Jarmo Huida–Mikko Peltola–Ilari Tapio: Pori 50 vuotta – kuvitettu klassikko

Kuvat:

04.10.2014 17:53


Pori Jazz järjestetään ensi heinäkuussa 50. kerran. Hyvän startin juhlafestivaaliin valmistautumiselle saa uunituoreesta muhkeasta kuvateoksesta, jonka Satakunnan Kansan toimittajat Jarmo Huida ja Ilari Tapio sekä festivaalin pitkäaikainen tiedottaja Mikko Peltola ovat koostaneet.

Tämä ulkomitoiltaan LP-levyn kokoinen 250-sivuinen opus dokumentoi yli 60 valokuvaajan näkemyksillä niin festivaalin artisteja kuin yleisöä. Teoksen kuvat välittävät myös hyvin festivaalin kehityksen pienen harrastajapiirin tapahtumasta suureksi megatähtiä tarjoavaksi kansanjuhlaksi.

Artisteja on kuvattu esiintymisten lisäksi myös erilaisissa tilanteissa niin lavan takana ja pukuhuoneissa kuin kaupungillakin. Hupaisa kuva on esimerkiksi huilisti James Newtonista irtotakin ostossa Ratsulassa. Tiedän, että mies todella osti kuvassa sovittamansa takin ja oli hyvin tyytyväinen kauppaansa.

Kirjassa on runsaasti kuvia yleisöstä, jonka pukeutumistyyli ja käyttäytyminen muuttuivat nopeasti ja radikaalisti ensimmäisen festivaalin muodollisesta pikkutakki/kravatti-linjasta.

Yleisöä ja festivaalien puitteita näyttävien kuvien runsaus on sikälikin perusteltua, sillä festivaalilla erilainen sosiaalinen kanssakäyminen on perinteisesti ollut tärkeää musiikin kuuntelun lisänä.

Vaikka teoksen kuvasto etenee ainakin suurin piirtein aikajärjestyksessä, se ei ole varsinainen Pori Jazzin historia, sillä kirjan tekstit ovat lyhyitä, lähinnä viitteellisiä taustoituksia. Mutta kirjan selailun rinnalla on hyvä muistaa, että Pori Jazzilla on nettisivustollaan varsin hyvä historia-osuus (porijazz.fi/historia), josta löytyvät kaikkien festivaalivuosien faktat.

Kuva-aineiston rosoisuus on perusteltua. Pelkillä taiteellisilla esiintymiskuvilla kirjasta olisi tullut tavanomainen ja steriili. Nyt joukossa on teknisesti vaatimattomampia otoksia, joiden dokumenttiarvo puoltaa niiden mukanaolon.

Kirja vetoaa tietysti eniten Porissa usein käyneisiin, jotka kuvista voivat palautella mieleen omia festivaalimuistojaan ja hyvässä lykyssä saattavat löytää itsensä yleisökuvista. Mutta kirjassa riittää katsottavaa myös muillekin musiikista pitäville.

Jarmo Huida-Mikko Peltola-Ilari Tapio:

Pori 50 vuotta – kuvitettu klassikko

Graaafinen suunnittelu ja taitto: Ana Mitrunen

Alma Media Kustannus/Satakunnan Kansa

Tallinna 2014

ISBN 978-951-98753-7-8

Takaisin