Salojazz Festival täyttää kaupungin jazzilla

Kuvat:

25.08.2017 09:48


Teppo Mäkynen, salolaisen jazzin ykköstahdittaja (@ Osku Rajala)

SaloJazz festival 2017 kutsuu konserttikävijäitä korkeatasoisen ja mielenkiintoisen musiikin ja sen tuottaman tunnelman pariin jo kuudetta kertaa. Viisi konserttia ja viisi tapahtumapaikkaa levittävät jazz-tunnelmaa Salon kaupunkiin. Laulettu ja instrumentaali jazz, soul, funk ja groove täyttävät konserttipaikat kahden vuorokauden ajan. Suomalaisen jazzin huippunimiä löytyy esiintyjälistalta runsaasti – ei kuitenkaan niissä perinteisimmissä kokoonpanoissa. SaloJazz Festivalia varten kootut tai viime vuosina harvemmin kuullut kokoonpanot antavat syyn tutustua syksyn festivaalin konserttitarjontaan. Mielenkiintoista kuultavaa riittää.

Festivaali liikkuu Salon ydinkeskustassa tarjoten erilaista tunnelmaa viidessä eri tapahtumapaikassa. Teatteri Provinssin ja Rikala Bar&Grillin keikat aloittavat tapahtumat perjantaina 29.9. ja tapahtuma saa lauantaina 30.9. jatkoa, kun jazz täyttää Cafe Makun, Veturitallin ja Hometownin.  Konserttipaikoista ja -ohjelmasta löytyy jokaiselle jotain: laulettua, tunnelmoivaa jazzia ja Stevie Wonderin hittibiisien tuoreita tulkintoja. Kokoonpanoja löytyy tiukasta groove-kvintetistä tiivistunnelmaiseen trioon.

Claudia Campagnol

SaloJazz esittelee kansainvälisesti tunnustetun laulajatar Claudia Campagnolin suomalaisen huippukvartetin säestyksellä. Monipuolinen muusikkous kuultaa läpi Claudian taipuisassa jazzvokalismissa, joka on kuultavissa yhteistyössä mm. Antonio Faraòn, Marcus Millerin ja Manu Katchén kanssa. Salossa Campagnolin kanssa lavalle nousevat muun muassa Verneri Pohjola ja Teemu Viinikainen.

Syksyllä 2010 perustettu D-Booster esittää originaalia materiaalia, jonka innoittajana on 1970 ja 1980  -lukujen groovejazz ja sen suuret nimet, kuten Dave Sanborn, Stuff, Freddie Hubbard, Herbie Hancock ja George Benson. Yhtyeessä kohtaa kaksi muusikkosukupolvea: 1960-luvulla syntyneet Perkiömäki, Kukkonen ja Ketola, sekä nuoremman polven aktiiviset ja asemansa jo vakiinnuttaneet edustajat Fredriksson ja Kivivuori. Kuriositeettina mainittakoon, että Perkiömäki, Kukkonen ja Ketola ovat Suomen ensimmäiset taiteelliset musiikin tohtorit jazzin saralla, tässä järjestyksessä.

Bändin musiikissa värikäs soundimaailma kohtaa mukaansatempaavan sykkeen, jonka sisällä toteutuu perinnetietoinen jazzillinen vuorovaikutus soittajien kesken. D-Boosterin musiikin ytimessä ovat groove, funk ja blues. Yhtyeen kappaleisiin on rakennettu tarkoituksella tarttumapintaa myös jazziin vihkiytymättömille kuulijoille, kuten mukaansatempaavaa groovea, toistuvia riffejä ja tarttuvia melodioita, taiteellisesta laadusta kuitenkaan tinkimättä. D-Boosterin esikoisäänite D-isco julkaistiin joulukuussa 2013.

Tummasoundinen, nuori Turun konservatoriosta valmistunut laulaja, Emmi Raasumaa esiintyy lauantain ilmaisessa kahvilakonsertissa. Cafe Makussa on luvassa tunnelmallinen keikka, jossa laulajatar tulkitsee jazz- ja soul-klassikoita kitaran säestyksellä.

Parivaljakko Lötjönen – Mäkynen (© Osku Rajala)

Salolainen rumpali Teppo Mäkynen kuuluu festivaalin vakioesiintyjiin. Tänä vuonna liikkeellä on 3TM -trio, jossa lauantain Veturitalli-keikalla Tepon ohjastamana soittavat myös luottobasisti Antti Lötjönen sekä saksofonisti Jussi Kannaste. 3TM on trio, jonka ilmaisu perustuu keskinäiseen vapauteen ja yksilölliseen vastuunottoon. Musiikki saa löytää uusia suuntia ja hengittää vapaasti, mutta pysähtyy välillä teknon kaltaiseen toistoon. Jokainen soitin on yhtä tärkeä ja tavoitteena on luoda yhteinen syvä sointi eli soundi. Kehyksen trion musiikille muodostavat Mäkysen originaalisävellykset, joiden akustista äänimaisemaa rikastuttavat samplerin elektroniset värit. Minimalismi ja maksimalismi kohtaavat.

Wonder Girls esittää festivaalin päätöskonsertissa Stevie Wonderin loistavaa tuotantoa 1960-luvun lopulta 1980-luvun puoliväliin aina herkistä balladeista tiukkaan funkpoljentoon. Kappaleiden lauluosuudet on sovitettu kolmelle naisäänelle sopiviksi mehukkaiksi harmonioiksi. Turkulais-salolais-helsinkiläinen yhtye perustettiin vuonna 2007 yhteisestä rakkaudesta Stevie Wonderin sielukkaaseen musiikkiin. Wonder Girls viettää siis tänä vuonna kymmenvuotisjuhlaansa!

Bändin soittajat löytyvät Suomen teatteri- ja jazzmusiikin huipulta. Kitaraa soittaa Turku Jazzin vuoden artisti 2015, Ilpo Murtojärvi, ja koskettimien takaa löytyy monitaituri Henri Mäntylä, jota voi kuulla mm. Timo Lassyn, Nina Myan ja oman Aura Flows -yhtyeiden riveissä.

SaloJazz Festivalin päätösjamit vievät tapahtuman päätökseen Hometownin jazzklubi-tunnelmassa.

Festivaalin ohjelma tässä

Takaisin