Saijazz- koilliskairan maailman pienin jazzfestivaali  

Kuvat:

17.03.2018 19:08


Tuomo Prättälä (@ Soili Vauhkonen)

Legendaarinen Saijazz jazzaillaan pääsiäislauantaina 31.3.2018 koillisen kairan selkosten keskellä, ”keskellä ei mitään”, Sallan ja Savukosken puolivälin tietämillä. Täällä on Saijan kylän Saija-Pirtti, jossa kajahtaa jälleen Saijazz.

Saijazz on juuri sopivasti käteen sopiva, reilut puolentoistasataa imaiseva tapahtuma 1952 rakennetussa Saija-Pirtissä. Tunnelma on tiivis ja kanttiinin persoonalliset eväät makoisat. Huussit ovat pihan perällä. Hyvällä tuurilla revontulten loimussa.

Aili Ikonen (@ Matti Korhonen)

Kaksikymmentä vuotta sitten oli 50-luvulla rakennetun Kansantalon, nykyisen kylätalon kunnostus juuri valmistunut. Uusituissa tiloissa järjestettiin juhlia ja tapahtumia. Edesmennyt toimittaja Tapio Nevala hommasi vierailijaksi jazzyhtye AAHO:n, Anna Arpisten Haavojen Olla. Konsertti oli menestys sekä tunnelman, että yleisön puolesta. Siitä syntyi Saijazzin tarina ja Helsingin Sanomat noteerasi sen pian maailman pienimmäksi jazzfestivaaliksi

Saijan-Pirtin aistyikkaalle esiintymislavalle noussee tänä vuonna klo 20.00 Tuomo Prättälän Trio. Monipuolisen pianisti-laulaja Tuomo Prättälän taidot ja näkemys ihastuttavat kontekstiin katsomatta.

Tällä kertaa Tuomo on koonnut loisteliaan jazztrion, joka sukeltaa Kurt Weillin, Cole Porterin ja Rodgers & Hart -lauluntekijäduon klassikkokappaleiden maailmaan. Lisäksi kuullaan uusia sovituksia alun perin vähemmän jazzillisista sävelmistä. Tuomon mukaan luvassa on viihdettä ja taidetta, svengillä ja tunteella.Tuomon kolmikon muut jäsenet ovat basisti Ville Herrala ja rumpali Jaska Lukkarinen.

Jose Mäenpää

Pieni on kaunista, ainakin kun laulajatar Aili Ikonen ja vibrafonisti Panu Savolainen valoittavat lavan. Aili Ikosen ja Panu Savolaisen muodostama laulu-vibrafoni-duo tuo raikkaan tuulahduksen tunnettuihin ja vähän vähemmän tunnettuihin sävelmiin. Suurta innostusta keränneestä, yhdessä Herd-trion kanssa esitetystä Jazzbasilli-ohjelmistosta tunnetun kaksikon ohjelmistosta löytyy mm. niin suomalaisia ikivihreitä, Joni Mitchellin klassikoita kuin Ailin omia kappaleita. Intensiteettiä, jännitystä ja spontaaniutta ei puutu, kun maamme ykkösjazzlaulaja ja virtuoottinen vibrafonisti päästävät duonsa valloilleen.

Illan lopettaavasikään levyn julkaissut Josén Pimeä Puoli. Ilman pimeää ei voi olla valoa. Jossakin bluesin, jazzin ja noirin kaukaisella raja-alueella käydään loputonta kaksintaistelua, jossa vastapuolina ovat Josen tummanpuhuvat tarinat sekä Pimeän Puolen värisevä twist. Kumman kohtalo onkaan joutua Hornan Tuliin? Lempo soikoon, että vanhoissa kunnon lännen tarinoissa hyvä vetikin Coltinsa esille aina pahaa nopeammin! Tässä tarinassa ei ole kuitenkaan voittajia tai häviäjiä, sillä totuus ei ole koskaan mustavalkoinen…’

Liput 30 €.
Lipputoimistosta ennakkoon 28 € + toimitusmaksu 2 €
Sallan Matkailuinfossa on Lipputoimisto.fi -myyntipiste, josta lipun voi ostaa hintaan 28 €. Avoinna ma-pe 9-16

 

Takaisin