Jazzahead! 2017 27.4. – 30.4. Bremenissä

Kuvat:

19.04.2017 14:01


jazzahead! 2017 - Bremen

Vuodesta 2006 lähtien vuosittain järjestetty jazzahead! -tapahtuma http://jazzahead.de/de/ kerää taas huhtikuun viimeisen viikonvaihteen aikana jazzmusiikin vaikuttajia Bremeniin neljän päivän ajaksi. Tapahtuma on vuosi vuodelta kasvanut kokonaisvaltaiseksi jazzforumiksi, mikä kerää yhteen suuren joukon jazzmusiikin piirissä toimivia kansainvälisiä organisaatioita. Tapahtumassa ei siis ole kysymys pelkästä musiikkifestivaalista, vaan jazzmusiikin ammattilaisten kansainvälisestä kokoontumisesta, mikä huipentuu showcase-musiikkiesityksiin.

Tapahtuman taiteellisesta johdosta vastaavat bremeniläiset, jazztrumpetin professori, Ulrich Beckerhoff ja Bremenin Sendesaal-konserttitalon taiteellinen johtaja Peter Schulze. Käytännön järjestelyistä vastaa Messe Bremenin tiimiorganisaatio, mikä on osa Bremenin elinkeinokeskusta WFB:tä.

Jazzahead!-viikonloppu ei ole pelkästään jazzmusiikin juhlaa 41 eri showcase-yhtyeen esitysten myötä. Siihen liittyy näyttelyitä, monen sadan näytteilleasettajan kaupalliset messut ja parin viikon mittainen kulttuurifestivaali sekä taiteidenvälinen symbosiumi-konferenssi, mikä tänä vuonna kulkee nimellä ”Improvisation & Jazz for Kids”. Siitä on kehittynyt myös yksi merkittävimmistä kansainvälisistä muusikoiden verkostoitumispaikoista.

Suomi on tänä vuonna näyttävästi esillä. Vuodesta 2011 alkaen jazzahead! on tarjonnut vuosittain vaihtuvalle maalle tilaisuuden esitellä omaa taidettaan, kulttuuria ja musiikkia eri puolilla Bremeniä. Tänä vuonna keskiössä on Suomi. Lankalauantaina 15.4. alkaneella kulttuurifestivaalilla, mikä on osa jazzahead! -tapahtumaa, pääpaino on erityisesti jazzmusiikissa, mutta mukana on laaja kirjo visuaalista taidetta, teatteria, lausuntaa ja muita kirjallisuuden piiriin keskittyviä esityksiä sekä tanssiesityksiä, kuten ”Tango Suomi” 22.4–24.4. http://www.city46.de/programm/april-2017-uebersicht/tanz-international.html. Tärkeänä voidaan pitää myös Suomen osalta näkyvyyttä kaupallisella messuosastolla.

Showcase koostuu neljästä kokonaisuudesta. Torstaina 27.4. on Suomi-ilta ”Finnish Night”, missä Suomea edustaa 8 orkesteria, Kari Ikonen Trio, Dalindèo, Raoul Björkenheim eCsTaSy, Gourmet, Tenors of Kalma, VIRTA, Verneri Pohjola Group ja Aki Rissanen Trio. Suomalaisten järjestelytoiminnassa on mukana tiiviisti Music Finland http://musicfinland.fi/fi/palvelut/tuet-ja-tapahtumat/vienti-ja-edistamishankkeet/jazzahead-2017

Perjantaina 28.4. esillä on ”European Jazz Meeting”, jolloin lavalle nousee 16 eurooppalaista yhtyettä edustaen 12 eri Euroopan maata. Lauantaina 29.4. iltapäivän aikana “German Jazz Expo” tuo lavalle 8 saksalaista kokoonpanoa ja ilta kuluu ”Overseas Night” -teemalla 8 merentakaisten kokoonpanojen määrätessä tahdin. Kauimmaiset yhtyeet tulevat Chilestä, Argentiinasta ja Australiasta.

Kolmen päivän ja illan showcase osuus nähdään ja kuullaan Bremenin messukeskuksen halleissa 7.1 ja 7.2 http://jazzahead.de/de/news/jazzahead-2017-showcaseprogramm-steht-fest/ sekä viereisessä Kulturzentrum Schlachthofissa, ”Teurastamossa” http://www.schlachthof-bremen.de/en/program.html. Showcase konserttien lisäksi viikonlopun aikana eri puolilla kaupunkia on iltaklubeja ja mm. suomalaiset ryhmät soittavat vielä 29.4. jazzklubeilla.

Jazzahead! -tapahtumassa jaetaan vuosittain myös palkintoja. German Jazz Journalism Award -palkinto lanseerattiin vuonna 2012 ja se jaetaan henkilölle, joka on edistänyt saksalaisen jazzmusiikin vientiä luomalla yhteyksiä erityisesti ulkomaille.  Jazzahead!Award, 15000 euron palkinto, jaetaan vuosittain kansainvälisesti ansioituneelle jazzmusiikin toimijalle, kuten tuottajalle, valokuvaajalle, managerille tai festivaalien järjestäjälle, mutta valinta voi osua myös jazzmuusikolle. Ensimmäinen, vuonna 2006 jaettu, palkinto meni tunnetulle ECM levy-yhtiön tuottajalle Manfred Eicherille.

Jazzahead! 2017 27.4. – 30.4.2017
Kansainvälinen maailmanlaajuinen jazzmusiikin konferenssi
Messe Bremen, Halle 6 ja 7, Findorffstr. 101, 28215 Bremen
www.messe-bremen.de

Takaisin