Aili Ikonen

Kuvat:

12.10.2017 09:09


Aili Ikonen: Piirrä minut

Piirrä minut

2017 Groovy Records,  GROOVYCD1701

Laulaja Aili Ikosessa on monta puolta – uusi levy Piirrä minut on kolmas saman bändin kanssa ja sitä kuunnellessa tulee mieleen että noista puolista keskeisimmät on nyt tämänkin bändin kanssa taltioitu. Tribute to Ella esitteli Ikosen perinnetietoisena jazzstandardien tulkitsijana jolta luonnistuu myös scat-sooloilu, viime vuoden Laulan oli sitten viihdehenkisempää jazz-iskelmää ja nyt sitten uusi levy joka esittelee Ikosen tämän päivän persoonallisena laulujen paitsi tulkitsijana niin myös säveltäjänä ja sanoittajana. Tätä puolta on aiemmin kuultu erityisesti mainiossa Kvaldassa ja sitä onkin sitä makoisampi kuulla jälleen sillä Kvaldan viimeisimmästä levystä on vierähtänyt jo kuusi vuotta.

Levy alkaa vahvasti, ehkä liiankin vahvasti – kaksi ensimmäistä kappaletta nimittäin ovat ehkä myös levyn kaksi parasta ja molemmat saaneet myös varsinaista julkaisua edeltävät musiikkivideot. Avausraita Että näkisin sinut taas on levyn todellinen kohokohta – jousikvartetilla vahvistettu siivu modernia pop-jazzia. Siitä herää ajatus, että tästähän voisi kehkeytyä todellinen nykyajan vastine Pepe & Paradisen Niin vähän on aikaa -levylle (joka allekirjoittaneen 70-luvun suosikkilevyihin ehdottomasti kuuluu).

Aivan yhtä vahvana levy ei kuitenkaan jaksa loppuun asti vaan pikku hiljaa alun innostus hieman hiipuu ja alku jää vahvimmaksi kohdaksi – kokonaisuus on kuitenkin mainio ja tulee kyllä houkutus pistää levy alusta uudelleen soimaan. Levy on ehkä Ikosen nimissä julkaistuista levyistä vähiten jazz, mutta kuitenkin ehdottomasti persoonallisin ja myös kokonaisuutena tähän mennessä myös paras – sen verran hyvin toimivat Ikosen omat sävellyksetm joista kahdella myös sovituksista vastaava basisti Mikko Pellinen saa krediitit ja erityisesti sanoitukset jotka ovat aivan poikkeuksellisen hyviä jazz laulajan tai muusikon omiksi.

Bändi – Pellisen lisäksi mukana trumpetissa ja flyygelitorvessa Janne Toivonen, saksofonissa, huilussa ja klarinetissa William Suvanne, pianossa Tuomas J. Turunen ja rummuissa Mikko Arlin – jää laulu-henkisellä levyllä suosiolla hieman taustalle. Turunen, Pellinen ja Arlin säestävät tyylikkäästi, puhaltajia olisi mielellään kuullut suuremmassakin roolissa. Tosin edellisellä levyllä bändi nousi suurempaan rooliin keikoilla, joten isompaa panosta voinee odottaa instrumentalisteilta nytkin keikoilla.

Mitäpä muuta tarvisi sanoa – parhaimmillaan aivan erinomaista tämän päivän persoonallista pop-jazzia, etenkin jos Kvalda on ollut mieluisinta Aili Ikosta niin tässäpä mainio levy. (PV)

 

Aili Ikonen, laulu, viulu (6),  Janne Toivonen, trumpetti & flyygelitorvi, William Suvanne, saksofonit, huilu ja klarinetti, Tuomas J. Turunen, piano, Mikko Pellinen, kontrabasso,  Mikko Arlin, rummut ja lyömäsoittimet
+ Maija Linkola, viulu (1, 5, 8), Laura Airola, viulu (1, 5, 8), Rémi Moingeon, alttoviulu (1, 5, 8), Riikka Lampinen, sello (1, 5, 8)

Äänitys ja miksaus: Kimmo Antikainen / Kallio-Kuninkala
Masterointi: Svante Forsbäck / Chartmakers
Kuvat ja kannen suunnittelu: Tero Ahonen

1. Että näkisin sinut taas 3:34
2. Piirrä minut 3:55
3. Nuori vapaa nainen 4:26
4. Yöllä 4:00
5. Laulu merestä 4:10
6. Syli 4:15
7. Tää ei voi odottaa 3:44
8. Katselen taivaalta 4:27
9. Armaalle 3:50      

Sävellykset ja sanoitukset: Aili Ikonen, paitsi 3. säv. & san. Aili Ikonen & Mikko Pellinen sekä 6. säv. Aili Ikonen & Mikko Pellinen, san. Aili Ikonen

Kaikki sovitukset: Mikko Pellinen, paitsi 9. Aili Ikonen

 

Takaisin

Artikkeli luettu 378 kertaa