Yleisöä vetoavaa pianotriotyöskentelyä

Kuvat: Maarit Kytöharju

07.11.2017 16:22


New Zion trio esitti yleisöön menevää viihdyttävää jazzia.

Sunnuntai iltapäivä jatkui Pakkahuoneella minulle etukäteen täysin tuntemattomalla New Zion -trion musisoinnilla. John Zornin, ja Marc Ribot’n kanssa yhteistyötä tehnyt pianisti ja urkuri Jamie Saftin vetämän pianotrion kotipaikka on New York. Alkujaan trion soittimiin kuului kontrabasso, mutta nykyään basistina toimiva Brad Jones soitti sähköbassoa, joten jazzin kannalta ei voida puhua aivan tavallisesta peruspianotriosta.  Kolmikon vakituisen rumpalin Craig Santiagon korvasi Tampereen kävijöille hyvin tuttu vieras Hamid Drake, joka on esiintynyt Tampere Jazz Happeningissä lukemattomia kertoja eri yhtyeissä kahdeksana eri vuotena.

Trion työskentelyn pohjana sanotaan olevan reggaen pehmeästi jumputtava poljento, siitä johdannaisena syntynyt Jamaikan Dub sekä jazzin näkökulmasta katsottuna syvä uskonnollinen spirituaalisuus.

Yhtyeen vetäjä pianisti Jamie Saft sävellyksillään yleisön syttymään.

Esitetyt kappaleet olivat yhtyeen kolmelta julkaistulta albumilta. Twelve Tribes, The Red Dies, Charlie Pipe, ja Lamb’s Bread olivat Saftin sävellystyötä, mutta silti tuntui siltä, että Saftin soitto irtosi huomaamatta improvisoinnin saattelemana vapaaseen lentoon ja tuloksena oli nautinnollinen kokonaisuus sykähdyttäviä jazzin herkkuhetkiä.  Saftin piano ja urut sykähtelivät tasaisesti hyvin herkällä jopa mieltä liikuttavalla tunteellisella tasolla. Tunteenpurkauksen Saft kaivoi jostain syvältä transsinkaltaisena vuolaasti virtaavana toistonorona.

Hamid Drake nakutti näpsäkällä kapulatyöstöllä täsmällisen taiteellista rytmimattoa ja Brad Jonesin basson imevä jumputus korosti yhtyeen lumovoimaisuutta. Tuloksena oli tahdikkaan viihteellinen kokonaisuus, mitä oli helppo seurata ja yksinkertaisesti rennosti heittäytyä mukaan.

New Zion Trio muokkasi kulkuaan tuoreen kypsällä hyvällä svengillä rytmikkään tehokkaasti hakien uusia musiikillisia jalansijoja matkan aikana. Yhtye sai aikaiseksi mukavan rennon ja kuuntelijaystävällisen vapauttavan ilmapiirin. Kuuman polttavan Reggaen jouhea rytmi kulki mukana pehmeästi kaiken aikaa taustalla sekoittuen luontevasti Saftin laajaan genreseikkailuun kosketinsoittimien monipuolisten äänien valtavirrassa.

New Zion Trio oli ensikokemuksena todella mahtavan yllätyksellinen kokonaispaketti. Kolmikko teki väkivahvaa työtä suurella sielun ytimeen painuvalla ja lähes mielenliikutukseen tilaan johdattelevalla esityksellään. Siinä oli sitä suurta älyllistä täsmällisyyttä, upeaa taiteellista vaikutelmaa ja tunteen paloa, mistä ainakin itse tykkäsin. Tuloksena oli hieno yhdistelmä säntillisen pehmeää rytmirytkettä yhdistettynä melodisen lämpimällä sykkeellä ja jazzin ylevällä svengillä. Se teki upean vaikutuksen.

Vaikka trion musiikki saattoi ajoittain tuntua hieman monotoniselta, niin siitä hohkasi kaiken aikaa ahnas, mukaansatempaavan letkeä ja ylikypsä sointumaailma, mikä herkisti varman tuntuisesti kuulijan kaikki aistit hereille. Se oli viihdyttävää ja teki totta vie hyvää, kaikki palaset tuntuivat loksahtavan hyvin kohdalleen.

Tampere Jazz Happening 2017
5.11.2017 sunnuntai iltapäivä Pakkahuone
15.45 New Zion with Hamid Drake (US)
(Jamie Saft – piano, Fender Rhodes, Hammond urut, Brad Jones – sähköbasso, Hamid Drake – rummut ja erilaiset lyömäsoittimet ja äänilähteet)

Takaisin