Adam Baldych & Helge Lien Trio

Kuvat:

11.02.2016 11:06


Adam Baldych & Helge Lien Trio: Bridges

Bridges

ACT 9591-2

Viulisti Adam Baldychista kohuttiin Puolassa ihmelahjakkaana lapsinerona hänen ollessaan 16-vuotias. Jazz Forum -lehdessä (Puola) hänet valittiin vuoittain 2012-14 parhaaksi lupaavimmaksi ”uudeksi” viulistiksi. Saksan musiikkiteollisuuden yhdistys (tms?) myönsi hänelle ECHO Jazz Awardin vuonna 2013. Ei voi kuin ihmetellä moista suitsutusta.

Baldychin cv kertoo vain hänen jazzpuolen opinnoistaan, ensiksi Puolassa ja sittemmin stipendin turvin Berklee College of Musicissa Bostonissa. Mutta eiköhän niitä klasaripuolen opintojakin löydy ottaen huomioon puolalaisen musiikkikoulutuksen peruskuviot. Myös hänen tekninen osaamisensa ja soiton puhtaus kielivät em perusopinnoista. Mutta se viulusoundi…

Hänen viulusoundinsa – kuten esimerkiksi pianisti Helge Lienin kanssa duettona esitetyllä avausraidalla Bridges – on aivan karmea. Suoraan sanoen järkyttävää kitkutusta. Eikä se vaikuta olevan tarkoituksellinen tehokeino. No, hieman parempaakin soundia toki löytyy, mutta hieno tai kaunis se ei missään vaiheessa ole.

Tätänykyä 29-vuotias Barych on jo jokusen aikaa rakentanut kansainvälistä uraa sekä levytystensä että konserttiesiintymistensä kautta. Siteet etenkin pohjoismaihin ovat vahvat, ja levy-yhtiö ACT on ollut siinä yhtenä vaikuttavana ja keskeisenä tekijänä. Hän on mukana Iiro Rantalan ACT-albumeilla My History of Jazz sekä Anyone With a Heart. Verneri Pohjola oli puolestaan jäsenenä Baldychin The Baltic Gang Imaginary Room -levytyskokoonpanossa (Puola – Tanska – Ruotsi – Norja – Suomi).

Jos Baldychin viulunsoitto jättääkin melkoisesti toivomisen varaa, niin taustalla olevan norjalaistrion soitossa ei ole mitään huomautettavaa. Vaikka Helge Lienin trion jäsenet – jokapaikan hoylä Per Oddvar Johansonia lukuun ottamatta – eivät aivan niitä nimekkäimpiä Norjan eturivin soittajia olekaan, niin hommansa he hoitavat mallikelpoisesti.

Musiikissa on yleiskansanmusiikkimaisia, ei siis yksinomaan puolalaiseen perinteeseen, viittaavia piirteitä. Jazzin puolelle kokonaisuus selkeästi kuitenkin rakentuu. Mutta millaisen jazzin? Hankala kysymys. Perinteistä svengiä ei sinällään löydy. Ei myöskään vapaamuotoisempaa rullausta. Kokonaisuus ei oikein ole mitenkään hahmotettavissa.

Yksittäisenä biisinä mukava, jopa hieman leikkisä, Dreamer erottuu hieman edukseen muista. Barych heittelee pizzicato-taustaa basson, osittain myös basson ja pianonvyhteistyönä vetämälle melodialle. Siihen asti kaikki kuulostaa hyvältä. Mutta sitten kun tulee viulusoolon vuoro, niin taas… Huhhuh.

En ole kuullut Adam Barychin soittoa muissa yhteyksissä, ns. rivimiehenä toisten muusikoiden vetämissä bändeissä, joten näkemykseni hänestä soittajana on rajallinen. Ainakin tämän kuulemani perusteella en ole lainkaan vakuuttunut. Sekä soitto että hahmottovat sävellykset eivät pure, eivät mitenkään. (TV)

 

Adam Baldych: viulu, Helge Lien: piano, Frode Berg: basso, Per Oddvar Johansen: rummut.

Äänitys, miksaus ja masterointi: Klaus Scheuermann, Hansa Studio, Berliini. Kansitaide: Wilhelm Sasnal (ACT Art Collection). Julkaisuvuosi: 2015. Tuottajat: Siggi Loch ja Adam Baldych.

01. Bridges (3:28)
02. Polesie (4:53)
03. Mosaic (7:26)
04. Riese (5:58)
05. Dreamer (4:31)
06. Requiem (3:41)
07. Karina (5:14)
08. Missing You (5:06)
09. Up (4:25)
10. Lovers (5:35)
11. Teardrop (4:19)

Sävellykset: Adam Baldych, paitsi: 01: Baldych & Lien ja 11: Massive Attack.

Takaisin

Artikkeli luettu 627 kertaa