja Nordic Trinity -trio ovat tämän kaltaisen jazzilmaisusuunnan kuulijoille varmasti entuudestaan tuttuja nimiä. Ulkomaalaiset soittajat sitä vastoin olivat uusia tuttavuuksia.

Wanja Slavin

Wanja Slavin

Illan aloitti kolmikko Slavin – Eldh – Lillinger.  Tänä päivänä hyvin Berliinin jazzpiireissä tunnettu alttosaksofonia ja -klarinettia soittava Wanja Slavin aloitti soittamisen klarinetilla ja pianolla kuusivuotiaana ja viidentoista iässä mukaan tuli opintojen myötä saksofoni. Vuonna 2005 hän debytoi myös säveltäjänä ja myöhemmin hän jatkoi vielä opintojaan filmimusiikin parissa. Kolmekymppinen saksalainen rumpali Christian Lillinger tunnetaan mm. yhteistyöstä viime syksynä kuolleen free- ja avantgardesaksofonistin John Tchicain kanssa. Ruotsalainen kontrabasisti Petter Eldh tekee yhteistyötä mm. pianisti Django Batesin kanssa. Kolmikko on tavannut toisensa Berliinissä eri freejazz -yhteyksissä ja päättivät perustaa trion, johon jokainen toi omaa materiaalia harjoituksiin.  Noin kahdessa viikossa palaset loksahtivat kohdalleen ja heti sen jälkeen he päättivät alkaa tehdä levyä. Nyt yhtye on ollut kasassa vähän yli kaksi vuotta ja eilisessä Ultra Music -session avauksessa he soittivat tämän levyn sisältöä. Trion jäsenistä vain Petter Eldh on aikaisemmin soittanut Suomessa.  Tämä tapahtui viime vuoden Tampere Jazz Happeningissä.

Petter Eldh

Petter Eldh

Kolmikon näkemys on uskoa, että maailmaa voidaan parantaa tieteen, teknologian ja modernin vapaan demokratian keinoin, mutta myös luomalla laadukasta vaihtoehtoista musiikkia. Pitää vain todella pyrkiä kehittämään kaikkia elämän alueita. Yhtye toimii näitä periaatteita noudattaen luoden yhtenäisen vahvan rakenteen musiikkiinsa saumattomalla yhteispelillä. Halu saada kaikki toimimaan ajatellulla tavalla muodostaa sellaisen elementin, mikä avartaa kuulijoiden musiikillista ajatusmaailmaa ja antaa heille uuden vaihtoehdon. Yhtyeen motto on ”sekoittaa kuulijan ajatukset jazzmusiikin suhteen sellaisiksi, että tavanomaiselle mainstreamjazzille syntyy vaihtoehto.” Näin he pyrkivät luomaan uudenlaista musiikillista särmää.

Christian Lillinger taputteli rumpusettiä aivan omintakeisella tyylillä

Christian Lillinger taputteli rumpusettiä aivan omintakeisella tyylillä

Lavalla Lillinger taputteli loputtomia monimuotoisia rytmejä Slavinin vapaan monimutkaisen puhalluksen lomaan. Eldh puolestaan loihti soittoon jäätävän viiltävän harmonisen rytmin.  Tuloksena oli ajoittain raa’an irrallista ja lennokkaan irtonaista tulkintaa. Soitto saavutti outoja piirteitä, mutta siinä oli kaiken aikaa tietynlainen rytmikäs hyvin toimiva pohja, mikä vei mukanaan. Siinä oli jonkinlaista uuden musiikin omalaatuista vetovoimaa, mikä on uuden soittajasukupolven tapa toimia nykyään.

Takaisin