Janne Salmi: Vanha rokkistara

Kuvat:

17.05.2014 16:52


Janne Salmi: Vanha rokkistara

Rockia, ammattiyhdistystä, sanamuunnoksia… siinä muutamia teonsanoja, joista tämä Janne Salmen kirjoittama kertoo legendaarisen Jussi Raittisen elämänkerran toisessa osassa. Siis jatkona Heimo Hatakan vuonna 2003 ilmestyneelle Muistan vielä vuonna -56 kirjalle, joka päättyi vuoteen 1977.

Tällä kertaa ei edetä J. Raittisen elämää kronologisessa järjestyksessä vaan Matti Laipion ”sämpläämässä” aihiomuotissa. Näin saadaan sidottua paremmin yhteen monet asiakokonaisuudet. Taitoltaan tämä teos petraa edellisosasta, ollen eläväisestä kokonaiskuvastaan huolimatta aikalailla selvälukuisempi. Kiitos tästat lankeaa ulkoasun rakentaja, rockabillykuviosta tutulle Mika Liikarille.

Sivumäärä on kasvanut edellisosasta 350 sivuun eli reilut 70 sivua lisää. Edellämainitulla taitolla ilmeinen osuutensa asiaan. Oman osansa myös syö Raimo Öystilän kokoama 16 sivuinen discografia sekä kirjan 10 sivuinen henkilöhakemisto. Täyttä tavaraa kumpikin.

Raittisen elämä ei todellakaan ole ollut yksipuista. Sitä ei ole myöskään kirjan sisältö on. Se pursuaa asiaa, juttua ja tarinaa hillittömällä tahdilla. Asiat, nimet, tapahtumat… kirjan koko sisältö on monin paikoin hengästyttävää luettavaa. Jo kirjan sisällysluettelo antaa osviittaa tulevaan: Jussi & The Boys 1977-80, Takaisin 50-luvulle, Päiväkerhossa lastenmusiikkia – yökerhossa jatsia, Ay-pomo Raittinen, Sananmuunnokset ja tietokilpailut, Soittajan vaimo ja pojat… Tuo viime mainittu tuo esille Raittisen ja perheensä elämää kulissien takaa.

Kirja on yleenrakenteeltaan sujuvaa kerrontaa, josta väliotsikoinnilla ja selvästi erotetuilla haastattelupätkillä saadaan aikaan mukavasti rytmitettyä ja menevää luettavaa. Rasteripohjaiset ”speciaalilaatikot” sisältävät ulosottoja, lyhyitä tarinoita erilaista sattumuksista.

Kirja sisältää Jussin edesottamuksia niin lastentarhatasolta isojen poikien laulukirjaan. Sananmuunnososio antaa selvästi ymmärtää, ettei Jussi aka Kullervo Pellinen ole pelkästään paljas uneksija, vaan hän hallitsee myös uimaseuran narut.

Kirja tuo kokonaisuudessaan esille paljon jo ennestään tuttua Jussista, mutta senkin monin osin uudelleen marinoituna. Arkiston kätköistä on löytynyt monta herkkupalaa… varmastikin moninkertainen määrä siitä, mitä tähän kirjaan on mahtunut. Olisikohan niistä aihetta vielä yhteen Raittis-Jussin muistelut teokseen. Uskoisin näin.

Tämä kirja tuo Raittisen lisäksi esille suuren määrän ihmisiä ja tapahtumia, jotka antavat kuvan kuluneiden vuosien tapahtumista ja niiden taustoista. Erittäin mielenkiintoista luettavaa!

Tämä kirja kuuluukin ehdottomasti kaikkien suomalaisen rytmikkäämmän musiikin kuluneiden vuosikymmenten historiasta kiinnostuneiden kirjastoon. Jussi Raittinen on yksi alan legendai, jonka nimi ja telemisiet jäävät näkyvästi esiin historian havinaan.

Janne Salmi

Vanha rokkistara

Jussi Raittisen ja The Boys -yhtyeen tarina 1977-2014

Karisto 2014

ISBN 978-951-23-5719-2

Takaisin