Aaron Parks / Thomas Fonnesbæk / Karsten Bagge

Kuvat:

06.09.2017 10:23


Aaron Parks / Thomas Fonnesbæk / Karsten Bagge - Groovements

Groovements

Stunt Records STUCD15152

Vähän yli kolmikymppinen pianisti Aaron Parks (s.1983) on ollut hurjassa nosteessa USA:ssa viimeisen 10 vuoden aikana. Vasta 18 vuotiaana hän liittyi Terence Blanchardin yhtyeeseen ja ehtinyt tehdä yhteistyötä ja levyttänyt mm. Joshua Redmanin ”James Farm -yhtyeessä, Kurt Rosenwinkelin, Christian Scottin, Gretchen Parlaton, Ambrose Akinmusiren, Kendrick Scottin, Philip Dizackin ja Mike Morenon kanssa. Hänellä on siis melkoinen meriittilista.

Kesällä 2014 Parks oleskeli pitemmän aikaa residenssimuusikkona Tanskassa, kun hän tapasi tanskalaiset muusikot, basisti Thomas Fonnesbækin ja rumpali Karsten Baggen. Kolmikko järjesteli äänitystilaisuuden, jota varten he olivat kirjoittaneet valmiiksi omaa materiaalia julkaisua silmälläpitäen. Oman sävellystyön lisäksi he halusivat yhdistää myös hyvin tunnettujen säveltäjien lainakappaleita tulevan levyn sisältöön.

Näin mukaan valikoitui neljän eri säveltäjän työt. Kuuluisan 1865–1931 eläneen, lähinnä sinfonioita, orkesteritöitä ja oopperoita säveltäneen tanskalaisen Carl Nielsenin Tit Er Jeg Glad, muutama vuosi sitten kuolleen yhdysvaltalaisen hard-bop -tyyliä edustaneen jazzpianistin Cedar Waltonin Bolivia, erityisesti musikaalisävellyksistä tunnetun yhdysvaltalaisen Arthur Schwartzin (k. 1984) You And The Night And The Music ja rock-legenda Bruce Springsteenin I’m On Fire.

Vaikka satamäärin kuullut peruspianotriot eivät oikein innosta ennakkoon, niin täytyy myöntää, että viime vuonna tämän yhteistyön tuloksena julkaistu Groovements yllätti positiivisesti rehevällä vauhdikkuudella heti alkumetreiltä alkaen. Innostuin totisesti kuuntelemaan. Soittajat ovat selvästi osanneet virittäytyä samalle aaltopituudelle. Soitosta hehkuu luonnollisen keskittyneesti suuntautunut voimallinen yhteispeli, jonka voisi määritellä kyvyksi luoda aukottoman eheä veljeskunta kolmikon kesken.

Kyseessä on moderni, tätä päivää elävä ja uudistuva projektitrio. Sen seikkailevaa matkantekoa on rentouttavaa seurata, tehdä matkaa yhdessä. Se ottaa tuulta alleen ja nousee siiville tavoitteellisen kunnianhimoisesti, energisen voimaperäisesti ja päämäärätietoisesti. Se kulkee näppärän oloisesti luovassa vuorovaikutuksessa, hyvässä virta-tilassa, se svengaa. (JKi)

Aaron Parks: piano, Thomas Fonnesbæk: kontrabasso, Karsten Bagge: rummut.

Äänitys: Aake Tanggaard, Audiofon, Vanlöse, 12.8.2014. Miksaus ja masterointi: Lars Nilsson, Nilento Studio, Göteborg, Ruotsi. Kannen kuvat ja graafinen suunnittelu: Thomas Gunnar Bagge, www.atlasart.dk. Artistikuvat: Stephen Freiheit (Thomas), Karsten Bagge (Aaron), www.jesper.photo (Karsten). Julkaistu: 2016.

01. Winter Waltz (Fonnesbæk) 5:04
02. Alcubierre’s Law (Bagge) 5:40
03. Bolivia (Cedar Walton) 6:17
04. I’m On Fire (Bruce Springsteen) 5:05
05. Elutheria (Parks) 7:04
06. Tit Er Jeg Glad (Carl Nielsen) 5:19
07. A Rabbit’s Tale (Bagge) 5:31
08. Forever This Moment (Fonnesbæk) 5:38
09. Shapes ‘n’ Colors (Parks/Fonnesbæk/Bagge) 6:07
10. You And The Night And The Music (Schwartz/Dietz) 5:49

Kokonaiskesto 57:39

Takaisin

Artikkeli luettu 186 kertaa