Heikki Kauppinen: Meillä Soi – Kotkan ja Haminan kevyen musiikin värikkäät vaiheet

Kuvat:

03.06.2014 10:56


Heikki Kauppinen: Meillä Soi

Tämän kirjan tekeminen otti aikaa viisi ja puolivuotta… allekirjoittaneelta kului aikaa puoli vuotta sen lukemiseen, makusteluun ja tämän arvion tekemiseen. Siitä anteeksipyyntö Kauppisen Heikille.

Mikä sitten maksoi meikäläiselle tuon puoli vuotta? Yksinkertaisesti se, että tämän 300 -sivuisen A 4 -sivukokoisen kirjan sisältö on uskomaton! Toistan, uskomaton! Kirja pitää sisällään Kotkan ja Haminan kevyen musiikin värikkäät vaiheet. Korostan sanaa värikkäät!

Liikkeelle lähdetään Kotkan ensimmäisestä orkesterista: Norjan sahan työläisistä koostuvasta torvisoittokunnasta vuodelta 1875, jonka käyttöön sahan omistaja Hans Gutzeit hankki kuusi kappaletta torvia 571 markalla. Kirja päättyy osittain nykypäiviin, viimeisenä varsinaisena juttuotsikkonaan: Rytmimusiikki Kymenlaakson Radiossa… Ajallinen takarajaus on kuitenkin Kauppisen mukaan vuosi 1965, rock’n´n roll ja moderni jazz.

Noiden kiintopisteiden väliin mahtuu yli 200 muusikko esittelyä, useita muita speciaalipersoonia että -juttuja ja tietysti Viirumömmö. Esille tuodaan myös omina osioinaan useat soittopaikat, joista legendaarisin Fennia Keisarikuntineen, jossa kirjan kirjoittaja Heikki ”Porky” Kauppinen oli Kolmen Jääpalan Ginin Ritari.

Kauppinen ei säästele sanaista arkkuaan kirjan teksteissä. Varsinaisen henkilö- ja asiaesittelyjen lisäksi leppoisan soljuva teksti sisältää valtaisan määrän erilaisia muistoja ja tapahtumia. Kaikki imevän messevästi kirjoitettuna. Uskottavanakin. Ei voi muuta kuin ihmetellä sitä energiaa ja musiikinpaloa, joka eri aikakausien kotkakeskeisten muusikoiden sisällä roihusi.

Juro-otsaisesta, mollivireisestä suomalaisuudesta poiketen tuon piirikunnan soittajilla on kautta ajan syrjän sykkinyt valtaisa ja jekkumainen huumori. Huumori, jota kaikki eivät ymmärtäneet ja hyväksyneet. Eivät, vaikka kirjan esiintuovalla Viirumömmöllä on rutolti positiivissympaattisiakin.

Viirumömmöjen lisäksi kirjan kuvitus on erinomainen! Lähes jokainen kirjassa esitelty persoona on päässyt mukaan. Eikä kyseessä ole pelkkiä promo- tai pönotyskuvia, vaan mukana on tuhottoman hienoaja otteita elävästä elämästä. Niin työstä kuin vapaa-ajastakin. A 4 -sivukoko mahdollistaa myös kuvakooksi sellaisen, että suurennuslasia tarvitaan harvinaisen vähän. Tosin mustavalkokuvaoriginaalit ovat osin aikojen saatossa menettäneet jonkin verran sävyjään, mutta niinhän meille kaikille käy historiaan saatossa. Hieno kuvakattaus kokonaisuudessaan.

Vaikka itse ei olisikaan missään sidossuhteessa Kotkaan, tätä kirjaa lukiessa tuntuu siltä, että olisi elänyt vuosikymmenet näiden kirjan sankareiden keskellä. Josko useimmat henkilöt olivatkin nimeltään outoja, heistä kasvoi kirjan myötä itsekullekin lukijalle erittäin läheisiä kavereita. Kavereita, jotka myötäilivät oivasti kirjan kronologista juttuasettelua. Todella makoisa kattaus!

Meidän sisäsuomalaisten on sinänsä aikalaisen vaikea tietyiltä osilta kuitenkin aistia kotkalaista ilmapiiriiä, koska mm. meri, saaret, satama, pimeä viina ja laivahuorat pitävät sisällään elementtejä, joita ei voi kuvitella, vaan ne täytyisi ilmeisen omakohtaisesti kokea. Kuten kirjan tekstien sisällään pitämä merkkivalikoima lasikantisista nuottikirjoista. Kauppinen on onnistunut näidenkin asioiden tulkkauksessa kuitenkin erinomaisesti.

En tiedä annanko jollekulle väärän kuvan tästä kirjasta ylenpalttisella kehumisellani. Mutta en voi muutakaan tehdä, sillä tällaisiä mehukkaan fakta-fiktiivisia paperillepanoja ei eteeni ole aiemmin tullut. Ei, vaikka kirjahyllyssäni on yli kuusi metriä musiikkiin liittyvää kirjallisuutta. Muista hyllymetreistä puhumattakaan.

Eikä mieltymykseni ja kehumiseni ole hetken huumaa, vaan alussa mainitsemani puolivuotisen lukemisen ja tutkailun vankkumaton tulos. Siksi päätös tämän teoksen erinomaisuudesta.

Tätä voi nauttia pikkuisina makupaloina tai suurina haukkauksina. Yritys kannesta kanteen lukemiseksi yhtäjaksoisesti voidaan rinnastaa itsemurhaan.

Heikki ”Porky” Kauppinen on tehnyt tämän teoksen kasaamisessa todellisen miehen työn! Historiallisen uroteon! Valtavan arvokas haastattelu- ym kirjan tekomateriaali on talletettu Jazz & Pop Arkistoon ja Kymenlaakson museoon.

En voi muuta kuin ihailla Kauppisen aikaansaannosta. Hänen pitkäjänteisyyttään ja erityisesti muistia… kaiken eletyn elämän jälkeen!

Tämä teos kuuluu kaikkien kirjahyllyyn! (OR)

Heikki Kauppinen

Meillä Soi – Kotkan ja Haminan kevyen musiikin värikkäät vaiheet

Sivunvalmistus ja painatus

Painotalo Westman

Kotka 2013

ISBN 978-952-93-2955-7

Takaisin